Folkloras kopai «Upīte» aprīļa dziesma «Žīguļi»

Folkloras kopai «Upīte» aprīļa dziesma «Žīguļi»

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” folkloras kopa “Upīte” jau vairāk kā gadu iesaistījusies vērienīgā darbā – “Upītes kultūrtelpā” un tās apkārtnē veicot lauka pētījumus, apzinot, ierakstot un mācoties kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Daļu no savāktajām dziesmām atjaunojot, dodot tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu un katru mēnesi 21. datumā publicējot jaunu dziesmu. Aprīlī kopa dāvina jaunu dziesmu – “Žīguļi”, kura pavasara atmošanās laikā ir kā nomierinoša, meditatīva, sevis izzinoša un stiprinoša melodija.

Jau vairāk kā gadu folkloras kopa “Upīte” apzina un atjauno “Upītes kultūrtelpā” un tās apkārtnē kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Savāktas jau vairāk kā 200 dziesmas no kurām katra mēneša 21. datumā tiek publicēta jauna dziesma, kā arī tās videoversija. Aprīlī, kad pavasarī sāk viss mosties, folkloras kopa “Upīte” izvēlējās dāvināt meditatīvu, nomierinošu, sevis izzinošu un stiprinošu dziesmu “Žīguļi”.

Folkloras kopas vadītājs Andris Slišāns stāsta: “Kad kopas dalībniece un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas studente Kate Slišāne pirms gada uzsāka izzināt kolhoza laikos dziedātās dziesmas, šķita, ka tas būs neliels darbs ar kādām 10 līdz 20 dziesmām, bet tagad, kad pagājis gads redzu, ka šīs pētījums ir tik vērienīgs, jau apzinātas vairāk kā 200 dziesmas un šķiet, ka vēl nav redzamas beigas. Esmu priecīgs, jo arī nesenāku laiku Nemateriālās kultūras mantojums ir jāpēta, jādokumentē un jānodot nākošajām paaudzēm.”

Folkloras kopa “Upīte” šīs savāktās dziesmas mācās, ieraksta un vismaz 10 dziesmas atjaunos jaunās skaņās ar video versijām, kuras publicējam sākot no 2023. gada novembra. Tā 21. novembrī tika prezentēta pirmā dziesma “Kara laukā”. 21. decembrī tika dāvināta klausītājiem jauna dziesma “Kod īt iz balli”. 21. janvārī tika prezentēta dziesma “Brigaders”. Februārī tika dāvināta Līvijas Supes teiktā ukraiņu tautas dziesma “Marička”. Martā tieka dāvināta dziesma disko skaņās “Ak, dzeive”, bet aprīlī tiek dāvināta dziesma “Žīguļi”. Ieraksts tika veikts studijā “Bigmaar’s Records”, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals” kopā ar video režisori Kati Slišāni. Video aktieri – Kate Slišāne, Raina Vasiļjeva, Viktorija Supe un Domeniks Slišāns. Liels paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Folkloras kopa “Upīte” dibināta 2002. gadā uz Upītes bērnu folkloras kopas pamata, kura savukārt dibināta 1980. gadā. Līdz šim FKUpīte ir izdevusi jau četrus albūmus, CD “Vusi ļauds breinovuos”, CD/DVD “Dzīduot muoku, doncuot muoku”, CD “Ryugts” un CD “Padzīdam i…”. Kopa aktīvi piedalās dažādos Latvijas festivālos un kopš 2016. gada Latviju pārstāv dažādos starptautiskajos festivālos visā Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Itālijā, Sardīnijā, Čehijā, Rumānijā, Portugālē, Slovākijā, Francijā, Kosovā, Baltkrievijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kandavas Retro auto  - pavisam drīz!  Tukuma TIC
14 vietīgs Kandavas Retro auto, kurš vedīs jūs iepazīt Kandavas šarmantās un vēsturiskākās vietas. | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.35675693sec.