3. oktobris vēsturē: Pateicības diena kļūst par ikgadēju notikumu

1963. gada 3. oktobris ir zīmīgs ar to, ka pilsoņu kara laikā Amerikas Savienoto valstu prezidents Abrahams Linkolns, kam piederēja vara šai posmā, lēma par Pateicības dienas svinību norises laiku. Prezidents oficiāli ziņoja, ka kopš lēmuma pieņemšanas dienas Amerikā šos svētkus svinēs novembra mēneša pēdējā ceturtdienā. Šis lēmums palicis nemainīgs līdz pat mūsdienām.

Pirmo reizi Pateicības diena tika svinēta 1621. gadā. Angļu kolonistus Amerikā pārsteidza ļoti barga ziema un, lai tie spētu izdzīvot, nācās lūgt palīdzību vietējiem indiāņiem, kuri palīdzību sniedza. Kad grūtības tika pārvarētas, angļi sarīkoja pateicības svinības.

Pateicības dienas mielastā tradicionāli galvenais ēdiens ir tītara cepetis. Populārs uzskats saista šo tradīciju ar Plimutas kolonistiem un indiāņiem, kas cēla tītaru galdā savā pirmajā Pateicības dienā. Tītars ir kļuvis par neoficiālu Pateicības dienas simbolu un daļa amerikāņu šo dienu pat sauc par tītara dienu. Kopš 1947. gada radusies nerakstīts likums - Pateicības dienā svinīgi pasniegt vienu dzīvu tītaru un divus cepešus ASV prezidentam.

Pateicības dienai ir liela loma sabiedrības un īpaši ģimenes kopības sajūtas veicināšanā. Tā tiek uzskatīta arī par amerikāņu identitātes sastāvdaļu. Sākotnēji pateicība tika vērsta uz Dievu – tikai teikts paldies par ražu, brīvību un citām svētībām. Mūsdienās vairums cilvēku svin pateicības dienu kā svētkus, kuros apzināti izsaka pateicību, pirmām kārtām, par saviem ģimenes locekļiem, draugiem un visu, kas veidojis personību un tās izaugsmi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Vasaras saulgriežu svinības un tirdziņš  Valmieras novada Tūrisma pārvalde
15. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 15.00 pie Valmiermuižas alus darītavas vasaras saulgriežu svinības un tirdziņš “Gardu muti”. | Skatīt vairāk
Vasarsvētku pop-up brančs Mujānos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
8. jūnijā Mujānu biedrības nams aicina uz nesteidzīgu Vasarsvētku POP-UP BRANČU, kurā par garšu bagātību rūpēsies šefpavārs Juris Latišenoks. | Skatīt vairāk
no 5 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com