Siguldā atklāj grāmatu par par tulpju un narcišu selekcionēšanu

Siguldā ir kāda vieta - dārzs Zvaigžņu ielas pašā vidū, kas agros pavasaros līdzinās Holandes krāšņo ziedu pļavām. Dārzā zied vairāk nekā četrsimts selekcionāra Vitauta Skujas radītu tulpju šķirņu un pārsimts narcišu.

16.11.2010 Siguldas pilsētas kultūras namā (Pils iela 10) plkst. 18:00 notiks grāmatas – Vitauta Skujas aizraujošā dzīvesstāsta - «ZEMesSIRDS» prezentācija. Tās laikā varēs aplūkot Viestura Serdāna fotoizstādi ar Vitauta Skujas selekcionētajiem ziediem. Grāmatas autore ir žurnāliste, arīdzan siguldiete Ligija Zariņa.

Jau daudzus gadus iepretim pasaules tulpju meistaru vārdiem Starptautiskajā tulpju reģistrā Latvijas vārds iezīmēts līdzās divdesmit vienai tulpju šķirnei, no kurām divpadsmit ir Vitauta Skujas selekcionētās. Kopumā sirmais ziedu mākslinieks radījis ap deviņsimts krāšņo pavasara ziedu šķirņu. Vitauta tulpes plaukst kā Rundāles dārzā, tā arī Keukenhofas parkā Nīderlandē, Japānas lielaudzētavās un daudzviet pasaulē.

Katru pavasari pie Skujas kunga uz Siguldu brauc Holandes, Japānas, Igaunijas un citu valstu puķu lielaudzētāji, lūkodami jaunākās un neparastākās šķirnes iegūt savā īpašumā. Daļa sīpoliņu aizceļo uz tālām zemēm, taču selekcionāram ir īpašie «mīlestības bērni», kurus ne par kādu naudu svešzemniekiem neiegūt. Tādas ir tumšsarkanā «Esmeralda», melnā «Āfrikas princese», maigā «Mātes sirds» u.c.

Vitauts Skuja dzimis 1924. gadā Rīgā, beidzis Rīgas 1. ģimnāziju, kara gados iesaukts Vācijas darba dienestā, no kura 1944. gadā kā leģionārs karojis Kurzemes frontē. 1945. gada 10. maijā sagūstīts un izsūtīts uz filtrācijas nometni Sibīrijā, Sovgavaņas apgabalā. Negaidīti drīz, likteņa saudzēts, jau 1946. gadā atgriezies mājās. Selekcijas darbu Vitauts Skuja sāka salīdzinoši vēlu, pārkāpjot piecdesmit gadu slieksni. Taču zemes vilkmi sajutis drīz pēc Lauksaimniecības akadēmijas absolvēšanas. Ceļš pretī jaunām ziedu šķirnēm bijis grambains – pirmie sēklaudži ziemā izsala un pirmie ziediņi dārzā uzplauka pēc astoņiem garas gaidīšanas gadiem. Selekcija ir neprognozējams darbs. Gluži kā laimes un mīlestības spēle, jo ziedu gēnu kombinācijas nekad nevar paredzēt. Gadās arī sāpīgas neveiksmes – viena no tādām bija piecus gadus ilgusī cīņa par Krišjāņa Barona 150. gadadienai veltīto šķirni – lielu, baltu tulpi, koši sārtu maliņu, ko neizdevās glābt no ziedu vīrusa.

Vitauta Skujas aizraujošais dzīvesstāsts savijies ar daudzu Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgu cilvēku likteņiem – Benjamiņiem, Ķuzēm, Kaktiņiem, Hammeriem. Šis stāsts vienlaikus ir apliecinājums spēcīgas personības izaugsmes ceļam cauri bagātībā plaukstošajai Ulmaņlaiku Latvijai, II pasaules karam, Sibīrijas moku lēģeriem un visbeidzot sapņa piepildījumam dzimtenē. Vitauta mūžs, paša vārdiem, ir kāpiens skaistuma Everestā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.05.2024 - 22.05.2024 “Pūt vējiņi!” vasaras koncertprogramma Liepājas reģiona TIB
Koncertdārzs “Pūt vējiņi!” aicina tikties visdažādāko žanru mūzikā un svinēt sešdesmit gadu jubileju virknē brīnišķīgu notikumu visas | Skatīt vairāk
Latvija
Nometnes & sporta spēles Bauskas novadā Bauskas TIC
Plāno nometnes & sporta spēles Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Nostalgy SĀKAS GRILĒŠANAS SEZONA! Tukuma TIC
Lapmežciemā kafejnīcā "Nostalgy" maijā sākas grilešanas sezona. Brauc ciemos! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.05.2024 - 20.05.2024 Dobeles ceriņu skaistums! Nikos Travel
Skaisti,jo skaisti ir saplaukuši ceriņi.Ir laiks doties baudīt šo dabas brīnumu. Pa ceļam iegriezīsimies ZS Līcīšos, tējas degustāciju baudīsim,25 | Skatīt vairāk
27 EUR
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Rixwell Segevold Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46402693sec.