«Novaturas» grupas aizvadītā gada auditētie rezultāti

«Novaturas» grupas aizvadītā gada auditētie rezultāti

Baltijas valstu lielākais tūrisma operators “Novaturas”, kas ietver arī Latvijas uzņēmumu “Novatours”, publicējis 2023. gada auditēto darbības pārskatu un koriģētos finanšu rezultātus. Grupa pagājušajā gadā Baltijas valstīs guva 208,3 miljonu eiro ieņēmumus, kas ir par 6% vairāk nekā 2022. gadā. Tās EBITDA (peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas) pagājušajā gadā sasniedza 5,5 miljonus eiro, kas nozīmē, ka iepriekšējā gadā reģistrētie zaudējumi 0,7 miljonu eiro apmērā ir aizstāti ar gada peļņu 3,6 miljonu eiro apmērā.

Salīdzinājumam, pēc neauditētiem datiem, šī gada februārī uzņēmums 2023. gadā paziņoja par ieņēmumiem 209 miljonu eiro apmērā, EBITDA 5,5 miljonu eiro apmērā un peļņu 3,7 miljonu eiro apmērā.

Pagājušajā gadā “Novaturas” kopumā apkalpoja 259 tūkstošus klientu visā Baltijas valstīs. Tas ir neliels samazinājums (3%), salīdzinot ar 2022. gadu.

Ar mērķi uzlabot ceļotāju pieredzi

“2023. gadu mēs uzskatām par veiksmīgu, jo esam atgriezušies ceļā uz rentablu izaugsmi. Gada peļņa tika sasniegta, neskatoties uz sarežģītāku ceturto ceturksni. Pirmkārt, militārais konflikts Tuvajos Austrumos, kas mainījia ceļotāju uzvedību. Tā ietekmē mēs tikām optimizējuši ceļojumu programmu uz Ēģipti, kas ir viens no galvenajiem Baltijas reģiona galamērķiem ziemas sezonā. Rūpējoties par ceļotāju drošību, atcēlām arī plānotos braucienus uz Jordāniju. Mēs arī novērojam ievērojamu tirgus dinamikas un konkurences vides pieaugumu. Neskatoties uz to, mēs sagaidām aktīvu vasaras sezonu, par kuru tirgū izziņojām pirmie, un mūsu mērķis šogad ir turpināt darboties ilgtspējīgi rentabli,” stāsta “Novaturas” grupas izpilddirektors Kristijons Kaikaris (Kristijonas Kaikaris).

Pēc viņa teiktā, noteicošais faktors rentabilitātes saglabāšanā bija uzņēmuma plašākais ceļojumu galamērķu piedāvājums reģionā un tā operatīva vadība, reaģējot uz klientu vajadzībām. Kaikaris uzsver, ka “Novaturas” turpinās uzlabot ceļotāju pieredzi un piedāvāt jaunus pakalpojumus.

“Iepriekš minētā tirgus dinamika var ietekmēt Baltijas izejošo tūrismu, un tas daļēji ir jūtams arī šī gada pirmajā ceturksnī. Tomēr izšķiroša ir savlaicīga reakcija uz dinamisko tirgus situāciju un elastību, kas līdz šim mums ir palīdzējusi pārvaldīt dažādos apstākļus. Turklāt mūsu plašais piedāvājums sniedz mums iespēju pielāgoties un koncentrēties uz galamērķiem ar visaugstāko potenciālu. Arī turpmāk mēs koncentrēsimies uz klientam, tūrisma aģentūrām un partneriem vēl draudzīgākiem rīkiem, kā arī plānojam attīstīt digitālo pieredzi un citus risinājumus klientu pieredzes uzlabošanai,” stāsta Kaikaris.

Rosinājums nemaksāt dividendes

Kā norāda uzņēmuma vadība, galvenais iemesls tam ir pašreizējie kreditēšanas nosacījumi bankā. Tie paredz, ka dividenžu izmaksai nepieciešama bankas piekrišana. Neskatoties uz ienesīgajiem gadiem, “Novaturas” kreditējošā banka, ņemot vērā pašreizējo situāciju izejošā tūrisma tirgū un sarežģītākos pēdējos divus ceturkšņus, nelabprāt apstiprina dividenžu izmaksu.

“Novaturas” grupas valdes priekšsēdētājs Ģedimins Almants (Gediminas Almantas) stāsta, ka uzņēmums turpina sarunas ar banku par kredīta nosacījumu grozīšanu un dividenžu izmaksu. "Paredzēts, ka nosacījumi primāri būs balstīti uz uzņēmuma bilances struktūru un "Novaturas" pēc iespējas ātrāk varēs izmaksāt dividendes akcionāriem, kā to paredz uzņēmuma dividenžu politika. Gadījumā, ja tiks panākta vienošanās par jauniem nosacījumiem, tiks pārskatīts arī jautājums par dividenžu izmaksu un konkrētākiem periodiem,” komentē Ģ. Almants.

Vienlaikus “Novaturas” vadība uzsver, ka, sadalot uzņēmuma peļņu, jādomā par tā finansiālās kapacitātes palielināšanu, apgrozāmo līdzekļu līdzsvara nodrošināšanu, kā arī investīcijām organizācijas transformācijas procesos, tai skaitā klientu pieredzes uzlabošanā, stratēģiskajās partnerībās un organizatoriskās struktūrās. “Novaturas” koncentrēsies uz projektiem, kas varētu veicināt uzņēmuma konkurētspēju, ieņēmumus un rentabilitāti un līdz ar to arī ilgtermiņa atdevi akcionāriem.

Galīgo lēmumu jautājumā par dividendēm akcionāri pieņems maija otrajā pusē paredzētajā akcionāru pilnsapulcē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
WOW cena! 𝐌𝐀𝐋𝐃𝐈̄𝐕𝐔 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐒! Latvia Tours
🔥 ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS individuālam ceļojumam 𝐧𝐨 𝟐𝟏/𝟎𝟓/𝟐𝟎𝟐𝟒, ar 7 nakšu atpūtu All Inclusive kūrortā CLUB MED KANI. | Skatīt vairāk
no 2331 EUR
Līgo svinības jūras krastā Baltic Beach Hotel & SPA
23. jūnijā aicinām Jūs ciemos, lai kopīgi aizvadītu gada īsāko nakti un godam nosvinētu Līgo svētkus jūras krastā – “Baltic Beach Hotel & | Skatīt vairāk
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
Iztāde "Talsu rallijs" Talsu novada TIC
Maija mēnesī Valdemārpils izstāžu zālē, apskatāma dubultizstāde, kas ir kā ceļojums cauri laikam un emocijām. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com