Autors: Kristīne Indriksone
Avots: BalticTravelnews.com/Web.de
Pēc 78 gadu darbības Briselē (Beļģija) tiek slēgta viena no pilsētas pazīstamākajām frī kartupeļu pārdošanas vietām, kas bija kļuvusi par neatņemamu Briseles sastāvdaļu. Friterie Martin, kas atrodas pilsētas Saint-Josse kvartālā, pieder Martinam Asperam, kas stāvējis aiz letes kartupeļu būdiņā jau kopš 1964. gada. Tagad septiņdesmitgadīgais saimnieks izlēmis doties pelnītā atpūtā, bet aizstājēju sev nav atradis, tāpēc būdiņa tiks slēgta.
Martina kartupeļu frī bodīte briseliešiem bija kļuvusi par svarīgu pilsētas daļu. Bieži pie būdiņas cilvēki stāvēja rindā, lai saņemtu porciju karsto kartupeļu, kas pēc zinātāju domām tieši tur tiek pagatavoti izcili. Īpaša specialitāte bija Mafijas mērce. Savukārt kad klienti Martinam vaicāja pēc plastmasas dakšiņām, ar ko kartupeļus ēst, saimnieks bieži atbildējis, ka frī kartupeļus frī jāēd ar pirkstiem.
Frī kartupeļi Beļģijā ir kas vairāk par parastu ēdiena piedevu. Kartupeļu frī bodītes atrodamas visur. Martina Aspera vecāki uzsāka tirgot tradicionālos kartupeļus jau 1931. gadā. Lai novērstu pilsētas raksturiezīmes - Martina kartupeļu būdiņas - izzušanu, Briseles birģermeistars Jean Demannez pat bija izsludinājis konkursu uz būdiņas saimnieka vietu, kas tomēr nenesa cerētos panākumus.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.