Indonēzijā atvērts pirmais «zero-waste» restorāns

"Zero Waste" ("nulles atkritumi", arī "nulles izšķiešana") kustība pasaulē radās pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados – aicinot paraudzīties uz potenciālajiem atkritumiem kā uz izmantojamiem resursiem. "Zero Waste" vīzija ir lakoniska – tā ir pasaule bez atkritumiem. Šī kustība gūst aizvien straujāku popularitāti visā pasaulē un arī Latvijā – šogad ir atvērti jau pirmie "Zero waste" veikali, kuros visas lietas iespējams iegādāties bez iepakojumiem un salikt tos savos līdzi paņemtajos maisos, kastēs vai burciņās – jebkurā tilpnē, kas izmantojama vairākkārt un nerada lieku piesārņojumu.

Arī ceļotāju tik ļoti iemīļotajā galamērķī - Indonēzijā – atvērts pirmais restorāns, kas tieksies uz nulles atkritumu ideoloģiju. "Potato Head Beach Club" restorāns atrodas Bali salā, Ijen pilsētā. Tajā apmeklētājiem piedāvā vietējās izcelsmes produktus, piemēram tikko zvejotas zivis, kurus pagatavo uz dzīvās uguns.

Restorāna radītāji vēlējušies vietējiem iedzīvotājiem un ceļotājiem pierādīt, ka zero-waste dzīvesveids ir estētisks un mūsdienīgs. Interjera dizains veidots no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem. Mēbeles, piemēram, gatavotas no koka, bet grīdas segums veidots, cementā izmantojot sadauzīto šķīvju un pudeļu stikla lauskas, kas pēc tam, protams, attiecīgi nopulētas, lai izskatītos vizuāli brīnišķīgi.

Restorāna ēdienkartes tiek drukātas uz otrreiz pārstrādāta papīra, bet dzērienus pilda glāzēs, kas apstrādātas un izveidotas no stikla pudelēm. Iestājoties tumsai, skaistu noskaņu rada iedegtās sveces, kuras radījusi paši restorāna saimnieki un pildījuši izlietotajās vīna pudelēs.

Šāda pati filozofija attiecas arī uz restorānā piedāvāto pārtiku, kuru šefpavārs pasūta pie vietējiem bioloģisko saimniecību īpašniekiem. Lai arī ka galvenais ēdiens restorānā ir jūras veltes, netrūkst arī radošu augu bāzes ēdieni, piemēram, grauzdēta ziedkāposti ar kelvwek mērci, marinēti tropiskie augļi un grilēti pupiņu salāti ar rīsiem no UNESCO aizsargājamām Jatiluwih rīsu terasēm.

Lai samazinātu atkritumu ietekmi uz vidi, tos šķiro piecās dažādās tvertnēs. Pārtikas atlikumus nogādā uz lauksaimniecībām, kur tos izbaro cūkām vai kompostē. Gliemju čaulas samaļ miltos un pēc tam izmanto kā dzīvnieku barību vai mēslojumu.

Lieki piebilst, ka restorāns piesaistījis uzmanību no ceļotājiem visā pasaulē, jo pārstāv cēlu mērķi. Restorāna īpašnieki cer, ka viņu idejai sekos vel daudzi restorāni!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.06.2025 - 14.06.2025 Koncerts “Vidū saule ritināja” Trikātā Valmieras novada Tūrisma pārvalde
13. jūnijā 19.30 Trikātas pilskalnā notiks koncerts “Vidū saule ritināja”, kurā uzstāsies amatiermākslas kolektīvi. Pēc koncerta balle ar grupu | Skatīt vairāk
no 3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.06.2025 - 12.06.2025 Skaistākie Lietuvas dārzi- pēdējās vietas! Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 14.06.2025, 40 EUR | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2025 - 17.06.2025 Work And Travel-pēdējā iespēja šaja sezonā Nikos Travel
Ir sākusies pierakstīšanās uz interviju ar labākās Kipras viesnīcās pārstāvjiem, kuras notiks Rīgā (online). Vietu skaits ir ierobežots. | Skatīt vairāk
Brīvdienu māja “Meijas nams” TAKA
Labiekārtota divstāvu guļbaļķu māja ar 3 guļamistabām, viesību telpu, virtuvi, iekštelpu pirti un āra baļļu ir lieliski piemērota visiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com