Kā pareizi iziet drošības kontroli lidostā

Pēc Ziemassvētkos notikušā terorakta mēģinājums Detroitā, ASV vairākās valstīs drošības kontrole lidostās kļuvusi vēl stingrāka un ieviesti jauni noteikumu. Izmaiņas skar ASV, Vāciju, Lielbritāniju, tāpēc, ja gadās turp lidot, der zināt, kā droši tikt galā ar visām ar lidošanu saistītajām pārbaudēm, ko drīkst darīt, bet ko - nedrīkst. Jautājumi ir daudz, tāpēc te dažas atbildes.

Vai lidostā jāierodas agrāk nekā senāk?

Tiek ieteikts ierasties lidostā divas stundas pirms paredzētā izlidošanas laika, vienalga, vai ir jānodod bagāža vai nē.

Ko nedrīkst ņemt līdzi ceļojumā?

Nekādā gadījumā rokasbagāžā nedrīkst būt ieroči, sprāgstvielas, makšķerāķi, viegli uzliesmojošas vielas, golfa nūjas, skrituļdēļi, ķīmiskas un toksiskas vielas, šķēres, nagu vīles, šķiltavas ar benzīnu, krāsu aerosoli, termometri ar dzīvsudrabu un daudz kas cits. Lielākā daļa šo priekšmetu nav atļauti arī reģistrētajā bagāžā.

Kāpēc drīkst ņemt līdzi tikai 100 ml šķidruma?

Vadoties pēc Eiropas Komisijas direktīvas 1546/2006, lielāks šķidruma daudzums rokas bagāžā tiek aizliegts, jo no lielākiem šķidruma daudzumiem iespējams izgatavot spridzekļus. Drošības tehnika vēl neprot atšķirt bīstamus šķidrumus, tāpēc lielākos daudzumos aizliegts pārvadāt jebkuru šķidrumu. Šķidrumi jāievieto caurspīdīgos, viena litra tilpuma plastmasas maisiņos. Katrs pasažieris drīkst pārvadāt vienu maisiņu ar šķidrumiem.

Ko darīt, ja man nepieciešami medikamenti vai bērnu pārtika mazulim?

Izņēmumi ir pieļaujami. Šādos gadījumos jāņem līdzi tieši lidojumam nepieciešamais šķidruma daudzums, kas atsevišķi iesaiņots, kā arī jāuzrāda drošības kontroles darbiniekiem medikamentu receptes.

Ko darīt, ja izrādās, ka kādus priekšmetus (nagu vīlīti, smaržas) nedrīkst ņemt līdzi rokasbagāžā?

Ja vēl pietiek laika, iespējams tos nodot kā reģistrēto bagāžu. Lielākajā daļā lidotu nav skapīšu, kur atstāt mantas.

Kāpēc tieši man ir jāizmet ārā mantas, ko nedrīkst pārvadāt rokasbagāžā, piemēram, ūdens pudeli?

Rokasbagāžā nepieļaujamais priekšmets ir tieši pasažiera īpašums, tāpēc tikai īpašnieks ir tiesīgs to aizmest prom.

Vai es esmu tiesīgs pieprasīt kompensāciju, ja man ir nācies izmest ārā, piemēram, dārgas smaržas?

Nē, šāda iespēja nepastāv. Pasažieriem pašiem jābūt informētiem par to, ko drīkst ņemt līdzi rokasbagāžā. Pasažieris pats ir vainīgs, ja noteikumi nepieļauj kādu priekšmetu pārvadāšanu.

Vai vīrieši drīkst pārbaudīt un izmeklēt sievietes? Vai man ir jānovelk kurpes vai josta, ja tas tiek pieprasīts?

Sievietes drīkst izmeklēt un aptaustīt tikai sieviešu kārtas drošības kontroles darbinieces, tāpat arī vīriešus - tikai vīrieši. Ja drošības personāls pieprasa novilkt jostu vai kurpes, tas ir drošības dēļ, tāpēc šāds norādījums jāizpilda.

Man ir pīrsings. Vai man ir pilnīgi jāizģērbjas, ja ierīces sāk pīkstēt?

Ierīces lielākoties nereaģē uz tik mazu metāla daudzumu. Ja tā tomēr notiek, kāds darbinieks pavadīs jūs uz atsevišķu kabīni, kur notiks sīkāka izmeklēšana.

Kas notiks, ja es pa jokam teikšu, ka man ir sprāgstvielas vai bumba?

Šādā gadījumā ir runa par nozieguma simulāciju. Lai nodrošinātu citu pasažieru drošību, jūs aizturēs drošības darbinieki.

Kāds sods draud, ja es izvairos iziet drošības kontroli?

Nav nekāda soda, bet bez drošības kontroles jūs netiksiet lidmašīnā. Ja pasažieris sāk fiziski pretoties drošības kontroles darbiniekiem un tiek iesaistīta policija, tad tam var tikt liegta ieeja lidmašīnā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 07.05.2024 Muzeju nakts rosība Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 04.05.2024 Svinēt ziedoni ūdenstornī Liepājas reģiona TIB
4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


airBaltic
,


Europcar
,


AL SVETS
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32058811sec.