Batumi - kūrorts Melnās jūras piekrastē [8]

Ja jums šķiet, ka Latvijas tūristi iecienījuši laisku atpūtu vienīgi Turcijas, Ēģiptes, Spānijas un, iespējams, vēl arī Krimas piekrastēs, tad jūs noteikti maldieties. Daudzi saules, karstuma un silta jūras ūdens cienītāji sev ir atklājuši arī Gruziju.

Vilciens būs visparocīgākais

Gruzijas galvenā «kūrortpērle» ir Adžārija un tās galvaspilsēta Batumi, kas atrodas Melnās jūras piekrastē.

Lai gan Batumi savulaik tika izbūvēta lidosta, šobrīd starptautiskos reisus tā neuzņem, tādēļ nokļūt Andžārijā var vienīgi ar tiešu avioreisu Rīga-Tbilisi, bet tālāk — ar vilcienu, satiksmes autobusu vai automašīnu.

Katram ceļotājam, protams, ir savas ieceres un maršruts, taču es braucienam no Tbilisi uz Batumi varu ieteikt izvēlēties tieši dzelzceļa satiksmi. Pirmkārt, tas ir lēti un ātri: vakarā Tbilisi iesēdies komfortablā vilciena kupejā un pēc nakts brauciena jau esi otrā Gruzijas galā pie Melnās jūras. Otrkārt, izvēloties braucienu ar īrētu auto, tu riskē «nomocīties melnām mutēm», cenšoties izstūrēt tiešām līkumotos, kalnainos un ar sliktu segumu izbūvētos autoceļus. Pat pieredzējuši «vietējie šoferi» šo aptuveni 500 kilometrus lielo attālumu veic desmit divpadsmit stundās. Turklāt, nelolo cerības, ka varēsi no Tbilisi uz Batumi doties pa īsāko ceļu — tas klāts ar neizbraucamu, izdangātu grants segumu, kas ļauj šeit pārvietoties vienīgi ar vecajām «ņivām». Tas, savukārt, nozīmē, ka braucot uz Batumi ar auto, nāksies izvēlēties ceļu caur Kutaisi, bet tas ir pamatīgs līkums. Ņemot vērā, ka benzīns Gruzijā maksā gandrīz tik pat cik Latvijā (ap vienu dolāru), brauciens «ar līkumu» būs ne vien neparocīgs, bet arī dārgs.

Visbeidzot, ja izlemsi uz Batumi doties ar satiksmes autobusu, precīzāk, mikroautobusu, tu nokļūsi «ellē zemes virsū», kratoties šaurā, pārbāztā, pēc sliktas degvielas smakojošā «kastē», kas ceļošanu padarīs diezgan mokpilnu.

Sola dzenāt mākoņus

Neatkarīgi no tā, kādus ceļus vai neceļus pārvarēsi, dodoties uz Batumi, tas, kas tevi sagaida Melnās jūras piekrastē, noteikti neliks vilties.

Batumi ir apveltīta ar siltu subtropu klimatu, skaistu, kalnainu vidi un zilganzaļu jūras ūdeni. Vienaldzīgus Jūs neatstās arī gruzīņu viesmīlība, kas šādā kūrortpilsētā ir ne tik daudz «piespiedu laipnība» (kā daudzviet pasaulē), bet gadsimtu tradīcija. Tāpat Adžārija var lepoties ar kolorītu virtuvi, kurā, nedaudz atšķirībā no pārējās Gruzijas, visi ēdieni ir ārkārtīgi asi, garšvielām un zaļumiem bagāti. Un, protams, neiztrūkstošais postpadomju kolorīts, kas tik ļoti piesaista daudzus ceļotājus no Latvijas.

 

batumi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Batumi promenādē ir ierīkoti jauki soļiņi atpūtniekiem

 

Vienīgais Adžārijas mīnuss, kuru Gruzija gan solās kaut kā risināt, ir nepastāvīgais klimats. Lai gan Batumi vienmēr ir silts, šeit tomēr bieži līst lietus. Pārāk bieži, lai šo vietu sauktu par «ideālu kūrortu», jo, kurš atpūtnieks gan būs apmierināts, ja, triecoties tādu «gaisa gabalu», par laika apstākļiem var vienīgi zīlēt.

Pus pa nopietnam, pus pa jokam gruzīni plāno iegādāties «mākoņu dzenātājus», kas tiktu uzstādīti kalnos un izgaiņātu lietus mākoņus. Bet, kamēr tās tikai tādas fantāzijas, tikmēr vienīgais puslīdz drošais veids kā sauļoties gribētāji var izvairīties no «uzduršanās uz lietainām dienām» ir pareiza brauciena plānošana.

Civilizēts kūrorts

Kūrorta sezona Batumi sākas aprīļa beigās un noslēdzas 10. septembrī. Bet tad gan — kā ar nazi! Ja 9. septembrī piekraste vēl čum un mudž no atpūtniekiem, tirgotājiem, restorāniem, nakts diskotēkām un dažādām ūdens izpriecām, tad jau 15. septembrī šeit valda relatīvs klusums. Tiesa, pat septembra beigās gaisa temperatūra šeit ir ap 30 grādiem, bet ūdens ap 25. Kā radīta mērenajiem latviešiem! Taču paši vietējie saka, ka pēc septembra vidus neviens jums nevarēšot garantēt saulainu laiku.

Batumi pelnījis «civilizēta kūrorta» apzīmējumu. Pludmalē «ganās» desmitiem izpalīdzīgu vīreļu, kuri par nepilnu latu uz visu dienu izīrēs jums gan saules sargu, gan plastmasas matračus. Jāpiebilst, ka gan pludmale, gan jūras dibens nosēti ar apaļiem, raupjiem oļiem, kas gulēšanu bez madrača padara neiespējamu, bet ieiešanu ūdenī —diezgan komisku.

Gar ciešās rindās gulošajiem atpūtniekiem turp atpakaļ nenoguruši tekalē tirgotāji, piedāvājot alu, limonādi, augļus, vārītu kukurūzu, belašus. Tikmēr ūdenī dreifē visi iespējamie peldlīdzekļi: ūdens motocikli, motorlaivas, gumijas pūšļi, kas jautras kompānijas gatavi «ar vējiņu» izvadāt pa viļņiem. Vienu vārdu sakot — kūrorts!

 batumi


Tiem, kuriem nav žēl dažus liekus latus un kuri grib savu atpūtu izbaudīt «ar glanci», var ignorēt iztapīgos tirgotājus un pēc alus doties uz vienu no daudzajiem krodziņiem, kas ierīkoti tur pat pludmalē. Pseido Havaju stila būdiņas ar salmu jumtiem, «tropiskas plastmasas» palmas, spoži lukturīši, delfīnu statuetes: visa raibā kūrorta zonas atribūtika radīta jūsu atpūtai un izpriecām.

Vēl jo raibāka un trokšņaināka visa šī atmosfēra kļūst nakts stundās, kad, viena par otru skaļākas, sāk darboties pludmales diskotēkas. Batumi piekrastē ir izveidota promenāde, kas stiepjas gar krasta līniju un savu «kulmināciju» sasniedz centrālajā promenādes laukumā. Te pat divos un trijos naktī tieši zem klajas debess tiek spēlēts biljards, novuss, braukā velosipēdisti un skrituļotāji.

Batumi «obligātās» lietas

Ja atpūtai Batumi būsiet atvēlējuši nedēļu vai pat ilgāku laiku, tad bez sauļošanās un citu kūrorta prieku baudīšanas šeit var atrast arī interesantus apskates objektus.

Pašā pilsētā noteikti ir jāapskata «muzikālās gaismas strūklakas», kas katru vakaru ap deviņiem sniedz īpašu priekšnesumu.

Tāpat līdzās strūklakām ir ierīkota «pasaules restorānu ieliņa», kur vienu otram līdzās atradīsiet dažādu valstu restorānus: tradicionālajās, zili baltos toņos ieturētajās dzirnavās varēsiet baudīt holandiešu virtuvi, namiņā, kas būvēts gondolas formā jums piedāvās itāļu virtuvi, nedaudz tālāk atradīsiet asos meksikāņu ēdienus, ķīniešu namiņā — savdabīgos austrumu ēdienus.

 

 

 

 batumi

 Batumi centrālais laukums ar strūklaku un pieminekli zelta aunādai

 

Bet, ja, atrodoties Gruzijā, tomēr kārojas baudīt īstenu Gruzijas virtuvi, tad to var izdarīt vairākos restorānos, kas atrodas pašā piekrastē, ar skatu uz Batumi ostu. Patīkams pārsteigums ir tas, ka cenas restorānos ir draudzīgas: porcija sulīga, smaržīga šašlika maksās ap 3 latiem, pudele vietējā šampanieša Kazbegi — ap 6 latiem, tradicionālie hinkali — ap 2 latiem.

Apskates vērtas, protams, ir arī daudzās Batumi esošās mošejas, pareizticīgo baznīcas un centrālais laukums, kurā līdzās milzīgai strūklakai izvietota statuja ar vienu no Adžārijas simboliem — zelta aunādu.

Zeltlietu tirgus

Viens no kolorītākajiem piedzīvojumiem jūs gaida Batumi zeltlietu tirgū. Šeit, divās nelielās zālēs sēž desmitiem sieviešu, kuras jums piedāvās neiedomājamu zelta gredzenu, ķēdīšu, sudraba auskaru, piespraužu, kulonu daudzveidību. Tirgošanās tiešām notiek kā tirgū: kņada, ņirboša skraidīšana, skaļa sabļaustīšanās. Te var atrast visu — no lētiem, dažus latus vērtiem nieciņiem, līdz tradicionāliem ornamentiem rotātiem auskariem, rokassprādzēm, pat vairākus tūkstošus dolāru vērtiem gredzeniem ar briljantiem.

Jāpiebilst, ka tik pat kolorīts ir arī Batumi pārtikas tirgus, kas jūs sagaidīs ar austrumnieciskām smaržām, garšvielu pārbagātību un patiesu sirsnību no tirgotāju puses.

Krāšņais botāniskais dārzs

batumi 

batumi 

Savukārt, izbraucot ārpus Batumi, jums noteikti būtu jāapskata 1912. gadā dibinātais Botāniskais dārzs, kuram analogu greznuma un augu daudzveidības ziņā ir grūti atrast cituviet pasaulē. Šajā krāšņajā, 113 hektārus lielajā dārzā aug 2 tūkstoši augu šķirnes, kas sagrupētas deviņās nodaļās. Staigājot pa asfaltētajiem celiņiem, jūs nokļūsiet Jaunzēlandē, Dienvidamerikā, Himalajos, Japānā, Kanādā un daudzās citās valstīs, ieraugot katram reģionam raksturīgus augus. 70 dažādas šķirnes kļavu, 30 bambusa šķirnes, eikalipti, palmas, milzu orhidejas, rodendroni — visu floras daudzveidību ir neiespējami aprakstīt.

Vēstures noslēpumi

Otrs brīnums, kuru — informācijas trūkuma dēļ — apskata tikai retais tūrists, ir Goni cietoksnis, kas atrodas netālu no Batumi, tikai 20 kilometru attālumā no Turcijas robežas.

Cietoksnis gan vizuāli, gan pēc savas auras līdzīgs Pompeju drupām: ar senatnes noslēpumiem un vēstures elpu tas varētu pārsteigt pat daudz pieredzējušus tūristus. Goni būvēts ap 1. gadu simtu pirms mūsu ēras un šeit ir atrodams svētā Mateja kaps.

Visbeidzot — veldze acīm un sirdij ir neticami augstais Mahunceti ūdenskritums, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus no Batumi. Ūdenskritums paslēpies kalnainā apvidū, starp biezi noaugušām kalnu nogāzēm. Šeit skatam paveras ļoti grezna ainava: klinšaina aiza, migla, kas lēni slīd no kalna, smaragdzaļa upe un tai līdzās tiešām iespaidīgs ūdenskritums.

batumi

batumi

Līdzās ūdenskritumam atrodas arī viens no Gruzijas vecākajiem tiltiem, kas būvēts savdabīgā tehnikā — bez balstiem, bez saistvielām, šis tilts nu jau gadu simtiem turas uz arkas principa.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Lita 11/28/2011 17:46 Gruzija, tas nav dārgi - savlaicīgi rezervējot aviobiļeti un viesnīcas -pat vidējais latvietis var to atļauties.

2 gita 01/08/2009 17:29 kuram nav kur likt naudu bet piedodiet atvainojiet es nevelos tik daudz maksat

3 gita 01/08/2009 17:27 intresantas lietas bet kurs isti velas maksat tik daudz

4 Liene 06/04/2008 22:54 Cik ~ izmaksā 10 dienas Gruzijā??? Vilciens, viesnīca...?

5 Kristīne 05/30/2008 13:07 Raksts tiešām labs, bet vēl labāk būtu ja kāds palabotu pareizrakstību pirms to publicēt portālā.
šis tomēr ir ziņu portāls nevis privāta sarakste.
Piemēram - matracis vai madracis (rakstā ir abi varianti), rododendrons - tāda "zvēra" latviski vispār nav :)u.c.

6 Maiga 05/29/2008 18:29 Ļoti iespaidīgi ir Batumi!!! un jauki cilvēki!

7 raimonds 04/14/2008 23:46 labs raksts !dieneju tur 1989 1990 gada! noteikti aizbrauksu veel!

8 Jānis 11/05/2007 10:50 Labs raksts par šodienas Batumi. Biju tur 1977. gadā.Tur palika arī paziņas. Varētu uzrakstīt vēstuli, bet nezinu vai tur vēl pastāv F. Engelsa iela. Un kā ir ar vīzām , braucot uz Guziju?


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51833797sec.