Kā latvieši ceļojuma laikā efektīvi ietaupa uz nakšņošanu un iepazīst vietējo kultūru

Turpinot tematu par iespēju ceļojuma laikā nakšņot ārzemēs, netērējot par to ne santīma, tika apkopota vairāku latviešu pieredze, kuri labprāt izmanto ceļotāju virtuālās platformas Couchsurfing.org priekšrocības.

Sabīne Kurme, 24 gadus jauna rīdziniece, stāsta, ka šī virtuālā ceļotāju platforma ir pēdējā laika fantastiskākais izgudrojums. Sabīne atzīst, ka biežāk uzņem pasaules apceļotājus savās mājās, nekā pati dodas uz ārzemēm, jo tam pašlaik neesot tik daudz laika. Sabīne ir gandarīta par iespēju izpalīdzēt, nodrošinot naktsmītni vai dodot iespēju viesiem iepazīt Rīgas šarmu un skaistumu. Kopš "Couchsurfing" profila izveidošanas, Sabīne trīs gadu laikā ir Latvijā uzņēmusi jau 25 ārzemju viesus. Kā liecina viņas pieredze, viskārākie uz ceļošanu esot tieši vācieši no Berlīnes apkaimes, kuri uz Rīgu pie Sabīnes devušies visbiežāk.

Sabīne stāsta, ka "Couchsurfing" ir viena feina lieta. Ar kā palīdzību bez lieliem finansiāliem izdevumiem varot apceļot kārotās vietas, iepazīt vietējos iedzīvotājus un uzzināt ko tādu, ko tūristi ar klasisku objektu apskati vienkārši palaistu garām. Turklāt, kā atzīst Sabīne, interesanti ir arī tas, ka iepriekš nav zināms, kā izvērtīsies viesu uzņemšana vai palikšana pie nama saimnieka – tas vienmēr esot pārsteigums. Izmantojot "Couchsurfing" pakalpojumus, pati Sabīne ir  apceļojusi gan Baltijas valstis, gan Somiju, Vāciju, Zviedriju un Spāniju.

Izmantojot šo ceļotāju iecienīto virtuālo platformu, galvenā atzinība par personīgo ieguldījumu citu ceļotāju labā ir atsauksmes. Lasot šīs atsauksmes, citi šīs ceļotāju komūnas biedri var spriest, vai konkrētais cilvēks ir bijis labs viesis, viesu izmitinātājs vai vienkārši kāds, ar kuru kopā patīkami pavadīt laiku un dalīties aizraujošos stāstos un ceļošanas pieredzē.

Kā pieredzējusi "Couchsurfing" dalībniece Sabīne sniedz ieskatu, kādi, viņasprāt, ir šīs platformas plusi un mīnusi.

Plusi:

- Ekonomisks veids kā pārlaist nakti citā valstī vai pilsētā

- Lielisks veids kā iegūt jaunus ārzemju draugus

- Iespēja pašam labāk iepazīt savas dzīvesvietas apkārtni, to apskatot kopā ar viesi

- Izdevība iepazīt ceļojuma galamērķi no pavisam cita - vietējā iedzīvotāja skatu punkta

- Interesantu cilvēku satikšana, draugu loka paplašināšana

- Valodu apgūšana un iemaņu nostiprināšana saskarsmē ar ārzemniekiem

- Laba laika pavadīšana

- Prieks un gandarījums, palīdzot citiem ceļotājiem

Mīnusi:

- Grūti iepriekš paredzēt, vai viesis tomēr ieradīsies ciemos kā norunāts, un kāds viņš būs kā cilvēks

- Ja "Couchsurfing" profilā nav bijusi iespēja apskatīt plānotās naktsmājas, var gadīties dažādi pārsteigumi, uz ko jābūt gatavam

- Ne vienmēr var paļauties, ka viesa izmitinātājam būs vēlme vai laiks parādīt ceļotājam apkārtni, tāpēc ir ieteicams būt gatavam uz galamērķa apskati arī vienatnē

Evita Knospiņa ir 26 gadus jauna rīdziniece. Viņa ir iesācēja šāda veida ceļošanā, taču kopā ar draugu jau izmantojusi iespēju nakšņot Somijā, ceļotāju portālā Globalfreeloaders.com atrodot kādu vietējo puisi, kurš viņus laipni uzņēmis.

Somu puisis latviešu tūristus sagaidījis jau lidostā. Tad, vedot viņus mājās, izrādījies, ka puisim ir tik slikta redze, kā dēļ Evitai ar draugu nācies somu puisim skaidrot vai visas ceļazīmes. Vēlāk puiša dzīvoklī viņiem iedalīta gultas vieta uz tā sauktās "raskladuškas". Evita atminas, ka šī ceļojuma pieredze kopumā esot bijusi pozitīva, taču brīžiem ir licies, ka puisim esot vientuļi un vien tāpēc viņš pie sevis uzņemot ārzemniekus.  

Kā stāsta Evita, somu puisis bijis ļoti laipns un draudzīgs, viesus pabarojis un cienājis ar alu. Kāds amizants gadījums gadījies tad, kad vakarā Evita ieminējusies par vēlmi doties kopā pastaigāties, ar to domājot viņu un viņas draugu. Somu namatēvs tik ļoti par šo ideju sapriecājies, domādams, ka ar "kopā" Evita domājusi visu trijotni, ka esot vien bijis jāņem draudzīgais puisis līdzi, īsti to nemaz negribot.

Pēc atgriešanās mājās no Somijas kādu laiku viņi vēl uzturējuši kontaktus ar e-pastu starpniecību, taču tālāka draudzība gan nav izveidojusies. Evita uzskata, ka šādā veidā iespējams iegūt noderīgu pieredzi, tāpēc viņa ir droša teikt, ka kādreiz nākotnē šādu ceļošanas veidu vēl izmantos.

Agris Čaurs ir 26 gadus jauns rīdzinieks. Viņam patīk gan ceļot, gan uzņemt ceļotājus pie sevis mājās. Agris uzskata, ka cilvēkiem, kuri ceļo, ir ļoti daudz interesantu stāstu, kuros dalīties, un šādas satikšanās var izvērsties par aizraujošiem notikumiem un informācijas apmaiņu

Arī Agris ir iesācējs šāda veida ceļošanā un, izmantojot iespēju nakšņot vietējo iedzīvotāju mājās, līdz šim bijis tikai Igaunijā un ASV.

Igaunijā, Tallinā Agris esot sastapis meiteni, kura studē filmu skolā animāciju. Tā kā Agris pats darbojas video un reklāmas jomā, abiem esot bijis interesanti satikt domubiedru un šīs tēmas apspriest. Agris uzskata, ka šāda veida ceļošanā pati noderīgākā lieta ir labāka kultūras iepazīšana no cita skatpunkta.

ASV Agris esot sastapis kādu Arizonas štata tuksnesī dzīvojošu dāmu. Tur pavadītais laiks labāk esot Agrim atklājis gan to, kāda ir vietējo iedzīvotāju ikdiena, amerikāņu mācību un darba vide, medicīnas sistēma, gan arī ēšanas kultūra. Šī amerikāņu dāma ļoti labprāt stāstījusi savu un tuvinieku pieredzi par dažādiem jautājumiem, dodot ceļotājam no Latvijas plašu ieskatu vietējā kultūrā.

Citiem ceļotājiem Agris silti rekomendē izmantot šāda veida ceļošanas un nakšņošanas iespējas, jo tas esot viens no labākajiem veidiem kā iepazīt citas kultūras un nodrošināt sev interesantus piedzīvojumus.

Pie sevis Agris ciemiņus līdz šim gan uzņēmis tikai vienu reizi. Tas esot bijis nejauši uz ielas sastapts puisis no Nīderlandes, kuram neesot tonakt bijis, kur nakšņot. Lai arī iepriekš neplānots un pavisam spontāns, tās dienas vakars abiem izvērties jautrs - ar interesantām sarunām, malkojot vietējo alu.

Vienīgā negatīvā lieta saistībā ar šādām aktivitātēm, kam Agris iesaka pievērst uzmanību arī citiem, ir atrast iespēju kādu brīdi pabūt vienatnē. Tā kā viesis prasa uzmanību un rūpes, turklāt viņš nakšņo pie jums, jāņem vērā, ka radīsies vēlme vienam no otra nedaudz atpūsties, par ko vajadzētu vienoties vai atrast kādu citu risinājumu.

Kopumā viedoklis par tādu nakšņošanas veidu, ko piedāvā ceļotāju virtuāla platforma "Couchsurfing", Latvijas jauniešu vidū ir pozitīvs. Turklāt tie, kuriem ir šāda veida pieredze, nakšņošanu pie viesmīlīgiem cilvēkiem iesaka izbaudīt katram, kuram sirds alkst piedzīvojumu un jaunu iespaidu.

Lai sniegtu ieskatu par citzemju ceļotāju pieredzi saistībā ar šāda veida nakšņošanu, apzinājām arī vairākus ārzemju jauniešus, kuri bija gatavi dalīties ar saviem "Couchsurfing" piedzīvojumu stāstiem,  kurus varēsiet lasīt raksta turpinājumā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem Estravel Latvia
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 12.05.2024 TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ  TAKA
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos. | Skatīt vairāk
🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību | Skatīt vairāk
no 243 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.24488115sec.