Tenerifes sala – gardēžu paradīze zem klajas debess

Tie, kuri ir apmeklējuši Tenerifes salu noteikti ir pamanījuši lielu restorānu daudzumu. Pārsvarā tie izvietoti gar jūras krastu un vilina ceļotājus ar brīnišķīgiem ceptas gaļas vai zivs aromātiem. Vakaros jūras krasts pārvēršas par gardēžu paradīzi…

Tenerifes salas restorāni lepojas ar savu ēdienu kultūru jeb Kanāriju virtuvi, kura balstās uz vietējo iedzīvotāju guanči līdz mūsdienām saglabātajām receptēm un tradīcijām, taču ietver sevī arī spāņu, Dienvidamerikas, Āfrikas un citu valstu ēdienu elementus. Tas ir izskaidrojams ar Kanāriju salu vēsturi. Īsumā to varētu pastāstīt šādi - Spānija, iekarojot Kanāriju salas, padarīja to par svarīgu ostu, tur pieturēja dažādu valstu kuģi, dodoties uz Ameriku. Tas savukārt veicināja svešu kulināru ieradumu ienākšanu vietējo iedzīvotāju virtuves kultūrā.
 

Gofio
 

Salas vietējie iedzīvotāji, guanči, nodarbojās ar aitu audzēšanu un zemkopību, pamatā audzējot miežus. Arī šodien viens no populārākajiem virtuves elementiem ir no miežiem pagatavoti milti – gofio. Šos miltus var sastapt arī Karību salās un Latīņamerikā, kur tos ieveda Kanāriju salu emigranti. Gofio pielietojums ir ļoti plašs – to pievieno zupai, cepetim, desertiem, saldējumam, mērcēm u.c. Gofio milti ir bagāti ar vitamīniem, proteīniem un minerālvielām. Kādreiz tos plaši izmantoja jūrnieki, jo tos varēja viegli uzglābāt un tie nezaudēja savas īpašības.

Kara laikā cilvēki pārtika no mīklas, kuru ieguva, sajaucot gofio miltus kazu ādas maisā kopā ar nelielu ūdens un cukura daudzumu. Šodien gofio miltus veselīgā uztura piekritēji izmanto diētām– siltam pienam pievieno vienu ēdamkaroti gofio miltus un vienu tējkaroti medus. Rezultātā sanāk labs enerģijas dzēriens ar nelielu kaloriju daudzumu. Starp citu, gofio miltus var iegādāties jebkurā lielveikalā – labs suvenīrs, ko aizvest uz mājām.

Kanāriju salu virtuve ir diezgan vienkārša, tās pamata elementi ir gaļa, zivis, kartupeļi un pākšaugi. Kanāriju salu ūdeņi ir bagāti ar zivīm un jūras veltēm, kuru izvēle restorānos ir ļoti plaša. Zivi cepj uz grila, krāsnī, uz pannas, sāla vai žāvē. Daudzos restorānos var izvēlēties jebkuru no ledusskapī esošajām zivīm, un to Jums pagatavos izvēlētajā veidā. Bieži vien zivs cenas norādītas par kilogramu. Nenobīstieties! Viena kilograma cena vidēji ir ap 20-30 eiro.

 
Kanāriju salu tradicionālie ēdieni:
 

Conejo – truša gaļas ēdiens. Trušu uz salas netrūkst, tāpēc ēdienu no truša gaļas var nobaudīt gandrīz jebkurā restorānā.

La Cabra – kazas gaļas ēdiens. Pēc garšas ir līdzīgs aitu gaļai. Pirms cepšanas kazas gaļu 12 stundas marinē speciālā mērcē.

Mojo – mērce. Asa sarkanā mērce no ķiplokiem, saulespuķu eļļas, etiķa, pipariem un garšaugiem. Mojo verde – mērce no zaļajiem garšaugiem (pētersīļi, koriandrs). Zaļo mērci lieto kopā ar ceptām zivīm, savukārt sarkano – ar gaļu. Mojo picon – īpaši asa sarkanā mērce.

Alioli – mērce no ķiplokiem un olīveļļas.

Papas arrugadas – mazi jaunie kartupeļi, kuri tiek vārīti sālsūdenī vai apcepti rupjā sālī. Kartupeļi paredzēti ēst ar mizu, parasti tos pasniedz kopā ar vistu un visu pārlej ar Mojo mērci.

Los sancochos – viegla zupa, kas gatavota no zivs un kartupeļiem.

Ropa vieja – vēl viens tradicionālais ēdiens, kas tulkojumā nozīmē „vecas drēbes”. Ēdiens gatavots no vistas un liellopu gaļas, kura ir samaisīta ar kartupeļiem un turku zirņiem.

Potaje – kopīgs nosaukums daudziem cepešu veidiem.

Garbanzo Compuesto – sautējums no turku zirņiem, kartupeļiem un gofio miltiem. 

Puchero – sautējums, kas gatavots no cūkgaļas vai liellopu gaļas un dārzeņiem. 

Papas viudas – cepti kartupeļi ar burkāniem, zirņiem, olīvām, zaļajiem saldajiem pipariem, sīpoliem, pētersīļiem un šķiņķi.

Sancocho – salīta menca vai jūras asaris ar vārītiem kartupeļiem, pasniedz ar Mojo picon mērci.

Rancho canario bieza gaļas zupa ar dārzeņiem un gofio miltiem.

Conejo en salmorejo – trusis pikantajā mojo picon mērcē.

Jamon serrano (serrano) – sausa maize ar plāni sagrieztām šķiņķa šķēlēm. Parasti pasniedz nelielās porcijās.

Carne de Fiesta – piparos marinēti cūkgaļas gabali. 

Las Parrilladas – dažāda veida gaļas un cīsiņu plate. 

Chuletas, Chuletones, T’Bones – lielie gaļas gabali ar kaulu. Pasniedz kopā ar Mojo mērci. 

 
Jūras veltnes
 

Tenerifes salas restorānos var nobaudīt dažnedažādas jūras veltes - ostras (austeres), mejillones (midijas), almejas, lapas, burgados de conchf (gliemeži), chiperones, calamares (kalmāri), choco (tintes zivis), camarones, gambas (garneles) un boquerones (anšovi).

 
Deserti
 

Deserti parasti ir no svaigiem augļiem – aguacate (avokado), papaya (papaijas), guayaba (gvajave), melon (melonēm), mango y manga (mango un manga), kā arī ananas (ananāsiem). Saldajā obligāti pagaršojiet īpašu sieru – quesillo, pudiņu no olām, cukura, medus un riekstiem – bienmesabe, palmu medu – miel de palmera, vai saldo palmu sulu – guarapo.

 
Dzērieni


Kanāriju salās ražo 33 vīnu veidus, no kuriem 14 ir sarkanvīni un 19 baltvīni. Vīniem pārsvarā ir laba kvalitāte, kas skaidrojams ar to, ka salās ir pastāvīgi saulains laiks un gaisa mitruma daudzums, kā arī šeit nenotiek nopietnas kataklizmas, kas varētu sabojāt vīnogu ražu. Ron miel - Kanāriju rums tiek gatavots no palmu medus, tas satur no 40-80% alkohola. Tas ir slavens ar savu maigo garšu un ārstniecisko sastāvu. Šis palmu medus rums ir viens no populārākajiem suvenīriem, ko tūristi ved uz mājām. Rumu noteikti ieteiktu iegādāties lielveikalā – kvalitātes garants un daudz lētāk nekā suvenīru veikalos.

Starp citu, uz lielveikalu var doties ar taksi, kuri strādā pēc skaitītāja, un cenas nav dārgas (viens brauciens līdz veikalam izmaksāja ar 5-8 eiro, brauciena ilgums bija ap 10 min.). Uz Tenerifes salas ir arī takši, kuri var pārvadāt līdz 7 cilvēkiem, līdz ar to, brauciena cena uz 1 personu var izmaksāt ap 1 eiro.

 
Viesnīcas un restorāni


Uz Tenerifes salas ir tikai dažas viesnīcas, kuras piedāvā servisu, kur viss ir iekļauts, lielākā daļa viesnīcu piedāvā viesiem tikai brokastis, vai arī brokastis un vakariņas. Ceļotāji gandrīz nekad nepusdieno viesnīcā, daudzi brauc ekskursijās, kurās pusdienas jau ir iekļautas, vai arī dodas pētīt apkārtesošos restorānus, kuru uz salas ir ļoti daudz, un bauda ēdienus pie galdiņiem svaigā gaisā, jūras krastā. Katru reizi var izvēlēties citu restorānu, lai pēc iespējas tuvāk iepazītu Kanāriju virtuvi un šefpavāru mākslu.

 
 

Vairāk informācijas par ceļojumu iespējām uz Tenerifes salu tūroperatora TEZ TOUR mājas lapā www.teztour.lv. Svarīgi atzīmēt, ka Tenerifes salai ir unikāls klimats ar gandrīz nemainīgu gaisa un ūdens temperatūru, kas ļauj doties ceļojuma gan vasarā, gan ziemā.

Citi raksti un galerijas no Travelnews.lv ceļojuma uz Tenerifes salu ir pieejami zemāk, kā arī tiks publicēti jau tuvākajā laikā.

  

Saistītie raksti:

Kolorīts un kontrasts, dažādība, miers un hormonija apvienojas Tenerifes salā

Gomeras sala (La Gomera) – unikāla Atlantijas okeāna pasaka

Loro parka (Loro Parque) unikalitāte piesaista tūristus no visas pasaules

Saistītās galerijas:

Delfinārijs - viens no apmeklētākajiem šoviem Loro parkā (Tenerife), 20 bildes

Loro parks (Tenerife) lepojas ar zobenvaļu šovu, 20 bildes

Gomera (La Gomera) – noslēpumainākā no Kanārijas salām, 96 bildes

TEZ TOUR piedāvā Loro parku (Loro parque) - Kanāriju salas lepnumu, 80 bildes

Gardēži satiekas Tenerifes salas restorānos, 36 bildes

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.97220707sec.