VNĪ: Latvijas Okupācijas muzejs turpina darbību Stūra mājā neatliekamo darbu laikā

VNĪ: Latvijas Okupācijas muzejs turpina darbību Stūra mājā neatliekamo darbu laikā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) 3. maijā saņēmusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) lēmumu par Stūra mājas neatliekamo darbu veikšanas termiņu pagarinājumu līdz 2026. gada 7. maijam, līdz ar to Latvijas Okupācijas muzejam (LOM) tiek nodrošināta nepatraukta darbība, norāda VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

“Esam saņēmuši apstiprinājumu neatliekamo darbu veikšanas termiņa pagarinājumam, kas nozīmē, ka  varam nodrošināt LOM nepārtrauktu darbību neatliekamo darbu veikšanas laikā arī pēc šī gada 7. maija. Tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums nepieciešamajiem projektēšanas un būvniecības darbiem, lai jau pēc iespējas ātrāk varam sakārtot ēkas elektroinstalāciju,” informē A. Vārna.

“Kopš brīža, kad valdība lēma par Stūra mājas virzīšanu atsavināšanai, skaidri norādījām, ka mūsu prioritāte ir Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcijas darbības nepārtrauktības nodrošināšana. Esam pateicīgi Valsts nekustamajiem īpašumiem par darbu, lai nodrošinātu, ka mēs varam turpināt stāstīt par mūsu vēstures tumšākajām lappusēm autentiskā vidē,” norāda kultūras ministre Agnese Logina.

VNĪ aprīlī uzsāka neatliekos darbus, kas saistīti ar ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžu un jaunas sistēmas izbūvi visā Stūra mājas ēkā. Uz šo brīdi ir pabeigta ugunsdrošo konstrukciju aizdarināšana ar blīvējošiem, dūmu necaurlaidīgiem materiāliem, kā arī šobrīd tiek demontēta neekspluatējamā elektroinstalācija. Pēc VUGD inspektores norādījumiem tiek izvērtēta būvkonstrukciju nestspēja. Šobrīd tiek demontēta neekspluatējamā elektroinstalācija.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts iepirkums projektēšanas un būvniecības darbiem esošās ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas demontāžas un jaunas sistēmas izbūves darbiem visā ēkā, kā arī ugunsdzēsības ūdensvada un aprīkojuma demontāžas un jaunas sistēmas un sūkņu stacijas izbūvei. Kā minēts iepriekš, darbi tiek veikti izmantojot finanšu resursus, kuri pēcāk tiks atgūti no ēkas atsavināšanas ieņēmumiem.

Paralēli tam, VNĪ un LOM uz šo brīdi pārskata nepieciešamās platības muzeja turpmākajam darbam un tiek veiktas nepieciešamās korekcijas muzeja telpu nomas līgumā. Nomas līgums un ieraksts zemes grāmatā uz 30 gadiem garantēs LOM darbību uz noteikto periodu, neatkarīgi no ēkas statusa.

Ievērojamu kapitālsabiedrības un valsts līdzekļu investēšana ēkas atjaunošanā, kuras saturiskais piepildījums un nākotnes attīstības iespējas nav skaidri definētas, neatbilst atbildīgai līdzekļu izmantošanai, kā to nosaka publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums. Līdz šim Stūra mājā atjaunošanas vai attīstīšanas projekti nav tikuši realizēti, jo nav bijusi skaidri definēta īpašuma nepieciešamība valsts funkciju nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka 92% no telpām nav pieprasījums valsts funkciju veikšanai, Stūra māja, pazīstama arī kā Tetera nams, pēc šī gada 26. marta Ministru kabineta sēdes lēmuma tiek virzīta atsavināšanai un paralēli tam tiks nodrošināta LOM nepārtraukta darbība. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 23.05.2024 Te ir darbs! Nikos Travel
Sakarā ar paplašināšanos,meklējam kolēģi savā draudzīgajā kolektīvā, visas soc. garantijas, draudzīgs kolektīvs un interesants darbs,sūti CV | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 23.05.2024 Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024 Tukuma TIC
Festivāls "Dziesmu un deju lietus Irlavā 2024" būs 23.maijā pulksten 12:00 Irlavas kultūras namā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.05.2024 - 22.05.2024 Muzeju nakts Liepājā Liepājas reģiona TIB
Sestdien, 18. maijā, Liepājā starptautiskās akcijas “Muzeju nakts” programmā paredzēti vairāki muzikāli priekšnesumi. | Skatīt vairāk
Mūsdienu Latvijas garšas. Gardēžu pasākums Viesistaba
Visas vasaras garumā, katru trešdienu gardēžu pasākumi angļu valodā. Gatavo kopā ar šefpavāru Mūsdienu Latvijas garšas. Gan individuāliem viesiem, | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.20255899sec.