Autors: Daiga Bazule
Avots: BalticTravelnews.com/Urbanext.illinois.edu
Live Riga Gaumīgi Garšīgās Galvaspilsētas viens no trim pavasara produktiem ir rabarberi. Šobrīd ir īstais laiks, lai baudītu ēdienus, kas gatavoti no skābenajiem, bet sulīgajiem rabarberiem, tāpēc turpinājumā plašāka informācija un neliels ieskats restorānu rabarberu ēdienu piedāvājumos.
Rabarberi jāstāda dārza galā, kur tam nekas netraucēs augt, jo tas var būt produktīvs vairāk kā piecus gadus. Ar pusduci rabarberu stādu pietiks četru cilvēku ģimenei. Pasaulē tiek audzētas vairākas rabarberu šķirnes un tās tiek dažādi pagatavotas. Visām rabarberu šķirnēm raksturīgas ir toksiskās lapas un saknes. Rabarberu lapas satur lielu daudzumu skābeņskābes, kas ir bīstama un pat nāvējoša inde. Ēdami ir tikai kāti, lai gan senāk rabarberu ziedi tika gatavoti kā delikatese (Āzijas ziemeļos rabarberi joprojām tiek audzēti ziedu dēļ).
Reklāma

Uzturvielu ziņā tajos ir maz kaloriju un daudz skābes. Skābe tiek neitralizēta izmantojot cukuru, kas, savukārt, palielina kaloriju skaitu. Rabarberi sastāv no 95 procentiem ūdens, tajos ir kalcijs un neliels daudzums C vitamīna. Rabarberos nav daudz šķiedrvielu.
Uzturvērtība (1 glāze sagrieztu, svaigu rabarberu): kalorijas – 26, proteīns – 1 g, ogļhidrāti – 6 g, C vitamīns – 10 mg, folijskābe – 8.7 mg, kalcijs – 105 mg, kālijs – 351 mg.
Tā kā šobrīd ir īstais rabarberu izmantošanas laiks, piedāvājam nelielu ieskatu restorānu piedāvājumos, kuros ir iekļauti arī rabarberi.
Melnā Kaķa Mājas Restorāns – Rabarberu plātsmaize ar vaniļas mājas ievārījumu.
Restorāns viesnīcā Avalon hotel - Rabarberu salāti ar spinātu lapām, kazas siera mākoņiem un zemeņu - riekstu mērci; Rabarberu - kanēļu putas ar vaniļas stiebriņu mērci; Rabarberu saldējums ar karamelizētām auzu pārslu drumstalām.
Cotton restorāns - "Straupes" jogurta Panna Cotta ar rabarberu-bērzu sulas ledu.
Lido restorāns – Rabarberu ābolu pīrāgs ar vaniļas mērci.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.