Jau 75 gadus tiek veikti lidojumi starp Poliju un Baltijas valstīm

Tieši pirms 75 gadiem, 1932. gada 17.augustā tika atklāta gaisa satiksmes līnija no Varšavas caur Viļņu uz Rīgu un tālāk uz Tallinu (tolaik Rēveli). Šos lidojumus no Varšavas uz trim Baltijas valstīm veica Polijas aviokompānija „LOT” ar tiem laikiem moderno un lielo trīs motoru lidmašīnu „Fokker„ kurā bija 8 pasažieru vietas. Lidmašīnas salona abās pusēs pie logiem bija izvietoti četri pasažieru krēsli. Lidojums no Rīgas uz Varšavu ilga gandrīz 5 stundas, un ievērojot to, ka lidmašīna lidoja nelielā augstumā, visu ceļojuma laiku pasažieri pa atvērtu logu varēja nesteidzīgi aplūkot apkārtējās ainavas, kā arī brīvi pārvietoties pa salonu.

 

Rīgā šis nozīmīgais notikums tika svinēts 18.augustā, kad „LOT” lidmašīna pēc 2 stundu lidojuma no Tallinas nosēdās Spilves lidostā. To sagaidīja plašs viesu pulks, Latvijas Republikas valdības locekļi, to vidū Latvijas Republikas Satiksmes ministrs, Ministru prezidents M. Skujenieks, ārvalstu sūtņi, Polijas delegācija ar Satiksmes ministru un „LOT” prezidentu. Latvijas Satiksmes ministrs savā runā uzsvēra, ka ceļošana lidmašīnās ir ne vien ātrs un ērts, bet arī lēts un drošs satiksmes līdzeklis, un samērā zemās cenas (aviobiļete no Rīgas uz Varšavu maksāja 56 latus, bet vilciena biļete 2.klasē ar guļamvietu 68 latus – I.Š.) padarīs jaunatklāto gaisa satiksmes līniju par visiem pieejamu.

 

Jaunatvērtā līnija ne tikai savienoja Baltijas valstis un Poliju, bet bija saskaņota vēl ar citu lielu gaisa satiksmes līniju no Varšavas uz Ļvovu , Bukaresti, Sofiju un Salonikiem Grieķijā, tā veidojot tā laika garāko ziemeļu – dienvidu gaisa satiksmes līniju Baltijas valstīs. Šis notikums tika visai plaši atspoguļots arī tā laika presē, tā piemēram, „Brīvā Zeme” secināja, ka „raugoties no saimnieciskā viedokļa gaisa satiksmes nodibināšana starp Latviju, Igauniju un Poliju piešķirs Latvijai un Igaunijai iespēju paātrināt savu saimniecisko un tirdzniecisko sakaru tempu.”

 

„LOT” šos lidojumus no Varšavas uz Viļņu, Rīgu un Tallinu veica trīs reizes nedēļā līdz 1939.gada 1.septembrim, kad šīs satiksmes līnijas darbību pārrāva 2. Pasaules karš.

 

1993. gadā lidsabiedrība „LOT” atjaunoja gaisa satiksmi starp Poliju un Latviju un tagad 11 reizes nedēļā veiktie lidojumi no Rīgas uz Varšavu ar reaktīvo lidmašīnu „Embraer” ilgst tieši vienu stundu.

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40460491sec.