Turpmāk Latvijā izrakstītas e-receptes zāles varēs iegādāties citās ES dalībvalstīs

Turpmāk Latvijā izrakstītas e-receptes zāles varēs iegādāties citās ES dalībvalstīs

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties savas e-receptes zāles citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs komandējuma, tūrisma brauciena vai citas īslaicīgas uzturēšanās laikā, Latvija ir uzsākusi pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm. Līdz šim Latvijā izrakstītas zāles ārzemēs varēja iegādāties tikai gadījumā, ja recepte bija izrakstīta uz papīra veidlapas, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

E-receptes zāles jau var iegādāties Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā, un pakāpeniski šo valstu skaits palielināsies. NVD apliecina, ka šī iespēja tiek izmantota un jau fiksēti pirmie gadījumi, kad e-receptes izmantotas ārzemēs.

No 2024. gada 4. marta arī noteiktu ES dalībvalstu iedzīvotāji Latvijas aptiekās var iegādāties savu e-recepšu zāles, ja mītnes valsts ir uzsākusi datu apmaiņu ar Latviju. Šobrīd Latvijas aptiekās var iegādāties zāles, kas ir izrakstītas Igaunijā, Polijā, Čehijā, Portugālē un Spānijā. Atbilstoši NVD pieejamajai informācijai arī Latvijas aptiekās jau bijuši pirmie gadījumi, kad izsniegtas ārzemēs izrakstīto e-recepšu zāles.

Informācija par valstīm, kuras veic e-recepšu datu apmaiņu ar Latviju, tiek regulāri atjaunota un ir pieejama NVD tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Pārrobežu E-veselības pakalpojumi”.

Kā iegādāties e-recepšu zāles citā dalībvalstī?

Ierodoties citas ES dalībvalsts aptiekā, jāinformē, ka esat Latvijas iedzīvotājs un vēlaties iegādāties e-receptes zāles, kas izrakstītas Latvijā. Aptiekā jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments.

Ja vēlaties izmantot e-recepti, kas Latvijā izrakstīta kompensējamo zāļu saņemšanai, jāņem vērā, ka par zāļu iegādi aptiekā būs jānorēķinās no saviem personīgajiem līdzekļiem. Šādā gadījumā, atgriežoties Latvijā, Jūs varat vērsties NVD, lai pieprasītu izdevumu atmaksu. Izdevumu atmaksa tiks piemērota atbilstoši Latvijā spēkā esošiem kompensācijas nosacījumiem.

Vienlaikus jāņem vērā, ka citās dalībvalstīs ir iespējams iegādāties daļu no receptē izrakstītā daudzuma, piemēram, 2 no 6 izrakstītajiem ārējiem iepakojumiem (kastītes) vai iekšējiem iepakojumiem (blisteri). Atlikušo daudzumu varēs saņemt Latvijā vai citā dalībvalstī (nosacījums attiecas tikai uz tām dalībvalstīm, kuras atbalsta šādu zāļu dalītas iegādes iespēju). E-receptē būs redzama atzīme par pilnībā vai daļēji izsniegtajām zālēm un atlikušo zāļu daudzumu. Dalībvalstīs nevarēs iegādāties Latvijā izrakstītās e-receptes zāles, ja tās satur psihotropās vai narkotiskās vielas, kā arī zāles, kas e-receptē norādītas brīvā teksta formā (piemēram, zāles, kuras aptiekas izgatavo pēc pasūtījuma).

Veselības pamatdatu apmaiņa

No 2024. gada 4. marta uzsākta arī pārrobežu veselības pamatdatu apmaiņa, uzlabojot veselības datu pieejamību, ārstniecības kvalitāti un datos balstītu lēmumu pieņemšanu. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotājam, saņemot medicīnisko palīdzību citā ES dalībvalstī, nepieciešamības gadījumā ārstniecības procesā iesaistītās ārstniecības personas varēs apskatīt pacienta veselības pamatdatus – noteiktās diagnozes un informāciju par ķirurģisko iejaukšanos, ja tāda notikusi pēdējo sešu mēnešu laikā. Plānots, ka pakāpeniski datu apmaiņa tiks nodrošināta starp visām pārrobežu projekta dalībvalstīm. Veselības pamatdatu informācija jau ir pieejama Igaunijas, Portugāles, Spānijas un Francijas ārstniecības iestādēs.

Veselības aprūpes datu pārrobežu datu apmaiņas projekts

NVD īsteno projektu “Pacientu veselības pamatdatu un e-receptes informācijas apmaiņa ar pārrobežu E-veselības informācijas sistēmām”, kura ietvaros ir izveidots nacionālais E-veselības kontaktpunkts, kas nodrošinās pārrobežu datu apmaiņu un savieno Latvijas E-veselības sistēmu ar citu ES valstu veselības datu informācijas sistēmām. Tas ir iespējams, pateicoties Eiropas pamatpakalpojumu platformas izmantošanai un tam, ka Latvijā zāļu recepšu un veselības pamatdati ir pieejami elektroniski E-veselības sistēmā.

Veselības datu apmaiņa starp dalībvalstīm tiek ieviesta, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 9. marta Direktīvu 2011/24/ES par pacienta tiesību piemērošanu pārrobežu veselības aprūpē. Tādējādi tiek nodrošinātas ES iedzīvotāju tiesības iegādāties izrakstītās e-receptes zāles arī citās dalībvalstīs, kā arī tiek nodrošināta piekļuve ārstniecības personām ES iedzīvotāju veselības pamatdatiem. Par veikto datu apmaiņu tiek fiksēti auditācijas pieraksti E-veselības sistēmā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Sala ar unikālu skaistumu! Latvia Tours
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs. | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19945002sec.