Latvijas – Lietuvas pierobežā būs skatāma ceļojoša fotoizstāde par koka amatniecību

Kaimiņvalsts Lietuvas alus darītāju galvaspilsētā Biržos atvērta ceļojoša fotoizstāde, kas atsauc atmiņā aizvadītajā vasarā mazpilsētā Rokišķos notikušo Latvijas un Lietuvas koktēlniecības festivālu.

Tā laikā jaukajā Ziemeļlietuvas mazpilsētiņā vietējā Novadpētniecības muzeja parkā atklāja bērnu rotaļu laukumu, ko nepilnās desmit dienās starptautiskā plenērā 11 koktēlnieki no abām kaimiņvalstīm bija piepildījuši ar tematisku koka skulptūru grupu, atveidojot 19. gadsimta lauku sētu ar tai piemītošiem personāžiem – saimnieci ar bērnu uz rokām, saimnieku, aitu ganiņu, zirgu un vēl citām figūrām. Vienotā ansamblī lieliski iekļāvās arī koka šūpoles, rati, zedeņa fragments un citi priekšmetiski elementi, kas kopdarbam piešķīra ne vien estētisku skanējumu, bet arī funkcionālu nozīmi. Visas skulptūras meistari bija darinājuši, ievērojot latviešu un lietuviešu etnogrāfiskās tradīcijas. Turklāt festivāla laikā Rokišķos notika dažādi koncerti un teātra izrādes, kā arī amatniecības izstrādājumu gadatirgus, kurā piedalījās Zemgales un Ziemeļlietuvas audēji, pinēji, rotkaļi, ādmiņi un vēl citu arodu meistari.

Visu festivālā notiekošo, bet it īpaši bērnu rotaļu laukuma iekārtojumu, dokumentēja vairāki fotogrāfi, akcentējot plenēra un festivāla galveno mērķi – saglabāt un popularizēt koktēlniecības senās tradīcijas Latvijas – Lietuvas pierobežā, piemērojot tās mūsdienu apstākļiem.

Minēto un vēl citu aktivitāšu rezultātā, ieviešot Zemgales plānošanas reģionā izstrādātu un Latvijas – Lietuva pārrobežu sadarbības programmas atbalstītu projektu „Amatniecības pārrobežu sadarbības tīkls kā Latvijas – Lietuvas pierobežas pievilcības veicinātājs”, Rokišķos tapušas aptuveni 30 krāsu fotogrāfijas, no kurām izveidota ceļojoša izstāde, kas vispirms apskatāma Biržu Novadpētniecības muzejā, kas atrodas brīnišķīgi restaurētajā hercoga Radvilas pilī, netālu no Širvenos ezera. Muzejā ir vairākas ekspozīcijas par Biržu un visas Lietuvas vēsturi, mākslu un dabu, te bieži notiek arī koncerti un citi kultūras pasākumi. Izstāde Biržos būs apskatāma trīs nedēļas, bet tālāk, uz tikpat ilgu laiku, tā ceļos pie skatītājiem Šauļos, Jonišķos un Zemgalē – Bauskā, Jelgavā, Viesītē, Zasā, Vīpē, Glūdā, Jaunsvirlaukā, Līvbērzē un Svētē.

Projekta mērķis ir veicināt Latvijas – Lietuvas pierobežas teritorijas pievilcību un konkurētspēju, attīstot sadarbības tīklu amatniecībā, kā arī stiprinot jau esošās kultūras un vēsturiskās saites vidus Baltijas reģionā. Projekta ieviešana sākusies šī gada pavasarī un ilgs divus gadus.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ÖÖD brīvdienu spoguļmāju noma Estravel Latvia
Visa Igaunija // Spoguļmāju noma līdz 30.09. // Pieprasījums ir ļoti liels - pasteidzieties rezervēt! | Skatīt vairāk
no 176 EUR
WOW cena, 💎ALBĀNIJA!  Latvia Tours
Albānija, 5*, viss iekļauts no 339 EUR/personai!!! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.06.2024 - 08.06.2024 Festivāls “Zobens un Lemess" Bauskā Bauskas TIC
Mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 05.06.2024 Alūksnes skatu tornim 10  Alūksnes TIC
Atzīmējot apaļo jubileju, aicinām torņa atklāšanas datumā, otrdien, 4.jūnijā, no plkst. 18:00 – 22:30, sanākt kopā pie Alūksnes skatu torņa | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Atpūtas komplekss “Miķelis”
,


Zemgales Tūrisma asociācija
,


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65907979sec.