LIELĀ INTERVIJA ar Leonīdu Močeņevu, tūroperatora «Novatours» direktoru

LIELĀ INTERVIJA ar Leonīdu Močeņevu, tūroperatora «Novatours» direktoru

Lielajā intervijā tūroperatora "Novatours" direktors Leonīds Močeņovs atklāj, ka aktuālākie galamērķi tagad meklējami Eiropā, jo Ēģipte un Turcija pagaidām nespēj atgūt ceļotāju uzticību. Aktuālāki ceļotājiem kļuvuši drošības jautājumi, bet savlaicīga ceļojumu iegāde aizvien nodrošina labu atpūtu "Novatours" rūpīgi izmeklētās viesnīcās.

BalticTravelnews.com: Kādas pārmaiņas Jūsu darbā ienes salīdzinoši nestabilā ģeopolitiskā situācija?

Leonīds Močeņovs: Aizvadītajos gados esam piedzīvojuši viļņveidīgu pieprasījumu pēc ceļojumiem – te bijām augšā, te lejā. Ekonomiskā krīze pirms dažiem gadiem kā pirmreizējs notikums uzreiz ieviesa savas korekcijas. Taču ekonomisko krīzi, mēs, kā tūrisma uzņēmēji, spējam vērtēt un lemt par nākamajiem soļiem. Skaidrs, ka klientiem sākotnēji bija šoks, ka vairs nevar atļauties ceļot tā, kā to darījuši līdz tam. Tomēr pakāpeniski ceļotāji sāka pārvērtēt savu budžetu, cik var atļauties tērēt. Plānoja rūpīgāk, bet vienalga centās atrast sev piemērotu ceļojumu. Arī viesnīcas bija pretimnākošas, un, saprotot, ekonomisko situāciju, pārskatīja savus piedāvājumus. Mums šāda veida ceļojumu plānošana nesa pat nelielu apgrozījuma pieaugumu. Sava veida stabilitāte bija vērojama līdz 2015. gada rudenim, kad tūrisma nozari satricināja traģiskie notikumi Ēģiptē, Francijā.  Realitāte ir tāda, ka šogad mums četru lidojumu vietā, piemēram, uz Ēģipti izdevās piepildīt tikai vienu lidmašīnu nedēļā. Neko tādu nevaram paredzēt, bet jāturpina strādāt, rūpīgi izvērtējot galamērķu piedāvājumu. Pieredze liecina, ka pēc šādiem satricinājumiem dažas nedēļas potenciālie ceļotāji ir ļoti piesardzīgi, bet tad atsāk interesēties par ceļošanas iespējām. "Novatours" kā liels tūroperators daudz vieglāk var pielāgoties šāda veida pārmaiņām, jo regulāri piedāvājam ceļojumus vismaz 15 virzienos. Piemēram, ja situācija ir saasinājusies vienas valsts kūrortā, klientiem operatīvi varam piedāvāt uzreiz līdzvērtīgu ceļojumu uz citu reģionu vai pat valsti. Turcijai neklājas viegli, jo ceļojumus uz turieni neizvēlas arī vairs tādā apmērā tūristi no Lielbritānijas, Vācijas. Kā zināms, apstājusies arī ceļotāju plūsma no Krievijas ne tikai politiskās situācijas, bet arī rubļa vērtības krituma dēļ. Sākotnēji turienes viesnīcnieki nopietni nenovērtēja iespējamo viesu skaita kritumu, bet tagad redz, ka situācija ir nopietna. Ja arī situācija pamazām normalizēsies, ceļotāju plūsma, visticamāk, vairs nebūs tik liela kā pirms gada.

BalticTravelnews.com: Kurp saredzat tūristu plūsmas pieaugumu?

Leonīds Močeņovs: Cilvēki vairāk izvēlas ceļojumus tepat Eiropā – ceļo uz Bulgāriju, Grieķiju, Spāniju, Itāliju. "Novatours" šai vasarai tur rezervētās viesnīcas jau drīz būs aizpildītas.  Jāatzīmē šeit vēl viena mūsu priekšrocība, ka spējam iemaksāt depozītu par diezgan lielu daudzumu viesnīcu numuru, un šī priekšapmaksa ir arī garantija, ka mūsu ceļotājiem būs pieejams iespējami labākais piedāvājums no esošā. Tā aizvadītā gada oktobrī jau sākām slēgt līgumus par šovasar pieejamajiem viesnīcu numuriem. Šādi rīkoties nevar atļauties mazie tūroperatori. Īpaši liels pieprasījums šajās valstīs ir atpūtai jūlijā, augustā, kas sasaucas galvenokārt ar eiropiešu atvaļinājumu laiku. Lai arī uz Turciju, Ēģipti ceļotāju skaita kritums neilgā laikā bijis pat aptuveni 40%, tomēr šo galamērķu piedāvājumam pilnībā atbilstošu piedāvājumu cenas un kvalitātes ziņā nav viegli atrast.

BalticTravelnews.com: Vai kopumā Baltijas tūroperatoru ceļojumu piedāvājums ir optimāls, vai arī vajadzētu to papildināt?

Leonīds Močeņovs: Tūroperatori strādā aktīvi, un arī "Novatours" katru gadu piedāvā jaunus galamērķus, piemēram, kā tagad uz Neapoli – Itālijā, Zakintosu - Grieķijā un citviet. Ziemā tie būs ceļojumi uz Madeiras salu Portugalē, Lanzarotes salu Spānijā, eksotisko Kaboverdi un Šrilanku. Slēpotāji varēs izbaudīt pasakainās Andoras kalnus. Taču aizvadītā gada notikumi atklāti parādīja, ka kompānijām, kurām, piemēram, ir divi galamērķi un abi divi vēl uz to pašu Turciju, vienā mirklī var rasties lielas problēmas, un klienti nevar būt droši par to, vai kādu pēkšņu situāciju, piemēram, uzņēmuma maksātnespējas gadījumā viņi vispār kaut kur ceļos, dabūs atpakaļ savu naudu utml. Savukārt "Novatours" ir Latvijā vērtīgākā mūsu saistību izpildes apdrošināšanas polise, kas paredz kopumā 1,5 miljonu eiro izmaksu mūsu klientiem, ja rastos šāda vajadzība. Grūti teikt, kādēļ citi tūroperatori šādu pakalpojumu izmanto minimāli vai neizmanto, bet drīzāk tas ir finanšu jautājums.

BalticTravelnews.com: Kādas šodien ir ceļotāju prasības, ko viņi sagaida no piedāvājuma nākotnē?

Leonīds Močeņovs: Redzam, ka klientiem pirmajā vietā ir drošības jautājumi, smalki visu izjautā pirms ceļojuma, kur atradīsies izvēlētā viesnīca utml. Mūsu klienti ir diezgan pieredzējuši, bet reizē arī labi izprotam viņu vajadzības. Viena no tām – vēlme iegādāties ceļojumu internetā, turklāt ne tikai veikt pasūtījumu, bet ar pieciem klikšķiem pilnībā to nokomplektēt, uzreiz saņemt apstiprinājumu un norēķināties ar kādu no sev izdevīgām maksājumu sistēmām. Protams, ka šādi var iegādāties ceļojumu ne tikai sev, bet jebkuram kā dāvanu vai tml.

BalticTravelnews.com: Ceļojumi biezi vien iekrīt laikā, kad ir kāds pasaules mēroga sporta pasākums. Vai, esot galamērķos, vienmēr ir iespēja tiem sekot televīzijā, kādos pasākumos?

Leonīds Močeņovs: Protams, ka fani var sekot viesnīcās līdzi sporta notikumiem, bieži vien sporta bāros notiek kopīga līdzi jušana. Interesanti, ka kādreiz daudzi Latvijas iedzīvotāji jūlijā nevēlējās ceļot jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis", Jūrmalā dēļ, bet tagad atkal dodas ceļā arī šajā laikā.

BalticTravelnews.com: Kā nākotnē varētu mainīties ceļotāju paradumi?

Leonīds Močeņovs: Protams, ka lielāku lomu ceļojumu izvēlē un iegādē ieņem internets. Aizvien vairāk klientu gūst iespaidus un uzzina par "Novatours" pakalpojumiem sociālajos tīklos. Tāpat klienti aktīvāk izmanto dažādas ceļojumu rezervēšanas sistēmas, kam arī esam jau gatavi, un atsevišķās vietnēs sevi nemaz nepozicionējam kā "Novatours". Ar šādu zīmolu esam labi atpazīstami Baltijas valstīs, bet citvalstu ceļotājiem mūsu vārds nav vai mazāk zināms. Jau tagad ar mūsu čartera reisiem cilvēki var doties arī savos personīgajos ceļojumos, neizmantojot pilnu "Novatours" ceļojuma paketi. Virzīsimies uz to, lai vairāk ārzemju ceļotāju ar mūsu čartera lidojumiem ierastos Rīgā, kas faktiski nozīmē aktīvāk strādāt arī ienākošajā tūrismā.

BalticTravelnews.com: Vai un kā atšķiras "Novatours" klienti katrā no Baltijas valstīm?

Leonīds Močeņovs: Protams, mums spēcīgākās pozīcijas ir Lietuvā, kur nodrošinām aptuveni pusi no visiem tūroperatoru sniegtajiem ceļojumu pakalpojumiem. Latvijā, Igaunijā šādi apkalpojam aptuveni 33% no visiem ceļotājiem, kuri izvēlas tūroperatoru piedāvājumu. Latvija ir Baltijas valstīm pa vidu, un jebkuru kaimiņvalstī esoši tendenci drīz vien izjūtam arī šeit. Piemēram, Lietuvā parādās kādi lēti lidojumi, tos aktīvi izmanto Latvijas pierobežas iedzīvotāji. Ja ir labas cenas Rīgā, tad arī varam sagaidīt ceļotājus no Lietuvas, Igaunijas. Lai arī strādājam dažādi, tomēr sava veida konkurenci rada arī aviokompānija "AirBaltic", īpaši, ja runa ir par galamērķiem Eiropā. Latvijā aptuveni 60% no mūsu klientiem ir latviski runājošie. Katrā no galamērķiem strādā "Novatours" gidi, kuri apkalpo visu trīs Baltijas valstu klientus viņiem saprotamās valodās. Ir un būs ceļotāji, kuriem ir būtiski tieši tūroperatora pakalpojumi, jo pēc lidojuma ir transfērs, nodrošināta viesnīca, gidi izzina uz vietas klientu vēlmes un piedāvā ekskursijas utt. Daudziem joprojām patīk atnākt iegādāties ceļojumu "Novatours" birojā, Rīgas centrā, padalīties iepriekšējā ceļojuma pieredzē utml. Mūsu ceļotāju vidū ir gan ģimenes ar un bez bērniem, gan kompānijas, gan individuāli ceļotāji.

BalticTravelnews.com: Kā Jūs ceļojat tepat Latvijā un ārpus valsts robežām?

Leonīds Močeņovs: Dzīvoju ārpus Rīgas, tāpēc labprāt atpūšos arī savās mājās, parunājos ar kaimiņiem, pacepu gaļu. Ģimenē aug divi mazi bērni, tādēļ ļoti uzmanīgi izvēlos, kurp visi dosimies kopā, lai arī viņi justos labi. Līdz šim vasarā šāda veida atpūta bijusi galvenokārt Turcijā, bet ziemā Kanāriju salās. Ceļošana bijusi par iemeslu arī, lai apgūtu spāņu valodu. Ja runājam par apmešanos, man pašam nebūt nav vajadzīga pieczvaigžņu viesnīca, jo zinu, ka adekvāti var atpūsties pat trīszvaigžņu viesnīcā. Tāpat man patīk paēst ārpus viesnīcas, īpaši paļaujos uz vietām, kur nāk pusdienot vietējie. Paceļojam arī tepat pa Latviju, kas gan arī nebūt nav lēti. Labprāt izvēlos nakšņot Jaunmoku pilī, Kuldīgā, Liepājā. Reizi gadā pats dodos kādā tālākā pasaules ceļojumā, patīk arī spiningošana Zviedrijā, Somijā. Spiningošana man ir process, un reizēm dienā atlaižu atpakaļ aptuveni 20-30 zivis. Lielākais loms man ir bijis aptuveni 12 kilogramus smaga līdaka.  Slēpot man vislabāk man patīk Itālijā.

BalticTravelnews.com: "Novatours" strādājiet jau 14 gadus un ieguvāt balvu absolūtajā vērtējumā "Gada cilvēks tūrismā 2015". Kas rada motivāciju ieguldīt savas zināšanas un spēkus tieši tūrismā?

Leonīds Močeņovs: Manā bērnībā puikas vēlējās kļūt par kosmonautiem nevis par tūroperatoru direktoriem. Pats savulaik esmu absolvējis Aviācijas universitāti, Rīgā, ceļoju jau kopš mazotnes, kad pabiju Gruzijā, Azerbaidžānā, Armēnijā u.c. Mana pirmā sasaiste ar tūrismu bija darbs "Radisson SAS Daugava" viesnīcas finanšu departamentā, kam sekoja vēl daži citi mēģinājumi citviet, līdz diezgan ātri nonācu "Novatours". Kompānija bija nesen dibināta, un profesionāli esmu izaudzis kopā ar "Novatours". Pieredze ir diezgan liela, bet aizvien ir situācijas, kuras man rada adrenalīnu. Pēc savas būtības esmu finansists, visu smalki izrēķinu, un šādā lielā kompānijā ir izaicinājums gadu iepriekš izvēlēties un sagatavot piedāvājumu, kā arī to labi pārdot. Protams, man noder visas uzkrātās zināšanas, lai paredzētu, vai mūsu klientiem būs interese doties turp, kur esam izvēlējušies. Man ir svarīgi jebkuram klientam spēt pateikt ne tikai, ka viņam jābrauc uz kādu no galamērķiem, bet arī spēt pamatoti argumentēt, kāpēc tieši uz turieni, lai viņš būtu maksimāli labi atpūties un ieguvis jaunus iespaidus. Ir daļa klientu, kuri gaida pēdējā brīža piedāvājumus, bet tiem ir savi plusi un savi mīnusi. Agrāk piedāvājums bija plašāks, bet šogad atrast pēdējā brīža piedāvājumus uz Grieķiju, Bulgāriju, Spāniju, lai dzīvotu labās viesnīcās, būs pagrūti. Manuprāt, tomēr ir vērts plānot ceļojumu laikus, lai tas izdotos tieši tāds, kādu to esiet iecerējis, lai pēc tam atcerētos ar prieku.

Uzziņa

  • "Novatours" ir vadošais tūroperators Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kura kapitāls un finanšu resursu avoti atrodas Baltijas valstīs un ASV, kas nodrošina šodien iegādāto pakalpojumu stabilitāti arī nākotnē. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. "Novatours" garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem

  • SIA "Novatours" Latvijā ir 25 darbinieki

  • Sezonā "Novatours" apkalpo vidēji 15 galamērķus 

EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Esmu dzimis un izaudzis...

Rīgā

Mana mīļākā pilsēta Latvijā...

Ikšķile

Trīs manas iecienītākās atpūtas vietas Latvijā...

Kuldīga, Cēsis, Jūrkalne

Mans iecienītākais restorāns Rīgā ir...

Aparjods (Sigulda)

Mans tālākais ceļojums ir bijis uz...

Kosta-Rika - Panama

Vislielāko iespaidu man ir atstājis ceļojums uz...

Kubu

Mana sapņu valsts, kurp vēlos doties...

Brazīlija

Mans iecienītākais vaļasprieks ir...

Kalnu slēpošana

Mans novēlējums BalticTravelnews.com ir...

BalticTravelnews.com kolektīvam novēlu uzticamus partnerus, interesantus rakstus, aizraujošas un informatīvas ekskursijas, pateicīgus lasītājus un vienmēr augošu abonentu skaitu sociālajos tīklos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54916787sec.