TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Ekspertu viedoklis par 2024. gada tūrisma tendencēm, daļai ceļotāju būs jāmaina savi ieradumi

Atšķirībā no visiem ierastās gadu mijas, tūrisma tirgū jauns gads ierasti sākas ar janvāra beigās notiekošiem tūrisma gadatirgiem. Iesoļojot ceļojumu pasaules 2024. gadā, ceļotāji tiek mudināti laicīgi plānot savus ziemas, gaidāmās vasaras un eksotiskos ceļojumus. Laicīga ceļojumu rezervēšana garantē visplašāko lidojumu un viesnīcu klāstu, un tūrisma operatoru piedāvātas izdevīgas cenas un citas priekšrocības. Turklāt dažādu valstu tūrisma eksperti brīdina, ka, gaidot pēdējā brīža piedāvājumus populārākajos Eiropas kūrortos, pastāv liels risks vilties – latviešu īpaši iecienītajos atpūtas galamērķos, piemēram, Turcijā, Melnkalnē vai Grieķijas salās, ir arvien pieaugošs pieprasījums no tūrisma lielajiem tirgiem, atpūtnieki no Apvienotās Karalistes, Polijas un Vācijas, kas labprāt savus atpūtas braucienus plāno laicīgi iepriekš.

Populārāko galamērķu sarakstā ir labi nostiprinājušies līderi

“Latvieši ir ļoti iemīļojuši Turciju, Grieķiju, kā arī Melnkalni, Madeiru, bet šādu galamērķu labpatiku ievēro arī mūsu ārzemju partneri – ceļotāji no visas Eiropas dodas uz šiem galamērķiem, lai baudītu vasarīgu atpūtu. Likumsakarīgi, ka strauji augošais pieprasījums ne tikai samazina izvēles iespējas, bet var izraisīt arī viesnīcu un citu pakalpojumu cenu kāpumu tiem, kas atvaļinājumu rezervē vēlāk,” stāsta Baltijas valstīs lielākā tūroperatora “Novatours” pārdošanas vadītāja Liāna Pudule Indāne.

Saskaņā ar Eiropas Ceļojumu komisijas datiem tūristu skaits, kas viesojās populārākajos vasaras galamērķos - Melnkalne, Turcija un Grieķija - pagājušajā gadā jau pārsniedza pirmspandēmijas līmeni.

Pagājušajā gadā Turcijas populārāko reģionu Antāliju apmeklēja 15,68 miljoni ārvalstu tūristu, kas ir visu laiku rekords. Antālijas kūrorti visvairāk uzņēma viesus no Vācijas un Lielbritānijas. Lielbritānijas medija “The Times” sagatavotajā apkopojumā par cenu ziņā pievilcīgākjaiem atpūtas galamērķiem 2024. gadā Turcija ieņem trešo vietu, kas apliecina, ka arī šogad Turcijas kūrortos būs varens īpatsvars ceļotāju no Lielbritānijas. Kā liecina citi ārzemju avoti, arī vācieši arvien biežāk izvēlas savus ceļojumus plānot laicīgi uz priekšu.

Labas ziņas Turcijas cienītājiem

“Novatours” pārdošanas vadītāja atgādina, ka janvāra beigas un februāra sākums ir ceļojumu atlaižu periods gan tiešsaistē, gan klātienes tūrisma tirgos, ko daudzi ceļotāji jau gadiem iekļauj savos kalendāros.

“Mūsu klientiem šī gada lielās izpārdošanas laikā, kas klātienē notiks līdz 4. februārim, bet tiešsaistē - līdz 18. februārim, piedāvājam atlaides līdz 20 procentiem visiem atpūtas, eksotiskajiem un slēpošanas braucieniem, un atsevišķiem virzieniem tās ir pat lielākas, turklāt daudzos galamērķos tiks piedāvātas bezmaksas ekskursijas vai atlaižu kuponi ekskursijām. Īpaši Turcijas cienītājiem būs pieejamas lielas atlaides privātajam transportam Antālijā. Šī ir lieliska iespēja jau laikus parūpēties par atpūtu un vēlāk par to neuztraukties. Bez tam, tiem, kas ceļojumus rezervē iepriekšpārdošanu ietvaros, mēs piemērojam arī citus atvieglojumus, piemēram, bezmaksas papildpakalpojumu “Zelta elastīgais ceļojums”, kas dod iespēju nepieciešamības gadījumā elastīgi mainīt ceļojumu plānus – ceļojuma datumu, ilgumu, viesnīcu, numuriņa veidu, ēdināšanas tipu, ceļojuma virzienu, pat sezonu. Tāpat šiem ceļotājiem ceļojumu komplektam bez maksas tiek pievienots papildpakalpojums “Tūrista vārda maiņa”, kas gadījumā, ja kāds no ceļotājiem maina ceļojuma plānus, dod iespēju elastīgi pielāgoties ceļotāju izmaiņām,” stāsta L. Pudule - Indāne.

Tūroperatora pārstāve arī ziņo, ka 2024. gada vasaras sezonā uzņēmums uz saulaino Turciju lidos arī ar aviokompāniju “Turkish Airlines”: “Turpmāk lidojumi uz Turciju kopumā tiks veikti ar trim aviokompānijām “airBaltic”, “Turkish Airlines” un “FreeBird Airlines”. Lidojumi uz iecienīto galamērķi būs katru dienu, piedāvāsim līdz trim lidojumiem dienā. Turklāt mēs piedāvāsim dažādus lidojumu laikus, pamatojoties uz klientu vajadzībām, sākot no agra rīta ierašanās līdz vēlam vakara izlidošanai, ļaujot ikvienam izvēlēties sev ērtākos ceļojuma laikus un maksimāli izmantot atvaļinājuma dienas.
Ārvalstu eksperti aicina pasteigties, ja kārojas tiešām kvalitatīvu atvaļinājumu

Viens no uzticamākajiem “Novatours” partneriem Turcijā ir “AKAY Travel Service”, kura ģenerāldirektors Denizs Jolaks (Deniz Yolac) apstiprina, ka pieprasījums pēc brīvdienām valsts kūrortos strauji aug: “Turcija joprojām ir ļoti pievilcīgs galamērķis ceļotājiem no visas pasaules, jo atvaļinājumi šeit nozīmē kvalitāti par labāko cenu." 2023. gadā tikām novērojuši strauju tūristu skaita pieaugumu, un prognozējam, ka šī tendence turpināsies arī 2024. gadā. Šobrīd jau ir jūtams īpaši liels pieprasījums no Vācijas, Lielbritānijas, Polijas. Viesnīcas pildās rekordātrumā, tāpēc ceļotājiem, kuri vēlas kvalitatīvas brīvdienas par izdevīgām cenām, nevajadzētu kavēties.”

Saskaņā ar D. Jolaka teikto, dominējošās iepriekšpārdošanas tendences var mainīt ceļojumu tirgus dinamiku un paaugstināt pēdējā brīža rezervāciju cenas. Turklāt tas var ietekmēt naktsmītņu un aktivitāšu piedāvājumu: “Palielinoties iepriekšpārdošanas apjomam, pēdējā brīža piedāvājumu ķērējiem nāksies arvien izteiktāk saskarties ar ierobežotu viesnīcu piedāvājumiem, kā arī lidojumu iespējām un pat ekskursijām un aktīvās atpūtas izklaides iespējām.”

Aktīvi rezervē brīvdienas Melnkalnē

Līdzīgas noskaņas jūtamas arī citā pieaugošas popularitātes galamērķī - Melnkalnē, kur īpaši liels pieprasījums jūtams no Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Čehijas un Polijas ceļotājiem. “Novatours” novērojumi liecina, ka latvieši šo galamērķi iemīl arvien vairāk. Ņemot vērā lielo pieprasījumu uz šo galamērķi, tūroperators pērn palielināja tam piedāvājumu par aptuveni 25%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Turklāt, pēc uzņēmuma datiem, katrs otrais organizētā tūrisma ceļotājs, kurš savai atpūtai izvēlējās Melnkalni, atpūtas organizēšanu uzticēja tieši “Novatours”.

Tūroperatora partnera Melnkalnē “Kompas Montenegro d.o.o.” direktors Borislavs Rabrenovičs (Borislav Rabrenovič) apliecina, ka iepriekšējas rezervācijas un pieprasījums 2024. gada vasaras brīvdienām šajā valstī ir iepriekš vēl nepieredzēti liels: “Melnkalne ar katru gadu kļūst arvien pievilcīgāka ceļotājiem un piedzīvo savu zelta laikmetu. Šī mazā valsts lepojas ar bagātu kultūru un unikālu dabu, kas garantē neaizmirstamas brīvdienas,” stāsta B. Rebrenovičs.
Viņš arī piebilst, ka pēdējos gados valsti atklāj ne tikai jauni tūristi, bet atgriežas arī tie, kas jau zina Melnkalnes priekšrocības - viņi novērtē tās zaļumu, unikalitāti un viesnīcas, kas piedāvā kvalitatīvu atpūtu par pieņemamu cenu, kuru skaits likumsakarīgi ir ierobežots. Tāpēc tiem, kuri vēlas nodrošināt elastību brīvdienu izvēlē atbilstoši savām individuālajām vajadzībām, noteikums ir vienkāršs – rezervējiet ceļojumu uz Melnkalni pēc iespējas agrāk, kā to jau tagad aktīvi dara vācieši, briti un citi Eiropas valstu ceļotāji.”

Ceļošana pastāv pāri visām nedienām

Pēc tūroperatora novērojumiem, pandēmijas pārdzīvojumi un ilgas pēc jaunu vietu iepazīšanas ir mudinājuši cilvēkus visā pasaulē vairāk ceļot, un šī tendence tikai pastiprinās.

“Pēc pagājušās vasaras sezonas pieredzes pēdējā brīža ceļotāji populārākajos galamērķos, piemēram, Turcijā, Grieķijas salās, Melnkalnē vai Tunisijā, varēja izvēlēties tikai aptuveni 20-30% no kopējā viesnīcu piedāvājuma. Tāpēc vēlamies mudināt ceļotājus, kam ir svarīgi baudīt atpūtu atbilstoši savām iecerēm, plānot ceļojumus laicīgi. Gada sākums un ceļojumu iepriekšpārdošana šim ir vislabākais laiks, jo tad ceļotājiem ir pieejams vislpašākais lidojumu, kūrortu, viesnīcu un numuru klāsts, kā arī ir pieejamas dažādas citas priekšrocības,” iedrošina L.Pudule - Indāne.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66923714sec.