Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Welt.de
Cilvēki, kas ikdienā bieži lieto diētiskos atspirdzinošos dzērienus, pakļauj sevi palielinātam infarkta, insulta vai nāvējošas embolijas riskam. Jauns medicīnas pētījums pierāda mākslīgi saldināto un kalorijām nabadzīgo dzērienu neatgriezenisko iedarbību.
Maiami Millera Medicīnas skolas un Ņujorkas Kolumbijas Universitātes medicīnas centra kopīgajā pētījumā tika salīdzināti dabiski saldinātie un sintētiskie dzērieni, pētījumā iesaistot 2564 dalībniekus, kam ir bijušas sirds un asinsvadu saslimšanas. Pētījuma ietvaros tika analizēts, kādus atsvaidzinošos dzērienus un kādos apjomos pacienti patērē un cik bieži pēdējo desmit gadu laikā viņiem bijuši nopietni asinsrites traucējumi.
Reklāma

Rezultāts: cilvēkiem, kas ik dienas lietojuši diētiskos atspirdzinošos dzērienus, ir par 43 procentiem augstāks asinsrites slimību risks, nekā tiem, kas diētiskos dzērienus nelieto. Statistiskajā analīzē tika ņemts vērā, vai pacientiem pirms tam bijušas tādas saslimšanas kā metaboliskais sindroms, diabēts vai paaugstināts asinsspiediens. Veselības riski nebija palielināti tiem pētījuma dalībniekiem, kas lietojuši dabiski saldinātus dzērienus, bet diētiskos – tikai vidējā daudzumā, turklāt pētniekiem „vidējā daudzumā” nozīmēja pa vidu no „vienreiz mēnesī” līdz „sešas reizes nedēļā”.
Kāpēc sintētisko diētisko dzērienu iedarbība ir tieši šāda, vēl nav līdz galam izskaidrots, taču pētījumi tiekot turpināti, informē zinātnieki.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.