PVD pirms svētkiem atgādina par drošu pārtikas produktu iegādi, uzglabāšanu un gatavošanu

Iepērcies droši
1.    Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
2.    „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
3.    Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
4.    Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
5.    Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus;
6.    Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
7.    Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
8.    Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.
Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

9.    Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
10.    Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
11.    Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
12.    Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
13.    Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

14.    Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
15.    Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
16.    Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
17.    Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
18.    Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
19.    Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
20.    Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
VeseLīgošana "Jaunķemeros" Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Šogad Līgosvētkos un Jāņos būs četras brīvdienas atpūtai. Atvēliet laiku sevi palutināšanai ar procedūrām un vingrošanas nodarbībām - | Skatīt vairāk
Latvija no 297 EUR
Ar vilcienu uz Madonu un Cesvaini! Madonas TIC
24. maijā - ar vilcienu uz Madonu un Cesvaini. Šogad piedāvājumā katrā galamērķī dažādi jaunumi, lielākais no tiem - divu dienu piedāvājums! | Skatīt vairāk
"Muzeju nakts 2025" Preiļu novadā Preiļu novada TIC
Šogad Preiļu novadu akcijā pārstāvēs 5 dalībnieki - Raiņa muzejs "Jasmuiža", Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs, Vārkavas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2025 - 17.05.2025 Muzeju naks Tukumā Tukuma TIC
Kad iestājas vakars un muzeji iemirdzas citā gaismā, atveras durvis uz stāstiem, ko ikdienā nemanām. Muzeju nakts Tukumā ar moto "Izgaismojam vērtības | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com