Sanākt, piedzīvot, izdejot un sadzirdēt aicina pirmais ģimeņu folkfestivāls «Taka»

Sanākt, piedzīvot, izdejot un sadzirdēt aicina pirmais ģimeņu folkfestivāls «Taka»

Rīgas Ģimenes mēneša laikā, 18. maijā, Jaunajā Teikā notiks pirmais ģimeņu folkfestivāls “TAKA”. Festivāla kulminācijā multfunkcionālajā centrā “Fantadroms” izskanēs lielkoncerts “Kur es saucu, tur skanēja!”, bet visas dienas garumā koncertos uz “Strūklakas skatuves” būs sadzirdami tādi etno mūzikas dārgumi kā “Vilkači”, “Grodi”, “Banga”, Suitu sievas, Ansis Bētiņš un Artūrs Čukurs, “Dārdi”, Nila Īles etnoperkusiju grupa “ZemeDunn” un citi.

Sešās aktivitāšu teltīs būs īpašas satikšanās ar mūzikas instrumentu meistariem, stāstniekiem, dejotājiem, folkloras pētniekiem un spēlmaņiem, cilvēka mūža godus varēs izzināt “Domnīcā”, bet vakara izskaņā festivāla idejas autori – ģimenes folkloras studija “Garataka” spēlēs dančus, kurus dejot aicināts ikviens.

Festivāla leģenda vēsta: “Mēs satikāmies uz meža takas, nākdami katrs no savas puses. Uzreiz sapratām, ka mums ir pa ceļam un kļuvām par ceļabiedriem. Uz takas katrs gāja kā nu kurais – viens rimtiem soļiem, cits aulēkšiem. Mazie stutēja lielos, taisnie līkos. Un mums pavisam nebija bail. Iznākot no meža, tavu brīnumu, katram uz Takas bij´ kas pieķēries. Vienam aiz auss aizsnaudies mēnestiņš, citam sirds grāmatiņā ierakstīts ceļabiedrs. Man azotē sildījās ceļa dziesma. Cik labi, ka mēs toreiz visi satikāmies – uz takas, nākdami katrs no savas puses.”


Pavasarī katra mūsu šūna līksmo par dabas mošanos, un, sākoties vasarai, dziesmas skan visskanīgāk. Dziesmas, kuras reiz meitas gavilējušas pakalnos, bet puiši izdziedājuši pieguļās, zirgus ganīdami, tagad pieskandinās pilsētu. Tās ienāks modernajā Jaunajā Teikā. Festivāls “TAKA” piedāvās izbaudīt ģimeņu kopā būšanas svētkus. Festivāla idejas autore un rīkotāja Asnate Rancāne ir pārliecināta, ka tieši kopā ar ģimeni folkloru piedzīvot ir visjēgpilnāk:


“Vēlējos, lai Rīgai ir savi folkloras svētki! Rīgā dzīvo trešdaļa Latvijas ģimeņu, un tieši ar ģimeni piedzīvot folkloru ir visbrīnišķīgāk un visjēgpilnāk. To es redzu savā ģimeņu folkloras studijā “Garataka”, un to mēs ar “Garataku” arī vēlamies parādīt pārējām Rīgas ģimenēm. Mums apkārt ir tik daudz jaunu un talantīgu etno mūziķu, tradīciju pētnieku un praktiķu, kas gatavi dalīties ar savu pieredzi un zināšanām. Tas viss mūs gan bagātina kā indivīdus, gan stiprina un vieno kā ģimenes un sabiedrību kopumā.”


Festivālā no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.30 uz “Strūklakas skatuves” notiks koncerti, kuros  uzstāsies mūziķu apvienības “Garataka”, “Vilkači”, “Grodi”, “Banga”, Suitu sievas, Ansis Bētiņš un Artūrs Čukurs, Dārdi, Nila Īles etnoperkusiju grupa “ZemeDunn” un citas. Pilna programma atrodama te: https://fb.me/e/4oaRdt6ts


Jaunās Teikas teritorijā būs izvietotas sešas aktivitāšu teltis, kurās varēs “pielaikot” kāzu un krustabu rituālus, iegūt praktiskus padomus un dziesmas Jāņu svinēšanai, iemācīties dančus, izmēģināt kādu mūzikas instrumentu, kā arī ļauties azartam prāta spēļu turnīrā. Pašiem jaunākajiem būs iespēja piedalīties bēbīšu skoliņas nodarbībās.


Festivālā “Taka” sadarbībā ar sarunu ciklu “Aīdas istaba” norisināsies “Domnīca”. Tajā varēs izzināt visu svarīgo par cilvēka mūža godiem. Sarunas būs par piedzimšanu un krustabām, seksualitāti un auglību, kāzu godiem un bedībām. Sarunās piedalīsies dažādu jomu speciālisti, bet sarunas “Domnīcā” vadīs LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, folkloriste Aīda Rancāne. Par tematiem “Auglība. Seksualitāte. Kāzu godi.” sarunāsies pāru psihoterapeite Kristīne Balode, mediju satura Mārtiņš Pavasaris un folkloriste Inese Krūmiņa, “Atdalīšanās. Krustabas” apsriedīs sociālantropoloģe Ieva Puzo, vecmāte Līga Giniborga un māmiņa Ilze Prūse, bet “Beigas vai sākums? Bedības” pārrunās muzikologs Mārtiņš Boiko, reliģiju pētnieks Rinalds Gulbis un folklorists Jānis Kušķis.


Savukārt 19.00 Fantadromā izskanēs lielkoncerts “Kur es saucu, tur skanēja!”, kurā caur režisora Oskara Pētersona un mākslinieciskās vadītājas Asnates Rancānes veidoto koncepciju varēs sajust vasaras sākuma dabas burvību un folkloras skanisko bagātību, kas raksturīga šim gadalaikam. Uz lielkoncertu biļetes var iegādāties SIA “Biļešu Paradīze” kasēs.

Pēc koncerta plkst. 21.00 Fantadromā paredzēti nakts danči folkloras kopas “Garataka” vadībā.


Festivāla teritorijā būs iespēja iegādāties gardas uzkodas un veldzējošus dzērienus, lai rimtu folkloras garu varat baudīt visas dienas garumā. Ieeja festivāla dienas pasākumos, kā arī nakts dančos ir bezmaksas!


Festivāls notiek ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu un ir viena no Rīgas Ģimenes mēneša norisēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 08.05.2024 Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Baudi Raxtu Raxti spēka dziesmas Bauskas TIC
Iepazīsti koncertprogramma "Spēka dziesmas" Mazmežotnes muižā! | Skatīt vairāk
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepupes muiža
,


Itaka Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77213907sec.