Foto: BalticTravelnews.com
Autors: Daiga Bazule
Avots: BalticTravelnews.com
Pastiprinoties Krievijas noteikto pārtikas preču importa aizlieguma sekām, iespējams, vairumam pircēju rokas arvien vairāk stiepjas pēc Latvijā ražotiem un audzētiem produktiem. Latvijas pilis un muižas ir vienas no vietām, kas jau pirms sankciju ieviešanas izcēla vietējos ražotājus un ar īpašu degsmi atbalstīja ne tikai Latvijas, bet arī vietējā vai blakus novadu uzņēmējus.
Igates pils vadītāja Guna Preimane stāsta, ka pils Dzirnavu krodziņā visu darbības laiku ir izmantoti un slavēti vietējie produkti. "Krodziņa populārākajam ēdienam "Miežu putra" izmantojamos miežus iepērkam no Lēdurgas kaltes. Veiksmīgi sadarbojamies arī ar Lēdurgas miesnieku, Limbažu gaļas pārstrādes uzņēmumu Matadors, maiznīcu Lielezers. No vietējiem zemniekiem piegādājam dārzeņus, savukārt zaļumus audzējam paši savā dārziņā," skaidro Igates pils vadītāja.
Reklāma

Vietējos produktus izmanto arī Jaunpils pils kroga kolektīvs. Pils reklāmas speciāliste Inga Krūtaine izceļ labo sadarbību ar Jaunpils pienotavu, Lestenes maiznīcu, tuvējās apkārtnes zemniekiem, kā arī ar Latvijas lielajiem pārtikas ražotājiem.
Valmieras pusē esošās Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš arī ir parūpējies par Latvijas produktu izmantošanu ēdienkartē, īpaši izceļot pils apkārtnē pieejamos produktus. Turklāt šefpavārs pie savas mājas, kas ir viena no vēsturiskajām Dikļu muižas mājām, iekārtojis mazdārziņu, kurā izaudzētie garšaugi visu vasaru tiek izmantoti pils ēdienu gatavošanā. Ēdienkartē tiek izmantoti arī pils saimnieka sagādātie medījumi un šefpavāra ķertās zivis.

Liepupes muižas restorānā Fon Meks, līdzīgi kā citos restorānos, tiek ievērota sezonalitāte, maksimāli izmantojot svaigās vietējo produktu sastāvdaļas. Svaigie produkti tiek iegūti no vietējiem lauksaimniekiem, bet zaļumi un garšaugi - no pašas muižas ekoloģiskā dārza.

Arī Skrundas muižas restorāna ēdienkartē tiek iekļauti Latvijā ražoti pārtikas produkti un vietējo zemnieku ražojumi. Latviešu vēderiem tīkamus un no vietējiem produktiem gatavotus ēdienus atradīsiet arī Mežotnes pils restorānā un krodziņā Ceļotājs un Jaunmoku pils restorānā un kafejnīcā Liepaleja.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.