Jūgendstils , arhitektūras objekts, arhitektūras pieminekļi, tūristu nozīmes ielas

„Kā jūgendstila metropoli nu jau gandrīz visa pasaule pazīst Rīgu, taču šī stila arhitektūras ziņā Liepāja, atbilstoši pilsētas mērogam, no Rīgas daudz neatpaliek... Graudu ielā gandrīz visā tās garumā, dažviet Lielajā ielā un daudzās citās vietās pilsētvides tēlu pilnībā nosaka jūgendstils. Pilsētā ir ne tikai jūgendstila īres nami, bet arī jūgendstila teātris, skolas, bijušie kinoteātri, biroju nami, villas un citas celtnes. Daudzās ēkās ir labi saglabājušās jūgendstila kāpņu telpu autentiskās apdares...
...Lai ne tikai pamanītu, bet arī redzētu Liepājas jūgendstilu, ir vērts pabūt šajā pilsētā kaut reizi mūžā.” Tā Liepājas jūgendstila mantojumu raksturojis arhitektūras zinātņu doktors, akadēmiķis Jānis Krastiņš, Latvijas arhitektu lielākā autoritāte jūgendstila pētniecībā. Liepājā kopumā ir ap 70 jūgendstilam piederīgu ēku, lielākā daļa no tām - nacionālā romantisma un stateniskā jūgendstila objekti, kas tapuši pēc 1910.gada, kad pilsētā būvēts daudz un ar vērienu. Lai gan pirmie nami ar jūgendstila manierē ieturētiem dekoratīviem motīviem Liepājā parādījušies jau ap 1903.gadu, agrīnā perioda - eklektiski dekoratīvā jūgendstila - ēku pilsētā nav daudz un to plastiskais rotājums ir minimāls. Salīdzinoši maz ir arī neoklasicisma objektu, kuri neilgi pirms 1. pasaules kara Liepājā, līdzīgi kā Rīgā, iezīmējuši atgriešanos pie klasiskām vērtībām, tomēr vēl saglabājot jūgendstila elementus. Pilsētas īpašā rota ir vēsturiskās kāpņu telpu dekoratīvās apdares, no kurām ap 15 veidotas jūgendstila periodā, saglabājušās arī koka durvis, metāla vārti, margas, krāsnis, grīdas u.c. liepājnieku gaumes un amatu meistarības liecības. Šis bagātīgais mantojums pagaidām nav pilnīgi apzināts. Lai dziļāk izpētītu un saprastu pilsētas laiku no 20.gadsimta sākuma līdz 1. pasaules karam, aktualizētu un popularizētu šī perioda arhitektūras, mākslas un amatniecības vērtības, 2011. un 2012. gadi Liepājā veltīti jūgendstilam. 

Jūgendstils, arhitektūras objekts, arhitektūras pieminekļi, tūristu nozīmes ielas

Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: