Pirms svinībām iepērcies droši

Tuvojoties svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests atgādina – pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši!

Iepērcies droši

1. Iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;

2. "Ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;

3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;

4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;

5. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;

6. Pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;

7.Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;

8. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

9. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;

10. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;

11. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;

12. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;

13. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

14. Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgāt rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;

15. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;

16. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;

17. Gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;

18. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;

19. Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdienu jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;

20. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ieelpo pavasari Kristus Karaļa kalnā Preiļu novada TIC
Vairāk nekā 220 koka skulptūras, kas attēlo Bībeles tēlus un ainas, harmoniski iekļaujas apmēram 20 hektāru plašā ainavā kopā ar dārziem un | Skatīt vairāk
Latvija
Ieelpo pavasari Galēnu muižas parkā Preiļu novada TIC
Galēnu muižas parks pavasarī aicina apmeklētājus iegrimt mierpilnā dabas un mākslas saspēlē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.05.2025 - 05.06.2025 "Iepazīsti kaimiņus Zemgalē" Bauskas TIC
Akcijas ietvaros ikviens ir aicināts doties atklāt jaunas vietas un objektus! | Skatīt vairāk
Preiļu muižas komplekss un parks pavasarī Preiļu novada TIC
Izbaudi siltās dienas pastaigājoties Preiļu muižas kompleksa un parka plašajā teritorijā. Viss zied un zaļo! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com