CEĻOTĀJA INTERVIJA ar Ingu Špūli, kura apceļo Itālijas pērli - Venēciju

CEĻOTĀJA INTERVIJA ar Ingu Špūli, kura apceļo Itālijas pērli - Venēciju

Sākoties atvaļinājumu laikam lielākajai daļai cilvēku rodas vēlme izmantot savu brīvo laiku, lai izbaudītu visu, ko sniedz ceļojums uz citu valsti – krāšņus dabas skatus, ēdienu un dzērienu dažādību, interesantus muzejus un atpūtu no savām ikdienas raizēm un problēmām. Tāpēc, lai iegūtu iedvesmu un jaunas idejas turpmākajiem ceļojumiem, uz sarunu aicinājām Ingu Špūli, kas nupat atgriezusies no sava krāšņā un ilgi gaidītā ceļojuma uz Venēciju.

Travelnews.lv: Pastāsti, kāpēc izvēlējies doties tieši uz Venēciju?

Inga Špūle: Es jau ilgu laiku sapņoju par ceļojumu uz Itāliju. Nezinu, vai šis sapnis radās no filmās un grāmatās gūtajiem iespaidiem vai vienkārši sajūtu līmenī esmu uztvērusi šo valsti kā kaut ko sev tuvu, bet par vienu no mazajiem dzīves uzdevumiem es sev biju izvirzījusi ceļojumu uz Itāliju. Kad sāku domāt par atvaļinājumu, Venēcija vienkārši pati mani īstajā laikā atrada. Gada sākumā, kad intensīvi sekoju līdzi dažādiem ceļojumu piedāvājumiem, pēkšņi tika piedāvāts izdevīgs lidojums uz Venēciju. Tiklīdz to ieraudzīju, man bija skaidrs, ka tā būs īstā izvēle. Ir dažas vietas pasaulē, kurās nekad nav būts, tomēr ir kāda iekšēja pārliecība, ka tās ir tieši tik brīnišķīgas un skaistas, cik par tām esi dzirdējis. Venēcija viennozīmīgi ir viena no tām. 

Travelnews.lv: Kas no visa apskatītā un piedzīvotā uz tevi atstāja vislielāko iespaidu?

Inga Špūle: Visspēcīgākās emocijas uz mani atstāja mazās saliņas, kas atrodas blakus pašai Venēcijai. Piemēram, Burano saliņa ir viena no krāsainākajām un košākajām vietām, kur esmu bijusi. Tā ir pavisam neliela, taču katra māja tajā ir citā krāsā, līdz ar to koptēls veidojas absolūti brīnišķīgs un krāsām bagāts. Tā bija pilnīgi jauna emociju buķete. Pati Venēcija ir viena no tām vietām, kurās ir grūti izcelt vienu īpašu vietu vai notikumu, jo Venēcijas sajūtu iespējams noķert tikai izbaudot to visu kopā. Venēcijas sajūta šajā ziņā ir tas iekšējais miers, harmonija un labsajūta, ar ko Venēcija “uzpērk” savus viesus. Šī patīkamā sajūta, ka viss visapkārt ir tieši tā, kā tam ir jābūt, un Tavs uzdevums ir tikai to baudīt un ņemt pretī visu, ko Tev konkrētā vieta sniedz. Domāju, ka tas ir arī tieši tas, kas ceļojuma laikā nepieciešams – iespēja pilnībā izslēgt visu to, kas nomācis Tavas domas iepriekš, un dzīvot šeit un tagad. Vienkārši būt un baudīt. Tik vienkārši!

Travelnews.lv: Kāda ir vietējo iedzīvotāju attieksme pret tūristiem?

Inga Špūle: Saprotams, ka Venēcija ir vieta, kurā lielāka daļa biznesa pasaules tiek balstīta uz tūristu piesaisti. Līdz ar to vietējie iedzīvotāji iedalāmi divās kategorijās – tie, kuru attieksme ir laipna savas uzņēmējdarbības interesēs, un tie, kuri pret tūristiem attiecas kā pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu. Līdz ar to arī viņu attieksme ir samērā pozitīva vai vienkārši neitrāla. Protams, par uzmanības trūkumu sūdzēties nevar, taču šī uzmanība ir patīkama un neuzbāzīga. Tā kā dzīvoju nelielā ciematiņā, kas atrodas desmit kilometru attālumā no Venēcijas, man bija arī iespēja novērot, kā tur itāļi attiecas pret tūristiem. Jāsaka, ka ārpus Venēcijas vēl vairāk bija sajūtams, ka atrodos svešā vietā un esmu mazliet citādāka. Vietējo uzmanība tur bija ļoti izteikta, bet viennozīmīgi varu apalvot, ka itāļi prot uzņemt ciemiņus un ļauj tiem justies īpašiem.

Travelnews.lv: Kāds ir visgrūtākais uzdevums pirms došanās jebkurā ceļojumā?

Inga Špūle: Pieņemu, ka dzīvesvietas meklēšana. Piedāvājumu un iespēju mūsdienās ir daudz, taču ir grūti veikt izvēli, ja nav iespējas pārliecināties, ka tas ir tieši tas, ko vēlies. Tas vienmēr ir riskanti. Sava ceļojuma laikā pirmo reizi izmantoju Airbnb pakalpojumus. Izīrēju istabu pie itāļu ģimenes, kas vēl vairāk sniedza iespēju iepazīt vietējos iedzīvotājus un viņu kultūru. Mana pieredze rāda, ka viesnīcu par pieņemamu cenu izvēlēties būtu grūtāk. Atsauksmes internetā ir dažādas, turklāt ne vienmēr ir iespējams sazināties ar konkrētajām iestādēm, jo uz e-pastiem vienkārši netiek sniegtas atbildes. Līdz ar to jādomā, ka kontaktinformācija nav precīza vai vienkārši šāda komunikācija netiek pietiekami praktizēta.

Travelnews.lv: Kāds, Tavuprāt, ir labākais veids, kā izvēlēties ceļojuma galamērķi?

Inga Špūle: Es ieteiktu katram cilvēkam izveidot sarakstu ar vietām, kuras viņš savas dzīvas laikā vēlētos redzēt. Tā dzīve zinās, ko tai nepieciešams īstenot. Tas arī ir pats svarīgākais – doties uz vietām, kas cilvēkā rada kāda sapņa ilūziju. Tas padara īpašāku ceļojuma gaidīšanas laiku un pēc tam rada gandarījuma sajūtu. Manuprāt, cilvēks savas dzīves laikā dodas tieši uz tām vietām, uz kurām viņam kādu iemeslu dēļ ir jādodas. Katram šie iemesli ir savi, bet tas kopā veido neatsveramu pieredzi. Var arī gadīties, ka ceļojuma galamērķis pats atrod savu ceļotāju. Ar mani bija tieši šādi – man bija mazs sapnis, tāpēc Venēcija mani atrada. Amizanti skan, bet gribu ticēt, ka sava daļa patiesības tajā ir.

Travelnews.lv: Cik daudz pirms ceļojuma vajadzētu uzzināt par valsti, kuru plāno apmeklēt?

Inga Špūle: Tas atkarīgs no tā, uz kurieni cilvēks dodas. Protams, ir valstis, kas pieprasa sevišķu vērību pret vietējo kultūru un paražām, tādēļ tās pieprasa papildu izpēti. Apceļojot Eiropas valstis, galvenais, protams, ir apzināt cenu līmeni valstī, aptuvenos apskates objektus un vietējā transporta satiksmi. Standarta lietas, taču ļoti nozīmīgas, lai veiksmīgāk saplānotu savu ceļojumu. Vēl ieteiktu iegādāties vietējās apkaimes karti. Lai gan mūsdienās viss ir pieejams elektroniskā formātā, karte ir lielisks palīgs nezināmas vietas iepazīšanai. Agrāk klusītēm smīnēju, kad uz ielas redzēju tūristus ar kartēm rokās, taču tagad skaidri zinu, ka tas ir visērtākais un drošākais veids, kā neapmaldīties. Lai gan dažreiz nav nemaz tik slikti apmaldīties, jo arī tas var kļūt par interesantu piedzīvojumu. Līdz zināmai robežai, protams..

Travelnews.lv: Kādu galamērķi, Tavuprāt, vajadzētu izvēlēties cilvēkam, kurš vēl nekad nav ceļojis?

Inga Špūle: Ceļošanas iepriekšējā pieredze, manuprāt, nav tik būtiska. Svarīgas ir cilvēka intereses, vēlmes un finansiālās iespējas. Ja par to visu cītīgi padomā, tad katrs var sev atrast ko saistošu. Gatavojoties savam ceļojumam, man radās iespaids, ka daudzi cilvēki ceļošanu uzskata kā ekskluzīvu un dārgu pasākumu, ko ne katrs var atļauties. Tikmēr vairums cilvēku neaizdomājas, ka tie finansiālie līdzekļi, kas ikdienā tiek iztērēti materiālu lietu iegādei, tikpat labi varētu noderēt, lai iekrātu kādam ceļojumam, jo intensīva sekošana līdzi izdevīgiem piedāvājumiem un sava budžeta plānošana ir pavisam reāla un visiem pieejama metode. Pieņemu, ka mums vēl ir jāaug, lai kļūtu par ceļotāju nāciju. Katrā ziņā cilvēkiem noteikti ir jādodas tur, kur viņi varēs ieraudzīt vai izbaudīt to, ko nekad nav bijis iespējams piedzīvot. Tieši tas jau ir ceļojumu galvenais uzdevums – sniegt emocijas, kas cilvēku piepilda ar neaizstājamu un iepriekš neiepazītu prieku.

Travelnews.lv: Kas noteikti jāizdara katrā ceļojumā un no kā vajadzētu izvairīties?

Inga Špūle: Obligāti jāpagaršo vietējās kultūras tradicionālie ēdieni un dzērieni. Svešas zemes virtuve ir sava pasaule, kas vēl vairāk sniedz iespēju iepazīt konkrētās vietas burvību. Vēl es ieteiktu izdarīt kaut ko pieklājīgi pārgalvīgu. Jebkurš ceļojums ir piedzīvojums, tādēļ cilvēkam piedienas izbaudīt to no visas sirds, un kāpēc gan liegt sev izdarīt kaut ko tādu, ko savās mājās nekad nav bijusi drosme paveikt?! Ceļojums ir arī sava veida uzdrīkstēšanās, tādēļ no tā jāpaņem viss iespējamais. Savukārt izvairīties vajadzētu no pārāk striktas sekošanas konkrētam plānam. Ceļojums ir brīvība, kuru nav ieteicams iekļaut stingros rāmjos. Ir labi, ja ir plāns, pēc kura vadīties, taču ir slikti, ja ir plāns, kas ierobežo un nosaka konkrētus apskates objektu baudīšanas termiņus.

Travelnews.lv: Kāpēc, Tavuprāt, cilvēkiem būtu jāceļo?

Inga Špūle: Katra jauna vieta, ko cilvēks savā dzīvē iepazīst, manuprāt, iemāca kaut ko būtisku un tieši konkrētajam cilvēkam nepieciešamu. Ceļojot, cilvēks vairāk iepazīst ne tikai jaunas zemes, kultūras un savus ceļabiedrus, bet arī pats sevi. Tieši svešā vidē mums ir iespēja daudz vairāk paskatīties uz to, kas mūsos rada patiesu prieku, ko mums ir jāiemācās pieņemt citos cilvēkos un kādas ir mūsu spējas pielāgoties neierastiem apstākļiem. Ceļojot, cilvēks ne tikai bagātina, bet arī attīsta savu iekšējo pasauli. Tieši tādēļ ceļošana ir viena no skaistākajām pasaules dāvanām, ko cilvēks var saņemt. Es gribētu novēlēt katram cilvēkam kaut reizi dzīvē aizceļot uz vietu, kas viņā rada patiesu prieku un harmoniju! Tad pasaulē būs daudz vairāk laimīgu cilvēku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.9216609sec.