«Gardais siera ceļš» – jauns ceļvedis Latvijā ražoto sieru cienītājiem – ceļotājiem

Arvien biežāk uz latvieša ēdienu galda ir baudāms kāds gards, Latvijā gatavots siers. Sieru gatavo ap 60 lauku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos Latvijā, kurus varam apmeklēt un to produkciju nogaršot turpat uz vietas. Mēs Latvijā varam lepoties ar patiešām lielu sieru šķirņu daudzveidību.

Latvijā piedāvā svaigos nenogatavinātos, rīkotas, smērējamos, sālījumā nogatavinātos, mīkstos nogatavinātos, puscietos un cietos sierus. Mūsu tradicionālais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) reģistrā. Par produktiem ar garantētām tradicionālām īpatnībām sauc tos, kas tradicionāli lietoti šajā teritorijā un kuriem vismaz 30 gadu garumā ir apliecinājums par nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Siera gatavošanas tradīcijas Latvijā turpina pieaugt un kļūst arvien spēcīgākas.

Kā šo visu sieru daudzveidību apzināt, atrast un baudīt? "Lauku ceļotājs" izveidojis īpašu zīmi "Sierzinis". To piešķir saimniecībām un ražotnēm, kas ir meistari siera gatavošanā, stāsta par siera tapšanu apmeklētājiem, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. Zīmi saņem arī lauku krodziņi, restorāni un citi, kas piedāvā savās ēdienkartēs vietējo meistaru gatavotos sierus. "Lauku ceļotāja" mājas lapā celotajs.lv, atrodama speciāla sadaļa "Sierzinis", kurā atrodama kontaktinformācija un apraksti par vietām un saimniecībām, kurās var iegādāties vietējos, pašu ražotos sierus un uzzināt, kā tie top. Ir iespējams arī doties gardās brīvdienās, apmeklējot saimniecības, kas ražo sieru un tajās iespējams arī iegādāties gardu sieru kolekciju, ko baudīt mājās. Šādām brīvdienām "Lauku ceļotājs" iesaka divu dienu piena tūres Kurzemē, Latgalē, Ziemeļvidzemē, Dienvidvidzemē. Tie ir kartē iezīmēti maršruti, kuros var doties gan ģimenes, gan nelielas grupas, iepriekš sazinoties ar saimniecībām un piesakot savu apmeklējumu.

Daudzi siera ražotāji būs sastopami pārtikas izstādē "Riga Food 2016", kas norisināsies 7.-10. septembrī, Ķīpsalas izstāžu hallē. Izstādē piedalīsimies arī  - "Lauku ceļotājs", prezentējot jaunizdoto bukletu "Gardā siera ceļš", kas ir ceļvedis vietējo sieru pasaulē un tapis sadarbībā ar "Latvijas Siera Klubu". Ceļvedis iepazīstina ar vietējo sieru veidiem un šķirnēm, kā arī ar 50 "Sierziņa" saimniecībām. "Riga Food" izstādes laikā  -  8. un 10. septembrī, plkst. 10:00-12:00 "Lauku ceļotāja" stendā (halle Nr. 1 , stends "Vieta, kur satiekas novadu garša)  varēs nogaršot lieliskos - no Latvijas govju un kazu ganāmpulku piena ražotos sierus un iepazīties ar jauno brošūru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.05.2025 - 30.05.2025 Tūrisma konference un pārgājiens!  Lauku Ceļotājs
Aicinām uz Baltijas Pārgājienu Tūrisma konferenci un pārgājienu gar jūru! | Skatīt vairāk
Latvija
Ieelpo pavasari Preiļos Preiļu novada TIC
Preiļu muižas komplekss un parks– lielākais pilsētvides ainavu parks Latvijā, kurš apbur ne vien ar savu romantisko veidolu, bet arī arhitektūras | Skatīt vairāk
Ieelpo pavasari Kristus Karaļa kalnā Preiļu novada TIC
Vairāk nekā 220 koka skulptūras, kas attēlo Bībeles tēlus un ainas, harmoniski iekļaujas apmēram 20 hektāru plašā ainavā kopā ar dārziem un | Skatīt vairāk
Preiļu muižas komplekss un parks pavasarī Preiļu novada TIC
Izbaudi siltās dienas pastaigājoties Preiļu muižas kompleksa un parka plašajā teritorijā. Viss zied un zaļo! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com