Karību jūras koraļļu rifi draud izzust jau tuvāko 20 gadu laikā

Dabas aizsardzības speciālisti izplatījuši brīdinājumu, ka krāšņie koraļļu rifi Karību jūrā jau tuvāko 20 gadu laikā varētu gandrīz pilnībā izzust.

Koraļļu rifi Karību jūrā, tostarp daudzās tūristu iecienītās niršanas vietās, pēdējo 40 gadu laikā sarukuši par vairāk nekā 50 procentiem, taču jau tuvāko 20 gadu laikā, ja vien netiks veikti radikāli aizsardzības pasākumi, draud izzust to lielākā daļa, tā uzskata vides zinātnieki.

Tiesa gan, viņi ir pārliecināti, ka papagaiļzivju populāciju atjaunošana, kā arī pasākumi, lai novērstu pārzveju un piekrastes piesārņošanu, varētu palīdzēt rifus saglābt. Zinātnieki atzīst, ka, veicot šādas darbības, rifi labāk pārciestu arī klimata pārmaiņas.

Šādi secinājumi veikti, sadarbojoties Pasaules koraļļu rifu pārraudzības tīkla, Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN), kā arī ANO Vides programmas speciālistiem. Kopš septiņdesmitajiem gadiem organizācijas kopumā analizējušas vairāk nekā 35 000 pētījumu, kas veikti 90 vietās Karību jūrā. Lai gan globālās klimata pārmaiņas ilgu laiku tika uzskatītas par galveno cēloni koraļļu rifu degradācijai, nu noskaidrots, ka daudz nopietnāka vērība būtu jāpievērš tur mītošo radību populācijām.

Koraļļu jūrā savulaik dzīvojošie jūraseži 1983. gadā kādas nenoskaidrotas slimības dēļ piedzīvoja masveida izmiršanu, savukārt pārzvejas dēļ vietējos ūdeņos gājušas bojā papagaiļzivis. Šie apstākļi izjaukuši rifu dabisko līdzsvaru, ļaujot aļģēm, no kā savulaik pārtika izmirušās sugas, apspiest koraļļus.

"Temps, kādā izzūd Karību jūras koraļļi, ir patiesi satraucošs," atzīst Karls Gustavs Lundins, IUCN pārstāvis. "Tomēr šis pētījums nes iedrošinošus jaunumus: Karību koraļļu liktenis ir mūsu rokās, turklāt ir pat zināms, kādi soļi jāveic, lai palīdzētu tiem atjaunoties."

Jāatzīmē, ka Karību jūra ir mājvieta deviņiem procentiem visu pasaulē atrodamo koraļļu rifu. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.05.2024 - 03.06.2024 Būū koncerts Vaidavā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
2.jūnijā plkst.16.00 iesildīsim vasaru kopā ar burvīgo dzirksteli un dabas mīli – dziedātāju Būū, atklājot Vaidavas vasaras sezonu! | Skatīt vairāk
no 12 EUR
Sala, kas iekaros jūsu sirdi un prātu! Latvia Tours
Kipra ir trešā lielākā sala Vidusjūrā un ir populārs tūrisma galamērķis, pateicoties tās skaistajām pludmalēm, bagātajai vēsturei un | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Aviobiļetes kūrotu galamērķos Estravel Latvia
Tivata, Korfu, Burgasa... labas cenas lidojumiem uz Eiropas kūrortiem. // Vietu skaits ierobežots, cenas mainās | Skatīt vairāk
no 99 EUR
Vasaras saulgriežu svinības un tirdziņš  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
15. jūnijā plkst. 11.00–15.00 Valmiermuižas parkā aicinām uz vasaras saulgriežu svinībām un tirdziņu “Gardu Muti". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20623016sec.