Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews.com/Lsm.lv
Tiek uzskatīts, ka 1693. gada 4. augustā Šampaņas Oviljē benediktiešu abatijas vīna pagraba meistars mūks Pjērs Perinjons atklāja šampanieša izcilās īpašības.
Leģenda vēsta, ka tieši šajā dienā no abatijas vīna pagraba atskanēja izsista korķa plaukšķis, un tēvs Pjērs Perinkons, stāvot ar Šampaņas vīna pudeli rokās, izsaucies: Nāciet ātrāk – es dzeru zvaigznes!”.
Reklāma

Kas zina, vai tas tiešām tā ir bijis, vai arī par šādu leģendu parūpējās tābrīža PR speciālisti, tomēr tieši Pjērs Perinjons tiek uzskatīts par šampanieša atklājēju.
Tēva Perinjona dzīves laikā, 17. gadsimtā, atkārtotā vīna rūgšanu pudelēs tika uzskatīta par Šampaņas vīnkopju nelaimi, un godājamā Oviljē pagrabmeistara pierakstos ir atrodami sīki ieteikumi, kas būtu darāms, lai no šādas pārrūgšanas izvairītos. Pat ja tēvs Perinjons arī pagaršoja šādu pārrūgušu vīnu, pat ja viņam tas garšoja, viņš diezin vai mūža nogalē mainīja savus ieskatus. Nē – burbuļojošais vīns ir sabojāts!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.