Autors: Kristīne Indriksone
Avots: BalticTravelnews.com/Tourismturkey.org
Turku kafija jeb Turk kahvesi ir lielisks maltītes noslēguma veids. Pasūtot kafiju, noteikti jāpiebilst, vai to vēlas bez cukura (sade), ar mazliet cukuru (orta) vai ļoti saldu (sekerli), jo cukuru pievieno jau kafijas gatavošanas procesa sākumā, samaisītu kopā ar kafijas granulām. Turku kafiju servē mazās tasītēs. Patiesībā kafijas dzeršana Turcijā ir īsta māksla - jāuzmanās, kad dzeršana jāpārtrauc, jo viens malks par daudz nozīmē pilnu muti ar kafijas biezumiem.
Kafijas biezumus gan var izmantot zīlēšanai - iespējams, atrodas kāds vietējais, kas var izzīlēt nākotni pēc tiem. Tasītei virsū jāuzliek apakštasīte un jāpagaida, kad biezumi atdzisuši. Tad zīlētājs palūdz apgriezt to otrādi, vairākas reizes sakratīt un noņemt tasīti no apakštases. Izzīlētais liktenis nu skaidri būs redzams kafijas biezumu formās un kontūrās, kas palikušas uz apakštases.
Runā, ka tieši turki ieviesa kafiju Eiropā, kad turku armija, atkāpjoties no Vīnes, atstāja pie tās vārtiem pilnus maisus ar kafijas pupiņām.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.