Iepazīstieties - nekronētais kafijas karalis espresso

Daudziem no mums rīts nav izdevies un diena pagalam, ja neesam tikuši pie dienišķās kafijas devas. Mēs savu pašu gatavotās kafijas krūzi visbiežāk tukšojam mājās, darba vietā vai pa ceļam uz to, taču itāļiem neatņemams ikrīta rituāls ir iegriezties tuvākajā bārā, lai iztukšotu vienu vai pārīti apdullinoši melnu un stipru espresso tasīšu, kas dod mundrumu visai dienai. Tāpat ar espresso ir labi noslēgt gardu maltīti, lai izvairītos no citādi neizbēgamās miegainības sajūtas. Kas tad īsti ir šis par “nekronēto kafijas karali” dēvētais dzēriens, un kādam būtu jābūt ideālam espresso ?

Espresso – ir stipra melna kafija, un tas radies 19.gadsimta beigās Itālijā. Vārdam „espresso” ir divi jēdzieniski tulkojumi no itāļu valodas. Pirmais nozīmē „ātrs”, otrs – „presēts” vai „pagatavots zem spiediena”. Kopš brīža, kad Itālijā radās espresso, tas kļuvis par kafijas etalonu visā pasaulē. Tieši espresso ir visu citu kafijas dzērienu pamatelements un to kvalitāte ir atkarīga no espresso kvalitātes.

Espresso ir ļoti koncentrēts dzēriens, kas pagatavots, ar spiediena (apmēram 9 atmosfēras) palīdzību spiežot nelielu daudzumu gandrīz verdošu (92 – 96 Celsija grādu temperatūrā) ūdeni cauri pareizi samaltām kafijas pupiņām (ekstahēšanas process). Espresso aparāta uzbūvei un pupiņu maluma graudainībai jābūt tādai, lai iekļautos ideālajā vienas porcijas pagatavošnas laikā – 25 – 30 sekundēs. Salīdzinājumā ar citām metodēm pagatavotu kafiju, espresso parasti ir tumšākas krāsa, biezāka konsitence, augstāka  kofeīna un aromātvielu koncentrācija, un augšpusē – spiediena rezultātā izveidojušos krēmīgas tekstūras putu - crema – kārtiņa. Pareizi pasniegtam espresso jābūt iepriekš uzsildītā krūzītē un ar vismaz 2 mm biezu crema kārtiņu. Krūzītei jābūt mazai, šaurai un ar biezām malām, lai maksimāli saglabātu dzēriena temperatūru un garšu. Tradicionāli vienas porcijas izmērs ir neliels – 30-35 ml, iespējams ir   arī pasūtīt dubulto vai trīskāršo porciju – attiecīgi aptuveni 60 un 90 ml. Vienai parastai espresso porcijai ir izmantoti 7-8 grami kafijas un tā satur 40 – 75 miligramus kofeīna.   Espresso pasniedz pusotras minūtes laikā pēc pagatavošanas un dzer ātri, pāris malkos izgaršojot putiņas. Pirms lietošanas putiņas, kurās sakoncentrēta garša, var iemaisīt kafijā.

Tradicionālajam espresso ir vairāki tuvi  „radinieki” – doppio, ristretto un lungo.

Doppio – itāliski nozīmē „dubults”, un tieši to arī šādi apzīmē – dubulta apmēra (60 ml) espresso porciju.

Ristretto – trieciendeva vēl stiprāku dzērienu cienītājiem, vienkāršoti runājot – tā pati kafijas koncentrācija 1,5 līdz 2 reizes mazākā ūdens daudzumā, kas izdzīts cauri kafijai attiecīgi īsākā laikā, panākot vēl „pilnāku”, biezāku, aromātiskāku, bet ne rūgtāku garšu.

Lungo – tulkojot no itāļu valodas, garš – pretēji ristretto, nozīmē divreiz ilgāk un ar divreiz lielāku ūdens daudzumu (55-60 sekundes un 60 ml ūdens) pagatavotu espresso. Jāuzsver, ka tas joprojām tiek gatavots ar tradicionālo espresso metodi, tādēļ nevajadzētu to jaukt ar cafe americano jeb – parastu „vājāku” kafiju.

Lai nodrošinātu patiesi izcilu espresso kvalitāti , itālieši ir nodefinējuši tā saukto  „Četru „M” likumu – mishella, maccinato, maccina un mano, kas izvērstā tulkojumā nozīmētu – kafijas pupiņu maisījuma kvalitāte, pareiza maluma graudainības pakāpe, kafijas aparāts un baristas roka un talants. Un, protams, neaizmirsīsim arī “piekto elementu” – ūdeni!  Perfektas kafijas pagatavošanā ūdens kvalitātei ir liela nozīme.  Ūdenim noteikti jābūt filtrētam un minerālu sastāva ziņā „neitrālam” . Dažās pasaules vietās to ūdens sastāva īpatnību dēļ pat jāveic ūdens „pirmapstrāde”.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.707726sec.