Foto: Essen-und-trinken.de
Autors: Kristīne Indriksone
Avots: BalticTravelnews.com/Web.de
Mazs pikucis mīklas, ko sauc par pudiņu - tomēr tas nav kurš katrs pudiņš, bet gan Jorkšīras pudiņš, pats cēlākais no pudiņiem. Tieši tam Jorkšīras ļaudis vēlas sagādāt Eiropas Savienības aizsardzību.
Jorkšīras pudiņa aizstāvji uzskata, kas tas pārāk bieži tiekot kopēts un modificēts, tāpēc vēlas tam sagādāt "aizsargājamu nosaukumu" un tā ierindot pudiņu vienā līgā ar Parmas šķiņķi, Nirnbergas desiņas, šampānieti un Ķelnes alu Kölsch.
Ar saldo, jogurta konsistencei līdzīgo desertu, ko Latvijā lielākoties atpazīst kā pudiņu, īstajam Jorkšīras pudiņam gan ir maz sakara. Tas drīzāk ir apaļš produkts no piena, miltiem, olām un sāls, kas lieliski piemērots dažādu mērcēm. Gandrīz katrā Lielbritānijas pubā vai krogā tas tiek pasniegts kopā ar tradicionālo svētdienas cepeti un, ja arī netiek gatavots Jorkšīrā, tiek saukts par Jorkšīras pudiņu. Tieši tas sadusmo autentiskā pudiņa ražotājus Jorkšīrā, kas vēlas pudiņu pasargāt no lētām kopijām.
Eiropas Savienības aizsardzība nodrošinātu pudiņu pret to, ka "ļaudis visās pasaules malās gatavo līdzīgu ēdienu, bet sauc to par Jorkšīras pudiņu". Tikai tad, ja tas patiešām gatavots Jorkšīrā, to drīkst saukt par Jorkšīras pudiņu. Šāda aizsardzība gan liktu palauzīt galvas visu to krogu īpašniekiem, kā nosaukt kroga svētdienas specialitāti.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.