INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: studente Madara Enzele iepazīstina ar Bari [2]

INTERVIJA AR CEĻOTĀJU: studente Madara Enzele iepazīstina ar Bari

Aprīļa pirmajās dienās, kad laika apstākļi izspēlēja nelāgu joku un ziema uz brīdi atgriezās, Madara Enzele kopā ar draugu Artūru devās ķert saules starus uz Itālijas pilsētu Bari, kas atrodas Adrijas jūras krastā. Mierīgā ostas pilsēta bija tieši tas, kas Madarai bija nepieciešams, lai izrautos no steidzīgās ikdienas un uzkrātu spēkus jauniem projektiem. Dienu pēc atgriešanās dodamies aprunāties ar Madaru par ceļojumā gūtajiem iespaidiem!

Uzziņa

Nodarbošanās – strādā kastinga aģentūrā par aktieru atlases menedžeri, par režisores asistenti pilnmetrāžas filmās un Kaņepes Kultūras centrā par kultūras programmas kuratori. Latvijas Kultūras akadēmijā studē programmā "Audiovizuālās un skatuves mākslas producēšana".

Ceļojumu bagāža – nesenākie ceļojumi bijuši uz Milānu, Barselonu, Berlīni, Stokholmu.

Svešvalodas – angļu.

BalticTravelnews.com: Kā nolēmāt doties tieši uz Bari?

Ceļojums bija diezgan spontāna ideja! Biļetes iegādājāmies vien divas nedēļas pirms izlidošanas. Šajā laikā biju paņēmusi atvaļinājumu, bet sākotnējie atvaļinājuma plāni izjuka, tāpēc sāku domāt alternatīvas, jo pavadīt nedēļu mājās, neko īsti nedarot, nevēlējos. Sāku pētīt iespējas kaut kur aizlidot. Noteicošie kritēriji galamērķa izvēlē bija pēc iespējas lētākas biļetes un lai tur ir silti! Tāpēc izvēle krita par labu Bari.

BalticTravelnews.com: Ar kādu aviosabiedrību lidojāt un cik izmaksāja lidojums?

Lidojām ar Wizz Air tiešo reisu. Tā kā biļetes pirkām vien divas nedēļas pirms izlidošanas, to cena bija ap 100 euro turp atpakaļ. Protams, ja biļetes sāk meklēt laicīgi, tās var nopirkt par izdevīgāku cenu. Bari pavadījam piecas pilnas dienas.

BalticTravelnews.com: Vai tur pavadītais laiks bija pietiekoši?

Es teiktu, ka, iespējams, ideālā variantā Bari būtu pavadīt kādas trīs dienas. Piecas dienas šķita nedaudz par ilgu. Pēc trešās dienas jau sākām atkārtoti meklēt informāciju par kādiem pasākumiem vai vēl kādām vietām, kur neesam bijuši, jo viss jau it kā bija apskatīts. Pēdējās dienas pavadījām vienkārši staigājot apkārt, baudot ēdienu, sauli un Itālijas atmosfēru, bet gribējās tomēr kaut ko aktīvāku un vēl nebijušu. Bari ir salīdzinoši maza pilsēta. Vienā dienā var izstaigāt muzejus, apskatīt kultūras objektus, otrā aizbraukt uz blakus pilsētiņu un trešajā dienā atpūsties pie jūras, izbraukt ar panorāmas ratu un vienkārši mierīgi izbaudīt pilsētu.

BalticTravelnews.com:  Zinām, ka jūs bijāt izbraukuši arī ārpus Bari...

Jā, bijām Poligano a Mare. Uz šo pilsētu devāmies ar vilcienu, braucām kādas 30 minūtes, un biļete maksāja 5 euro turp atpakaļ. Poligano a Mare ir kā paradīze zemes virsū. Klintis, jūra, šaurās ieliņas… Tiešām elpu aizraujoši. Skatoties uz klintīm, kas šeit ir mūžību, apzinājos, cik es esmu maza un cik daba ir varena un neatkārtojama.


BalticTravelnews.com: Runājot par naktsmītnēm Bari – pastāstiet par viesnīcu, kurā palikāt. Kā to atradāt, izvēlējāties?

Sākumā gribējām palikt Airbnb, bet tā kā meklējumus uzsākām vēlu, vienīgās naktsmājas, kas mūsu ierašanās laikā bija pieejamas, bija pārāk dārgas vai arī pilsētas nomalē. Izslēdzot šo variantu, sākām meklēt viesnīcu. Mūsu viesnīca atradās pašā vecpilsētas sirdī. Man noteicošais faktors bija, lai viesnīca ir pašā centrā, lai viss ir tuvu. Protams, tā kā ceļojumu sākām plānot vien divas nedēļas iepriekš, daudz opciju par man pieņemamu summu nebija. Palikām viesnīcā, kurai Booking.com vērtējums bija ap 6 ballēm. Par četrām naktīm samaksājām 160 euro. Par zemo vērtējumu nesatraucos, jo zināju, ka viesnīcā nepavadīšu daudz laika, nu, tikai lai izgulētos un ieietu dušā. Lai gan, lasot sliktās atsauksmes, ne uz ko labu necerēju, galu galā tomēr par viesnīcu biju sajūsmā. Jauki bija tas, ka mūs jau ārā pie viesnīcas laipni sagaidīja, kad ieradāmies. Numuriņš bija mazs, bet tajā bija viss nepieciešamais – liela gulta, vannas istaba, tualete un virtuves zona.

BalticTravelnews.com: Klīst stāsti, ka Bari vecpilsēta līdzinās labirintam. Neapmaldījāties?

Man pilnīgi visas ieliņas šķita absolūti vienādas, neredzēju nekādu atšķirību. Bet, protams, mūsdienu tehnoloģijas un karte telefonā glābj pasauli!

BalticTravelnews.com:  Kad devāties uz Bari, varētu teikt, ka Latvijā uz īsu brīdi atsākās ziema. Kāds laiks jūs sagaidīja Itālijā?

Tā ir tik patīkama sajūta – iekāpt lidmašīnā, kad ārā snieg sniegs un ir auksti, bet izkāpt saulainā, siltā vietā. Bari bija ap +20 grādiem. Bija viena diena, kad lija lietus, bija negaiss un mazliet vēsāks, bet to dienu izmantojām, lai pastaigātu pa muzejiem.

BalticTravelnews.com: Kāds bija priekšstats un arī ekspektācijas par šo Itālijas pilsētiņu?

Ja man nebūtu ierobežots budžets un es vēlētos doties uz Itāliju, protams, Bari nebūtu mana pirmā izvēle. Es apzinājos, ka skatos lētākos galamērķus, tāpēc ne uz ko dižu necerēju. Manas ekspektācijas bija daudz zemākas nekā patiesībā šī pilsēta būtu pelnījusi. Bari man bija patīkams pārsteigums.

BalticTravelnews.com: Kāds tieši? Kādas bija sajūtas?

Miers… Es tiešām jutos kā Itālijā. Jūra, mols, zvejnieki, kas savā nodabā makšķerē... Bari ir miera ieskauta pilsēta. Ceļojot man patīk justies nedaudz neiederīgai, lai saprotu, ka, jā, esmu kaut kur tālu pasaulē! Piemēram, esot kādā no metropolēm ir grūti noķert to sajūtu, jo lielās pilsētas ir internacionālas, pilnas ar tūristiem, šajās pilsētās es jūtos iederīga, jo var redzēt, ka katrs trešais ir tieši tāds pats tūrists kā es. Bari bija patīkami neiederīga sajūta, kas man ļāva šo pilsētu iemīlēt!

 

BalticTravelnews.com: Vai pirms došanās meklējāt informāciju par to, kas jāapskatās, kur jāaiziet?

Ar Bari bija tā, ka sākumā nopirku biļetes un pēc tam sāku skatīties, kur tad īsti došos un ko tur var apskatīt. Jo kā jau teicu, man galvenais, lai tur būtu silti un var aizbēgt no ikdienas. Bet, jā, protams, es biju sataisījusi sarakstiņu ar vietām, kur obligāti jāaiziet, lai vismaz pirmajām dienām ir skaidrs plāns.

BalticTravelnews.com: Ko jūs ieteiktu apskatīties citiem?

Protams, Bari vecpilsētu. Vecpilsēta ir burvīga vieta, pa kuru vienkārši staigājot ik mirkli sanāk uzdurties kam pārsteidzoši skaistam. Starp vecpilsētu un Adrijas jūras krastu atrodas arī Svētā Nikolaja bazilika, kas ir skaists itāļu arhitektūras piemineklis. Svētā Sabino katedrāle, kas celta romānikas stilā. Katedrālei blakus ir Bari pils – Castello Svevo jeb Švābu pils. Uz Bari tīri zilajām debesīm gaišā pils īpaši izceļas. Obligāti ir jāpastaigājas pa molu un jāizbrauc ar panorāmas ratu. Ieteiktu ar ratu braukt saulainā laikā vai vakarā, saulrietā. Noteikti jāpaēd pica kādā no Vecpilsētas kafejnīcām un jādzer vīns, jo tas patiesi ir gards un lēts!

BalticTravelnews.com: Par vietējiem iedzīvotajiem – kādi ir cilvēki Bari?

Mēs ielidojām otrdienā, bet apkārt valdīja tāda sajūta, it kā būtu svētdiena. Arī visas pārējās dienas likās kā svētdienas, jo visapkārt ir tāds miers, visi bauda dzīvi un izskatās, ka ne par ko neraizējas. Cilvēki bija ļoti draudzīgi, sirsnīgi. Protams, tas arī atkarīgs no tā, ar kādu attieksmi tu pats vērsies pret cilvēkiem.

BalticTravelnews.com: Kā ar valodas barjeru? Vai cilvēki labprāt runā un māk runāt angliski?

Bija reizes, kad bija grūti saprasties, jo mēs pārsvarā iepirkāmies mazajos veikaliņos, kur cilvēki ne pārāk labi zina angļu valodu. Varēja novērot arī to, ka, ja ir iespējams saprasties tāpat, tad itāļi, kas zina angļu valodu, labprātāk izvēlas tajā nerunāt. Pie mūsu viesnīcas mazā veikaliņā strādāja dvīņu brāļi, kuri absolūti neko nesaprata angliski, bet pat tad mums nebija problēmas sazināties. Mēs esam draudzīgi, itāļi ir draudzīgi, ar žestiem un smaidu var visu sarunāt!

BalticTravelnews.com: Kādiem cilvēkiem Tu ieteiktu doties uz Bari?

Cilvēkiem, kas vēlas atpūsties no pasaules steigas. Bari ir ideāli piemērota vieta, lai nesteidzīgi pavadītu brīvdienas pie jūras, baudot jūras veltes un malkojot vīnu. Bet cilvēkiem, kas pēc dabas ir ļoti aktīvi, kuriem nepieciešams adrenalīns un katru dienu nepieciešams piedzīvot kaut ko jaunu, Bari laikam būs pārāk mierīgs galamērķis.



BalticTravelnews.com: Vai bija kaut kas tāds, ko Tu labprātāk būtu zinājusi pirms došanās uz Bari?

Es laikam esmu diezgan pieredzējusi ceļotāja un visu noskaidroju jau iepriekš. Protams, ir svarīgi zināt to, ka ir nepieciešams izņemt skaidru naudu. Ar karti norēķināties daudzās vietās nemaz nevarēja. Vēl uzmanība noteikti ir jāpievēršs laika apstākļiem. Man personīgi Bari bija pārāk karsti, jo pirms došanās bija grūti iztēloties to, ka līdzi ir jāņem vasaras apģērbs, ka tur būs karsts, kamēr tepat Latvijā vēl snieg. Biju paņēmusi pārāk siltas drēbes, kas nebija atbilstošas Bari laika apstākļiem.

BalticTravelnews.com:  Vai Tev šķiet, ka kādu dienu atgriezīsies Bari?

Laikam jau nē, ja nu vienīgi caurbraucot. Piemēram, varētu izbaudīt pāris dienas Bari mieru un tad lidot tālāk uz kādu citu pilsētu.

BalticTravelnews.com:  Kādas sajūtas pārņēma, atgriežoties Latvijā?

Atgriezāmies perfektā laikā, kad beidzot arī Latvijā ir sācies īsts pavasaris, ir ļoti silts un saule lutina ādu ar saviem pieskārieniem, tāpēc nav skumji būt atpakaļ.


BalticTravelnews.com: Runājot par Tevi kā aktīvu ceļotāju – kam ceļojot Tu pievērs vislielāko uzmanību?

Pirmkārt, dabai. Ja es internetā apskatos kādu vietu, man ir svarīgi, lai daba tur atšķirtos no dabas Latvijā. Piemēram, es nevēlos braukt uz Oslo, jo šķiet, ka tur ir pārāk līdzīgi dabai, kas ir tepat pie mums. Otrkārt, pievēršu uzmanību arī tam, cik dārga ir pilsēta. Biļetes uz Telavivu maksā tikpat cik uz Bari, bet es saprotu, ka uz vietas pilsētā iztērētu uz pusi vairāk naudas. Pašlaik finansiālais faktors spēlē lielu lomu, plānojot ceļojumu.

BalticTravelnews.com: Ko Tu vienmēr ņem līdzi ceļojumā?

Grāmatu. Tā man vienmēr ir līdzi, jo pienāk mirklis, kad gribas mazliet pabūt ar sevi, atslēgties. Grāmata noder arī lai īsinātu laiku lidostā.

BalticTravelnews.com:  Kāds ir Tavs sapņu ceļojums?

Kopš bērnības vēlos aizbraukt uz Ēģipti un redzēt piramīdas dzīvē. Tas ir tāds bērnības sapnis. Tajā laikā Ēģipte bija populārākais galamērķis un vēl arī iespaidojos no filmas “Mūmija”. Jā, Ēģipte ir mans bērnības sapnis, kuru noteikti īstenošu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ainārs 04/15/2018 23:30 Bari jau tāds lētais galamērķis ir...

2 Snau 04/14/2018 00:45 Nu gan "kārklu"anglīši savairojušies! EKSPEKTĀCIJAS!!!!!! Ir latviešu vārds - gaidas. Vai tiešām sevi tik ļoti necienām, ka mums ir tik FLEKSIBLAS izteiksmes formas!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem Estravel Latvia
Neaizmirstama pieredze, augstākās klases apkalpošana! Luksus kruīzi ar jaunajiem Explora kuģiem - Piepildiet sapni! | Skatīt vairāk
no 2210 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.03.2024 - 27.02.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32091212sec.