Viesnīcas Reval Hotel Elizabete fasādi greznos Latvju dainas [1]

Jaunās četrzvaigžņu viesnīcas „Reval Hotel Elizabete” fasādi gar Elizabetes ielu iepretim Vērmanes dārzam turpmāk rotās piecas dainu tēva Krišjāņa Barona pierakstītas un bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas izvēlētas latviešu tautasdziesmas. Fasādes izrotāšana notikusi tieši Latvijas 90.gadadienas priekšvakarā, tādējādi spilgtinot svētku gaidīšanas noskaņu pilsētā.

Latvieši vienmēr bijuši laipni un viesmīlīgi, pratuši par saviem viesiem parūpēties, ērti un mājīgi viņus izguldīt un pasniegt kārtīgu maltīti. Vadoties tieši pēc šiem kritērijiem, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tika aicināta no dainu tēva Krišjāņa Barona tautasdziesmu krātuves izvēlēties izteiksmīgākās un atbilstošākās, no kurām piecas turpmāk rotās viesnīcas „Reval Hotel Elizabete” fasādi.

Ideja par stiklotās fasādes izgreznošanu ar kādiem simboliskiem, latviešu kultūrai vēsturiski nozīmīgiem rakstiem viesnīcas projekta īstenotājiem radās vēl projektēšanas laikā.

„Izmantojot mūsu viesnīcas fasādi kā pilsētvides objektu, mēs vēlējāmies ārvalstu tūristiem radīt simbolisku norādi uz valsts nozīmīgo un bagātīgo kultūras mantojumu, savukārt pilsētniekiem un pilsētas viesiem parādīt, ka tautasdziesmas var plūstoši iekļauties arī mūsdienu pilsētas ainavā,” norāda „Reval Hotel Elizabete” ģenerāldirektors Pontus Gillfelts.

Četras no piecām tautasdziesmām veidotas, ieskenējot oriģinālās, ar Krišjāņa Barona roku pierakstītās tautas dainas, bet piektā attēlo 19.gadsimtā ierasto gotisko rokrakstu.

„Šie pieci Krišjāņa Barona pierakstītie tautas dziesmu teksti, ko jūs redzat uz fasādes, ir daļa no šīs vienreizējās manuskriptu kolekcijas materiāliem un ir domāti, lai Jums dotu nelielu ieskatu Latvijas pagātnē, reizē ļaujot izbaudīt tās tagadnes sirsnīgo viesmīlību,” norāda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Fasādes autori ir arhitekts Bruno Deslandes un „ARCHItrāvs” komanda, kas sadarbojusies ar SIA „Nams”. Viesnīcas „Reval Hotel Elizabete” būvniecība aizsākās 2006.gadā, kad norvēģu nekustamo īpašumu investīciju kompānija „Linstow AS” un būvuzņēmējs „Skonto Būve” parakstīja sadarbības līgumu par jaunās ēkas būvniecību. Šī projekta īstenošanā ieguldīto investīciju apjoms sasniedz 30 miljonus eiro vai aptuveni 21 miljonu latu.

Tautas dziesmas, kas rotās „Reval Hotel Elizabete” fasādi:

 

Sen to Rīgu daudzināja, Visi mani viesi bija,

Nu to Rīgu ieraudzīju: Kas manā istabā.

Visapkārt smilšu kalni, Citam devu sāl' ar maizi,

Pate Rīga ūdenī. Citam jauku valodiņu.

31829 19459

Ejam, brāļi, mēs uz Rīgu, Lieli ceļi, mazi ceļi,

Rīgā laba dzīvošana: Vis' uz Rīgu aiztecēja;

Stikla durvis, vara vārti, Lieli kungi, mazi kungi,

Veras paši, neverami. Visi guļ spilvenos.

31746 31339

Ceļaties, ceļavīri,

Nu ir laiks ceļu braukt:

Nu dziedāja Rīgas gaiļi,

Nu tie jūras gaigaliņi.

31850

Par „Reval Hotels”: „Reval” viesnīcu grupa ir vadošais viesnīcu tīkls Baltijas valstīs un pārvalda astoņas pilna servisa augstākās klases „Reval Hotels” viesnīcas lielākajās Baltijas pilsētas: trīs Tallinā, Igaunijā, trīs Rīgā, Latvijā, vienu Viļņā un vienu Kauņā, Lietuvā.

„Reval Hotels” pieder norvēģu nekustamo īpašumu investīciju kompānijai „Linstow AS”, kuras īpašnieks ir „Anders Wilhemsen Group” – pasaulē lielākās kruīza kuģu kompānijas „Royal Caribbean Cruise Lines” līdzīpašnieks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 xc90 10/17/2008 13:46 Stikla durvis, vara vārti
Veràs paši neverami.

Te pat skaidrošanu kā Nostradamusam nevajag, tāpat skaidrs ka runa iet par automātiskajām stikla durvīm sabiedriskajās ēkās! Attiecīgs PR un Toms Henks jau Barontēva lomā iejuties ;)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.05.2024 - 21.05.2024 MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.05.2024 - 25.05.2024 Siguldas pilsētas svētki Siguldas novada TIC
25. maijā aicinām uz “Radīts Siguldā” parādi, koncertiem, svētku restorānemi, svētku gājienu, kā arī papildus aktivitātēm Siguldā. Gaidīsim | Skatīt vairāk
50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē Estravel Latvia
AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. // | Skatīt vairāk
no 249 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.32351112sec.