blank




Latgales plānošanas reģions acina Tevi atvērt Latgales, Polockas un Utenas muzeju vārtus un iepazīt kultūrvēsturiskā mantojuma vērtības, ko saudzīgi glabā visu triju valstu pierobežas reģionu muzeji! Tieši muzeji ir vieta, kas mūs sirsnīgi aicina ne vien izzināt savas valsts vēsturi, apzināt savas saknes un identitāti, bet arī labāk iepazīt kaimiņus!

Lejupielādē tūrisma maršruta "ATVER MUZEJU VĀRTUS!" pilno versiju PDF formātā »


Rugāju novada muzejs

Rugāju novada muzejā skatāmas ekspozīcijas par ievērojamākajiem novada cilvēkiem, Rugāju vidusskolas skolotājiem un absolventiem, 20. gs. sadzīves priekšmeti, darbarīki, novadnieces A. Ivanānes darinātie tautu tērpi. Tiek organizēti pasākumi un veidotas tematiskās izstādes. Piedāvā ekskursiju pa Rugāju ciematu. Muzeja pārraudzībā ir novadā esošās piemiņas vietas: Skvērs ar piemiņas akmeni izsūtītajiem, Partizānu piemiņas akmens pie muzeja, 2. Pasaules karā kritušo Brāļu kapi, novadnieka T. Matīsa piemiņas akmens Rugāju parkā.


Darba laiks:
I – V: 09:00 – 17:00.
Adrese:
Kurmenes iela 87, Rugāji, Rugāju novads, Latvija
+371 25623315, [email protected], [email protected]


Balvu novada muzejs
2010. gadā muzejs pārcēlās uz jaunām mājām - rekonstruēto muižas klēti. Te vēstures elpa mijas ar jaunām vēsmām - līdzās pastāv muižas ļaužu būvētās pagraba velves un izstāžu zāles ar jumta logiem; senatnīgas klēts durvis, kas darinātas no 200 gadus veca koka un vietējo meistaru gatavotas mēbeles; izstādes, kas stāsta par novada senatni, un jauno mākslinieku skatījums uz dzīvi. 2014.gada septembra nogalē tika atklāta jauna un mūsdienīga ekspozīcija "Ziemeļlatgales nemateriālais kultūras mantojums". Piecās muzeja ekspozīciju zālēs atspoguļotas Ziemeļlatgalei raksturīgās tēmas, tostarp, etnogrāfija, tradicionālā mūzika, folklora, paražas, psalmi, Maija dziedājumi, cilvēku prasmes un citas vietējās vērtības. Muzejs piedāvā muzejpedagoģiskās programmas un ekskursijas pa muižu un pilsētu (pieteikties iepriekš!). Muzeja apmeklējums ir pieejams cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.
Unikāli eksponāti:
• Abrenes tautas tērps
Tērpa komplekta atdarinājums tapis 2011.- 2013.gadā pēc Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā esošo XIX gs.oriģinālu parauga. Tērpu projektā "Abrenes tērpa atdzimšanas darbnīcas" veidoja autoru kolektīvs Ivetas Gabrānes (1974) vadībā.
Ģenerāļa Valda Matīsa apbalvojumi
Novadnieka Valda Matīsa - sauszemes spēku brigādes ģenerāļa, atjaunotās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektora, Latvijas militārajā atašeja ASV, Kanādā un Krievijā fotogrāfijas, dokumenti, ģenerāļa svētku un ikdienas formas tērpi, apbalvojumi.
Tradicionālās tautas mūzikas instrumentu kolekcija, no kuriem pats unikālākais ir kontrabass jeb basa balalaika.
Daiļamata meistaru Jolantas un Valda Dundenieku keramikas kolekcija
Darba laiks:
II - V: 10:00.-17.00, VI: 11:00-16:00.
Adrese: Brīvības iela 46, Balvi, Latvija
+371 645 21430, +371 28352770, [email protected], www.balvi.lv, www.muzejs.balvi.lv


Viļakas novada kultūrvēstures muzejs "Vēršukalns"
Ja vēlaties aizmirst ikdienas steigu un stresu, nogaršot lauku sviestu, zapti kopā ar tikko izceptu baltmaizi, asinsdesas, lauku zupu, aplūkot Susāju pagasta iedzīvotāju dvēseles bagātību un dziļumu, piedalīties jau tradicionālos pasākumos un latviešu tautas svētkos, tas viss sakoptā un laukiem raksturīgā vidē, tad brauciet pie mums! Ekskursijas gan individuāli, gan grupām līdz 40 cilvēkiem.
Unikāli eksponāti: Susāju pagasta meistaru tekstilijas un keramika.
Darba laiks: I –V: 8:30 - 17:00, kā arī pēc pieprasījuma
Adrese: Svilpova, Susāju pagasts, Viļakas novads, Latvija
+37129243878, [email protected]


Viļakas novada muzejs
Muzejā atspoguļota Viļakas pilsētas un tās tuvākās apkārtnes vēsture no 13.gs. līdz mūsdienām. Muzeja "Baltajā istabā" uzzināms par novada kristīgo draudžu - katoļu, pareizticīgo un luterāņu – vēsturi. Katoļu bīskapiem Kazimiram Duļbinskim un Valerianam Zondakam veltītajā piemiņas istabā aplūkojami bīskapu amata piederumi un personīgās lietas. Muzejā var apskatīt Jāņa Laicāna filumēnijas kolekcija (1500 vienības). Muzeja izstāžu zālē skatāma Jāņa Laicāna un Annas Laicānes gleznu izstāde. Muzejā tiek organizēti pasākumi, tematiskās izstādes, tiek veidotas muzejpedagoģiskās programmas. Piedāvājam ekskursijas pa pilsētu.
Unikāli eksponāti:
Hektogrāfs (20.gs. 70-tie gadi). Priestera Oļģerta Aleksāna roku darbs.
Lādīte – altāris, kas bija ar bīskapu Kazimiru Duļbinski viņa izsūtījuma laikā.
Stola.
Filumēnijas kolekcija.
Eļļas trauki (izgatavoti no māla).
Kokle un cītarkokle (XX gs. 30. – 40. gadi)
Darba laiks: 1.maijs - 31.oktobris II-IV: 9:00-17:00, V: 9:00-18:00, VI: 9:00-16:00, 1.novembris -30 aprīlis I-V: 9:00-17:00
Adrese: Balvu iela 13, Viļaka, Viļakas novads, Latvija
+371 64563302, [email protected]


Ontona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejs
Ontona Slišāna Upītes kultūrvēstures muzejs, Upītes tautas nams un Upītes bibliotēka atrodas vienā ēkā, un kopā veido Upītes Nemateriālās kultūras centru. Tāpēc arī viens no galvenajiem muzejs darbības virzieniem ir krāt, saglabāt, pētīt un popularizēt nemateriālās kultūras mantojumu. Muzeja krājumos ir XXgs. 70.gadu sievu iedziedātie audio ieraksti. Muzejs piedāvā tradicionālo amatu prasmju meistardarbnīcas: aušanu lielajās stellēs, Ziemeļlatgales jostu aušanu celu tehnikā, salmu cepuru pīšanu, mezglošanu, stabuļu darināšanu. Tiek rīkots visvecākais latgaliešu festivāls “Upītes Uobeļduorzs”, kas ir veltīts latgaliešu garīgajām vērtībām.
Unikāli eksponāti:
Akmens enkurs atrasts Kūkovas upes krastā.
Liela Upītes apkārtnes maizes ližu kolekcija.
70.gadu garīgās dziesmas un tautasdziesmas ierakstos.
Ganu baltalkšņa mizas taures.
Maizes ližu kolekcija.
Visas O.Slišāna sarakstītās grāmatas.
Darba laiks: V: 11:00-16:00, VI: 11:00-16:00, citā laikā - iepriekš piesakoties
Adrese: Akas laukums1, Upīte, Šķilbēnu pagasts, Viļakas novads, Latvija
+371 29868786, [email protected], www.vilaka.lv


Baltinavas novada muzejs
Muzeja apmeklētājiem piedāvā iespēju iepazīties ar Baltinavas novada vēsturi no XVII gs. līdz mūsdienām. Skatāmas ekspozīcijas par novada vēsturi un etnogrāfiju, ievērojamākajiem Baltinavas novadniekiem, XX gs. sadzīves priekšmetiem un darbarīkiem. Мuzejā notiek izstādes, kurās ar saviem darbiem piedalās gan mākslas skolas audzēkņi, gan mākslinieki novadnieki. Notiek lekcijas un tematiski pasākumi. Piedāvā ekskursiju pa Baltinavas novada tūrisma objektiem. Ekskursiju nepieciešams pieteikt iepriekš.
Unikāli eksponāti:
19.-20.gs. austie dvieļi, izšūtās melnās gultas segas.
18.-19.gs. lūgšanu grāmatas latgaliešu valodā.
1908.-1909.g. latgaliešu avīze "Drywa".
Darba laiks: I – V: 10:00 – 16:00. Iepriekš piesakoties, ir iespēja apmeklēt arī citā laikā.
Adrese: Tilžas iela 7, Baltinava, Baltinavas novads, Latvija
+371 29341738, [email protected], www.baltinava.lv


Ludzas novadpētniecības muzejs
Tas ir viens no vecākajiem muzejiem Latgalē, kas vāc, glabā un pēta Ludzas pilsētas vēsturiskās liecības. Nupat muzejs ir pārkāpis 95 gadu slieksni. Kopš 1956. gada muzejs atrodas 1812. gada kara varoņa Jakova Kuļņeva dzimtas mājā. Viena no muzeja pastāvīgajām ekspozīcijām veltīta leģendārajam ģenerālmajoram J. Kuļņevam. 19. gs. beigās arheologu veikto izrakumu laikā senkapos Odukalnā atrastās senlietas ir skatāmas muzeja ekspozīcijā "Senie latgaļi". Ekspozīcijā "Viduslaiki Ludzas novadā" ir iespēja iejusties pils saimnieces lomā, kā arī iemēģināt savu roku seno audeklu darināšanā vertikālajās seno laiku stellēs. Viduslaiku kalšanas darbnīcā muzeja viesi var izkalt piemiņas monētu ar muzeja un Ludzas simboliku. Muzeja Brīvdabas un Etnogrāfijas ekspozīcijā izvietotie lauku celtniecības objekti raksturo Ludzas novada galvenās lauku celtniecības tradīcijas 19. gs. beigās – 20. gs. sākumā. Latgales krāšņās dabas ainavas iemūžinātas muzeja Dabas ekspozīcijā, kas atspoguļo mūsu novada floras un faunas daudzveidību. Muzejs piedāvā ekskursijas pa muzeju un pilsētas vēsturisko centru. Muzejā laipni tiek gaidīti jaunlaulātie, lai savu kāzu dienu padarītu par neaizmirstamu un iesaistītos programmā "Jaunlaulāto dzīves līkloču ceļš Ludzas muzejā".
Unikāli eksponāti:
Arheoloģijas kolekcija, kurā ietilpst zvejniecības piederumi (datēti ar III g.t. pr. Kr.), pūcessakta (VII- IX gs.), zoomorfais piekariņš – zirdziņš ( XI - XIII gs.), seno latgaļu rotaslietas, apbedījuma inventārs, darbarīki. Brīvdabas un Etnogrāfijas nodaļas celtniecības objekti "Dūmistaba", "P. Vilcāna keramikas darbnīca".
Darba laiks: I – V: 8:00 – 17:00, VI: 10:00 – 17:00 ( 1.04. – 1.11.), 10:00 – 15:00 (1.11. – 1.04.)
Adrese: J. Kuļņeva iela 2, Ludza, Latvija
+37165723931, www.ludzasmuzejs.lv


Rakstnieka Antona Rupaiņa muzejs
Muzejs pastāv kopš 1988. gada. Kopš 2005. gada nosaukts Latgales rakstnieka Antona Rupaiņa vārdā. Muzeja fondā tiek glabāti materiāli, kas ir saistīti ar rakstnieka dzīvi un daiļradi. Rakstnieks ir dzimis Bērzgales pagasta Pūriskos, mācījies Bērzgales skolā, Rēzeknes skolotāju institūtā un vēlāk ieguvis skolotāja izglītību. Rakstīja dzeju, lugas, romānus par Latgales vēsturi. 1944. gadā emigrēja uz Vāciju, 1948. gadā pārcēlās uz Minesotu (ASV). Muzeja rīcībā ir materiāli par 12 A. Rupaiņa laikabiedriem, kas dzimuši 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā, dzīvoja Bērzgales pagastā un aktīvi piedalījās sabiedriskajā dzīvē. Bez tam muzeja fondā tiek glabāti materiāli: par Bērzgales pagasta vēsturi, par vācu izcelsmes muižniekiem Manteifeļiem, poļu izcelsmes muižniekiem – Veitko dzimtu.
Unikāli eksponāti: Antona Rupaiņa personīgās mantas, rokraksti un grāmatas.
Darba laiks: I – V: 8:00 - 16:30. Iepriekš piesakoties, ir iespēja apmeklēt arī citā laikā.
Adrese: Rītupes iela, Bērzgale, Bērzgales pagasts, Rēzeknes novads, Latvija
+371 26191623


Latgales kultūrvēstures muzejs
Muzejs ir dažādu paaudžu satikšanās vieta. Tā ir vieta, kur gūt pozitīvas emocijas. Muzejā var dziļāk iepazīt pilsētas vēsturi, izbaudīt dažādas mākslas izstādes un iesaistīties radošās nodarbībās. Latgales keramikas ekspozīcijā var ne tikai apskatīt keramikas attīstību no podnieka amata pirmsākumiem neolītā līdz mūsdienām, bet arī sataustīt, sadzirdēt un sajust māla pārvērtības. Skolēni un studenti var apgūt vēsturiskas tēmas aizraujošās muzejstundās, bet zinātkāri mazie jubilāri ir aicināti svinēt dzimšanas dienu muzejā. Muzejā darbojas lasītava.
Unikāli eksponāti: Taura galvaskauss, Livonijas laika (15.-16.gs.) depozīts, 18.-19.gs. lūgšanu grāmatas latgaliešu valodā, pirmā latgaliešu avīze "Gaisma", I pasaules kara lauka ķirurga instrumentu komplekts, slavenā somu kinorežisora ar latgaliskām saknēm Teuvo Tulio ģimenes trimo spogulis, Latvijas brīvvalsts laika (20.gs. 20.-30.gadi) skaistumkopšanas salona mēbeles un aprīkojums, Latvijas foto leģendas Jāņa Gleizda fotoaparāts "Exacta".
Darba laiks:
II – V: 10:00-17:00
VI: 10:00-16:00
VII – I: slēgts
Vasaras sezonā:
III – V: 11:00-18:00
VI – VII: 10:00-16:00
I – II: – slēgts
Adrese: Atbrīvošanas alejā 102, Rēzekne, Latvija
+37164622464, [email protected], [email protected], www.rezekne.lv, www.muzeji.lv


Franča Trasuna muzejs "Kolnasāta"
F. Trasuna muzejs "Kolnasāta" veltīts Latgales kultūras un sabiedriskajam darbiniekam, valstsvīram un garīdzniekam F. Trasunam. "Kolnasāta" ir F. Trasuna dzimtās mājas. Apmeklētājiem piedāvā apskatīt: muzeja pamatekspozīcijas "F. Trasuna dzīve un darbība", "Jānis Klīdzējs no Sakstagala līdz Kalifornijai"; pastāvīgo krājumu izstādi "Senie sadzīves priekšmeti" klētī. Ir izstrādātās muzejpedagoģiskās programmas: "Senie sadzīves priekšmeti", "Katram savs enģelis",
"F. Trasuna fabulas", "Kāzas Latgalē". Muzeja teritorijā ir ugunskura vieta, šūpoles, nojume ar sēdvietām. Piedāvā kompleksās vēstures ekspedīcijas un studentu prakses vietas, telpas konferencēm, semināriem un sanāksmēm (150 sēdvietas), kamīnzāli un mūsdienīgu izstāžu zāli.
Unikāli eksponāti: Trasunu dzimtas trauki, patafons, kurš vēl arvien darbojas, XIX gs. pūra lāde, Latgales plecu lakati.
Darba laiks: I – V: 8:00- 16:30, VI – VII: iepriekš piesakoties
Adrese: Kalna iela 3, Sakstagala pagasts, Rēzeknes novads, Latvija, +371 64640594, +371 26248270, +371 26338798, [email protected]


Viļānu novadpētniecības muzejs
Muzeja pastāvīgā ekspozīcija sniedz aizraujošu ieskatu atsevišķos Viļānu pilsētas un Viļānu novada vēstures posmos, un iedzīvotāju ikdienas gaitās, radot neaizmirstamu noskaņu un iespēju izjust tā laika elpu. Tā kā muzeja krājuma vākšanā ir piedalījušies gan daudzi desmiti skolēnu, gan arī citi pilsētas un novada iedzīvotāji, kuri laipni dāvinājuši visdažādākos viņu senču izmantotos priekšmetus, muzeja kolekcijas ir daudzveidīgas un piesātinātas ar atmiņām par Viļānu novada cilvēku kultūru, tradīcijām un sadzīvi. Muzeja piedāvātā ekskursija "Viļānu vēsturiskā taka" palīdzēs izstaigāt pilsētas ievērojamākās kultūrvēsturiskās vietas. Muzeja izstāžu zālē pastāvīgi ir aplūkojami gan vietējo iedzīvotāju, gan attālāku viesu mākslas un amatniecības darbi, kā arī pašu muzeja darbinieku veidotās tematiskās izstādes.
Unikāli eksponāti: Mamuta zobs.
Darba laiks: I -V: 8:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, grupām iepriekš piesakoties – arī brīvdienās
Adrese: Kultūras laukums 2, Viļāni, Viļānu novads, Latvija
+371 26476570, [email protected]


Maltas vēstures muzejs
Nav jābrauc uz Vidusjūru, lai apskatītu bagātu kultūras mantojumu Maltas salā. Maltas vēstures muzejs Rēzeknes novadā piedāvā unikālu vēstures mantojumu - iepriekšējo paaudžu radītās un laikmeta jaunradītās materiālās un nemateriālās vērtības, veidojot atbilstošas kolekcijas, ekspozīcijas un izglītojošus pasākumus. Muzejā var apskatīt pamatekspozīciju "Malta ceļu un notikumu krustojumā vēstures fotomirkļos", divas krājuma izstādes "Novadnieku gleznas un keramika" un
"Maltas pagasta iedzīvotāju iedzīves priekšmeti" - 20.gs. 30.-60.gadu raksturīgā istabas iekārtojumā. Maltas muzejs piedāvā ekskursijas pa Maltu un tuvāko apkārtni.
Unikāli eksponāti: Ulmaņlaika sviesta eksporta kaste, siera prese, 1914. gada liecība, K. Šrēdera pianīnu firmā izgatavotās klavieres, Rozentovas muižas piena produkcijas etiķetes.
Darba laiks: I – V: 8:00-16:00. Iepriekš piesakoties, arī sestdienās un svētdienās.
Adrese: Parka iela 8, Malta, Maltas pagasts, Rēzeknes novads, Latvija, +371 64621521, +371 29198542, www.maltasmuzejs.lv


Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs
Muzejs savu stāstu par Preiļu zemi un tās cilvēkiem izveidojis vairākās atsevišķās ēkās pilsētā. Izejot pa klusajām Preiļu pilsētas ieliņām un iegriežoties kādā no muzeja piedāvātajām ekspozīcijām, uzzināsiet par novada senvēsturi, izglītības pirmsākumiem, kultūras, reliģisko un saimniecisko dzīvi, iepazīsieties ar izcilo muižnieku Borhu atstāto mantojumu, atklāsiet ebreju Preiļus. Bet pats galvenais – sajutīsiet vietējo iedzīvotāju lepnumu par novada izcilajām personībām – kinorežisoru Jāni Streiču, lidotāju ģenerāli Jāzepu Baško, filozofu Pēteri Zeili, arheologiem Antoniju Vilcāni un Franci Zagorski, Silajāņu keramikas vecmeistariem Polikarpu Čerņavski, Andreju Paulānu, Polikarpu Vilcānu un vēl daudziem citiem. Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ir vienīgā vieta ārpus Rīgas, kur glabājas Jāzepa Pīgožņa (1934-2014) atstātais mantojums.Muzeja ekspozīciju saturu pārdomāti papildina izzinošas digitālas spēles, galda spēles un kustību spēles dažādu vecumu apmeklētājiem. Muzejs piedāvā aizraujošas romantiskas ekskursijas pa Preiļu parku un atpūtu brīvdabas teritorijā pie ugunskura "Skulptūru dārzā".
Unikāli eksponāti:
Preiļu muižas īpašnieka, Maltas ordeņa komandora (1779-1835) Jozefa Heinriha Borha (1751-1835) mundiera fragments, atrasts arheoloģiskajos izrakumos Preiļu muižas kapenēs 2008. gadā, restaurēts Latvijas Nacionālā muzeja Restaurācijas nodaļā 2012. gadā.
Unikāla 18. gs. sākuma tekstilija – Sv Mises vīna biķera pārklājs, darināts no Preiļu muižnieces Jadvigas Elizabetes Borhas (Plāteres) zelta kāzu kleitas, kuru 1703. gadā viņa novēlēja Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcai.
Dzejnieka Raiņa (1865 – 1929) laikabiedres, Jasmuižas iedzīvotājas Teklas Casno (1865-1950) pūra lāde ar pūru.
Bagātas latgalietes bronzas arheoloģisko rotu komplekts. 11. gs. Atrasts arheoloģes A. Vilcānes vadīto izrakumu laikā Vārkavas novada Bučku sādžā. Restaurēts 2013.g.
Silajāņu keraramika (400 krājuma vienības), kura kā tautas tradīciju vērtība – Latgales podniecība ierakstīta Latvijas kultūras kanona vērtību sarakstā.
Latgales māju logu apmaļu dekoratīvie rotājumi – kokgriezumi.
Darba laiks: II – V: 11:00 –18:00, VI: 10:00 - 16:00, VII–I: slēgts
Adrese: Raiņa bulvāris 28. Preiļi, Latvija
+371 6532273, [email protected], www.preili.lv/kultura/muzeji, www.muzeji.lv


Polikarpa Čerņavska keramikas māja
Polikarpa Čerņavska keramikas mājā apskatāma Preiļu vēstures un lietišķas mākslas muzeja iekārtotā ekspozīcija "Mūžs virpas apļots" kuras kopīgais vēstījums ir sirsnīgs stāsts, veltīts Silajāņu keramikas meistaram Polikarpam Čerņavskim (1923-1997). Tā saturu palīdz atklāt savdabīgi eksponētie muzeja krājuma kolekciju priekšmeti : podnieka virpas, darbarīki un krāšņie keramikas izstrādājumi. Apmeklētājiem ir iespēja izmēģināt roku māla veidošanā un virpošanā. Ģimenēm tiek piedāvāta izglītojošā programma "Svilpodams dejo māls" un galda spēle "Māla ceļš". Jūs gaida tikšanās ar Silajāņu keramikas meistariem un Polikarpa Černavska tradīciju turpinātājiem jau trešajā paaudzē.

Adrese: Talsu iela 21, Preiļi, Latvija
+371 29429630, +371 65322731


Vārkavas novadpētniecības muzejs
Vārkavas pagasts tiek daudzināts kā pirmās tautskolas dzimtene Latgalē. Savāktie priekšmeti un apkopotā informācija kļuva par pamatu muzeja pirmajai ekspozīcijai "Pirmā tautskola Latgalē". Tajā var iepazīties ar skolas vēsturi no Latvijas brīvvalsts laikiem līdz mūsdienām. Vārkavas novadpētniecības muzejs apmeklētājiem piedāvā apskatīt ekspozīciju "Vārkavas pagasts cauri gadu simteņiem", kurā ir atspoguļosies Vārkavas pagasta vēsture, kultūra, izglītība, attīstība. Tradīciju istabā ir apskatāma Vārkavas novada rokdarbnieču un amatnieku darbu izstāde. Apmeklējot tradīciju istabu, var arī apsēsties pie stellēm un pamēģināt aust un iemācīties arī citus rokdarbus. Novadpētniecības muzeja - klēts ekspozīcijas telpās ir apskatāma "Seno sadzīves priekšmetu un darbarīku ekspozīcija". Radošo mākslu salonā varat iepazīt Vārkavas novada dzejas, mūzikas un mākslas pasauli.
Unikāli eksponāti: Austi dvieļi (XIX – XX gs. mija), senie rokdarbi, stelles, patafons, kurš darbojas.
Darba laiks: I – V: 8:00 - 16:00, VI – VII: iepriekš piesakoties
Adrese: Kovaļevsku iela 6, Vārkava, Vārkavas pagasts, Vārkavas novads, Latvija
+371 27059046, [email protected], www.varkava.lv


Naujenes novadpētniecības muzejs
Muzejs piedāvā iepazīties ar Naujenē dzimušās tēlnieces Valentīnas Zeiles (Parīze, Francija) mākslas galeriju un atklāto mākslas priekšmetu krājumu, iepazīt dabas parka "Daugavas loki" dabu, Daugavas zemūdens pasauli dabas ekspozīcijā "SirdsDaugava". Seno sadzīves un darbarīku kolekcija ir apskatāma etnogrāfijas ekspozīcijās "Turīga zemnieka istaba" un "Latgaliešu sadzīves priekšmeti un darbarīki". Daugavpils novada vēstures ekspozīciju veido 19.gs. otrās puses un 20. gs. oriģinālie sadzīves un sakrālie priekšmeti. Muzejā var iepazīt vecticībnieku un katoļu sakrālo mantojumu, poļu kultūras mantojumu. Radošo darbnīcu telpā jebkurš apmeklētājs var iesaistīties Ginesa rekorda tapšanā veidojot Lielo Augšdaugavas musturdeķi vai piepildot Tautas atmiņu lādi. Bērniem un pieaugušajiem tiek piedāvātas apaļo tepiķīšu, klūgu pīšanas un māla un pankūku radošās darbnīcas. Muzejs piedāvā iepazīt vietējo kulināro mantojumu, organizējot dažādas degustācijas, kā arī individuāli izstrādātas kāzu un dzimšanas dienu programmas.
Unikāli eksponāti:
Tēlnieces Valentīnas Zeiles mākslas darbu kolekcija: darbi bronzā, medaļas un plaketes, skulptūras. Skulptūra "Cilvēks un zirgs", kas ir veltījums Bartabasam – Zingaro zirgu teātra dibinātājam Clemānam Martī (Clément Marty) Parīzes priekšpilsētā Obervilā. Savukārt skulptūra "Slidotāja" guvusi ievērību ne tikai Latvijā – viens tās eksemplārs atrodas galerijā Atēnās (Grieķija).
Darba laiks:
Oktobris- aprīlis: I – V: 8:00 - 17:00
Maijs – septembris: I – V: 8:00-18:00, VI: 10:00-18:00
Adrese: Skolas iela 1b, Naujene, Naujenes pagasts, Daugavpils novads, Latvija
+371 65471321, +371 29468988 , +371 26532508, [email protected], http://www.facebook.com/Naujenesmuzejs, www.naujenesmuzejs.lv, www.visitdaugavpils.lv


Slutišķu vecticībnieku māja
Daugavas ielejas ielokā no ziņkārīgām svešinieku acīm paslēpies Slutišķu vecticībnieku ciems. Mīklains un nezināms. Laiks te ir apstājies teju kā pirms 100 gadiem. "Daugavas loku" putnu balsis vilina burvīgajā dabas skaņu pasaulē, greznie logu rotājumi stāsta par izciliem sava amata meistariem.Ikviens ciema apmeklētājs tiek aicināts iesaistīties Ginesa rekorda tapšanā - Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanā. Nesteidzīgs ceļotājs var iemācīties apaļo lupatu tepiķīšu tamborēšanu, paskatīties klūgu pīšanas paraugdemonstrējumus, izbaudīt Latgales māla vilinājumu, veidojot savu pirmo darbu. Ne katram svešiniekam Slutišķu vecticībnieku ciems atklāj savus noslēpumus, tāpēc lūdzam savu ierašanos pieteikt iepriekš!
Adrese: Slutišķi, Naujenes pagasts, Daugavpils novads, Latvija
+371 65471321, +371 29468988, +371 26532508,
[email protected], http://www.facebook.com/Naujenesmuzejs, www.naujenesmuzejs.lv, www.visitdaugavpils.lv


Nacionālais Polockas vēstures un kultūras muzejrezervāts
Muzejrezervāts ir unikāla teritorija, kuras pieminekļi tiek aizsargāti, pētīti, restaurēti un pielāgoti muzeju ekspozīcijām. Dažu muzeju ekspozīcijas ir izvietotas arhitektūras pieminekļos: Sofijas katedrālē (XI gs. vidus — XVIII gs, vidus), bijušās Jezuītu kolēģijas korpusa ēka (XVIII gs.), Luterāņu baznīcā (1888.g.), Pareizticīgo brālības skolā (XVIII gs. beigas), dzīvojamajās mājās (Voikova ielā 1, Ņižne –Pokrovskaja ielā 46 (XIX —XX gs. sākums), Pētera I namiņā (1692.g.), ūdens paceļamajā ēkā (1956.g.). Muzejrezervātā ir apvienoti 11 Polockas muzeji. Visi nekustamie arhitektūras un arheoloģijas pieminekļi kopā ar kustamajiem pieminekļiem (muzeja krājumā ir vairāk nekā 90 000 vienību) iekļauti Nacionālajā Polockas vēstures un kultūras muzejrezervātā. Muzejrezervāts kopā ar tā aizsargājamo zonu un muzejiem ir galvenais kodols, kas rada priekšnosacījumus, lai Polocka kļūtu par pilsētu un muzeju.
Adrese: Ņižne –Pokrovskaja iela 22, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214422201, www.polotsk.museum.by


Sofijas katedrāles arhitektūras vēstures muzejs
Muzeja ekspozīcija iekārtota Sofijas katedrālē, kas ir XI–XVIII gs. arhitektūras piemineklis. Tā stāsta par mūsdienu Baltkrievijā senākās mūra celtnes arhitektūras vēsturi, par tās vairākkārtējo pārbūvēšanu un par pēdējo restaurāciju. Sofijas katedrālē darbojas ērģeļmūzikas un kamermūzikas koncertzāle.
Adrese: Zamkovaja iela 1, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214425340, www.sophia.polotsk.museum.by





Baltkrievu grāmatu iespiešanas muzejs
Baltkrievijā vienīgais grāmatu iespiešanas muzejs tika atklāts par godu baltkrievu un austrumslāvu grāmatu izdevēja Franciska Skorinas 500.dzimšanas dienai. Muzejs ierīkots pareizticīgo Dieva Parādīšanās brālības klostera dzīvojamajā korpusā, kas ir XVIII gs. arhitektūras piemineklis. Muzejs veltīts grāmatai visās tās izpausmēs: sākot no senu rokrakstu tīstokļiem līdz mūsdienu izdevumiem. Iejusties pagātnē palīdz grāmatu pārrakstīšanas darbnīcas un XVII gadsimta tipogrāfijas atveidojums.
Adrese: Ņižne –Pokrovskaja iela 22, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214425725, www.book.polotsk.museum.by



Polockas Simeona muzejs un bibliotēka
Muzeja interjers veidots pēc XVII-XVIII gs. Rietumeiropas bibliotēkas parauga. Tā ekspozīcija stāsta par Polockas Simeonu, kas ir pazīstams dzejnieks, rakstnieks, dramaturgs, tulkotājs pedagogs un baznīcas darbinieks.
Adrese: Ņižņe Pokrovskaja iela 22, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214425725, www.simeon.polotsk.museum.by






Novadpētniecības muzejs
Polockas senākā muzeja eksponāti stāsta par pilsētas politisko un ekonomisko vēsturi, tās kultūru: no sirmās senatnes līdz 1941.gadam. Muzejs atrodas bijušajā luterāņu draudzes dievnama ēkā, kas ir 19.gs arhitektūras piemineklis.
Adrese: Ņižņe Pokrovskaja iela 22, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214422715, www.local.polotsk.museum.by










Dabas un ekoloģijas muzejs
Muzeja ekspozīcija iekārtota bijušajā ūdenstornī. Apmeklējot muzeju, ir iespēja uztvert dabu kā vērtību un cilvēces eksistences, bet cilvēku – kā pasaules daļu. Muzeja ekspozīcijas ne vien sniedz informāciju par plašo faunas un floras daudzviedību, bet arī parāda dabas un cilvēka mijiedarbības procesu.
Adrese: F.Skorinas iela 21, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214424213, www.cology.polotsk.museum.by










Ezeraines tradicionālas aušanas muzejs
Ekspozīcija stāsta par Baltkrievijas ezeraines – Polockas, Verhņedvinskas, Glubokoje, Dokšickas, Mioru, Postavu un Šarkovščinas rajona kultūrvēsturisko mantojumu - tradicionālās aušanas tradīcijām.. Audumu un izšuvumu rakstos muzejs atspoguļo kultūrvēsturiskā mantojuma bagātību un daudzveidību. Muzejs atklāj linu audzēšanas un apstrādāšanas (ХIХ gs. beigas - XX gs. sākums) noslēpumus.
Adrese: Voikova iela 1, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214423041, www.tkach.polotsk.museum.by




Bērnu muzejs
Bērnu muzejs – tā ir sava veida laika mašīna, ar kuras palīdzību ir iespēja doties ceļojumā ierasto lietu pasaulē, nokļūt pagātnē un pacensties atvērt nākotnes priekšskaru, kaut arī tas ir iespējams tikai fantāzijās.
Adrese: Ņižņe Pokrovskaja iela 46, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214424558, www.children.polotsk.museum.by






Mākslas galerija
Mākslas galerija atrodas vienā no bijušās Jezuītu kolēģijas ēkām. Pastāvīgo ekspozīciju veido trīs nodaļas "XII-XIX gs. fresku glezniecība Svētā Pestītāja pareizticīgo baznīcā Svētās Jevfrosīnijas sieviešu klosterī", "XII-XIX gs. kulta māksla", "ХХ gs. Baltkrievijas māksla". Izstāžu zālēs tiek rīkotas baltkrievu un ārvalstu mākslinieku darbu izstādes.
Adrese: Streļeckaja iela 4А-4, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214424135, www.gallery.polotsk.museum.by





Stacionārā izstāde "Pastaiga pa Ņižņe Pokrovskajas ielu"
Tā ir Baltkrievijā pirmā ekspozīcija, kas veltīta vienas ielas vēsturei noteikta laika periodā. Tā izveidota balstoties uz 1910.gadā izdoto "Polockas ceļvedi" un stāsta par ielas vēsturi, cilvēkiem, kas agrāk te dzīvoja un strādāja, kā arī par celtnēm un iestādēm, kas te atradās XX gs. sākumā.
Adrese: Ņižne-Pokrovskaja iela 46, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214458116, www.walk.polotsk.museum.by





Kauju slavas muzejs
Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar Polockas aizstāvēšanas vēsturi 1941.gada jūnijā, ar pilsētas un rajona dzīvi vācu fašistu okupācijas periodā, ar pagrīdes organizāciju un partizānu brigāžu darbību, kā arī stāsta par polockiešu piedalīšanos nozīmīgās Lielā Tēvijas kara kaujās.
Adrese: Z. Tusnolobovas-Marčenko iela 1, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214434421, www.war.polotsk.museum.by





Padomju Savienības varones Z. Tusnolobovas – Marčenko dzīvoklis-muzejs
Memoriālā muzeja ekspozīcija izvietota vienā no dzīvojamās mājas istabām, kurā savas dzīves pēdējos gadus aizvadīja Polockas Goda pilsone, vīrišķīgā medmāsa Z. Tusnolobova – Marčenko, kas Lielā Tēvijas kara laikā izglāba daudzu karavīru un oficieru dzīvību. Te ir iespēja aplūkot eksponātu – Starptautiskā Sarkanā Krusta komitejas medaļu, kas medicīnas māsām tika piešķirta par uzticību savam darbam un drosmi sniedzot palīdzību ievainotajiem un slimajiem kara un miera apstākļos.
Adrese: 23. Gvardeicev iela 1, Polocka, Vitebskas apgabals, Baltkrievija
+375 214439469, www.tusnolobova.polotsk.museum.by



Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs
Viens ir viens no vecākajiem un lielākajiem muzejiem Latgalē. Tas dibināts 1938.gadā. Atrodas vienā no skaistākajām pilsētas ēkām – 1883.gadā jūgendstilā celtajā ēkā, kura ir kultūrvēsturisks arhitektūras piemineklis. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, vācot, glabājot, pētot un popularizējot Daugavpils novada kultūrvēstures, mākslas un dabas kolekcijas, sekmē kultūrvēsturiskā mantojuma un mūsdienas pieredzes apzināšanu, veicina sabiedrības interesi un izpratni par vēsturiskajiem procesiem Daugavpils novadā, kā arī rada sabiedrībā cieņu pret garīgo mantojumu un senču tradīcijām.

Unikāli eksponāti:

XIII gs. Dinaburgas pils makets.
X- XIII gs. vīrieša apbedījums. Atrasts 1983.gadā Daugavpils novada Kalkūnos.
XII gs. Jersikas kapulauka arheoloģiskie atradumi.
Dinaburgas cietokšņa Mihaila vārtu slēdzene un atslēga.
XIX.gs. 2.puses mūzikas instruments polifons.
XX gs. sākuma vieglie ormaņa rati.
Vienības tilta atklāšanai veltīta piemiņas plāksne.
1940. gada Latgales dziesmu svētku dalībnieces tautas tērps.
Politiski represēto sadzīves un personīgie piederumi.
XIX gs. beigu viesistabas interjers ar jūgendstila elementiem.
Unikālas XVI gs. ikonas "Sv. Nikolajs Brīnumdaris" un "Sv. Jānis Kristītājs".
Darba laiks: I: 10:00 – 16:00, II – VI: 10:00 – 18:00, VII: 10:00 – 16:00
Adrese: Rīgas iela 8, Daugavpils, Latvija
+371 65424155, www.dnmm.lv, [email protected]


Daugavpils māla mākslas centrs
Daugavpils Māla mākslas centrā jaunās ar modernām iekārtām aprīkotās darbnīcās keramiķiem ir radošas iespējas strādāt ar mālu – veidot, virpot, glazēt un apdedzināt. Mūsdienīgi aprīkotajā izstāžu zālē un vasaras aktivitāšu zālē tiek rīkotas dažādas mākslas izstādes, semināri un citi kultūras un mākslas pasākumi. Centrā tiek organizētas nodarbības bērniem un profesionālu keramiķu meistarklases plašākai publikai. Meistarklasēs pilsētas viesi, praksē iepazīstot Latgales keramikas un podniecības darba norises, izmēģina izgatavot kādu māla trauku vai citu priekšmetu. Līdztekus ar malku kurināmajā keramikas apdedzināšanas krāsnī var apdedzināt gan svēpēto keramiku, gan ar glazūru pārklāto klasisko Latgales keramiku. Centra teritorijā ir labiekārtots pagalms, kur notiek māla festivāla akcijas un tautas mūzikas kolektīvu koncerti. Daugavpils Māla mākslas centra darbinieki un šeit izvietotās Tautas lietišķās mākslas studijas "Latgale" keramiķi pastāvīgi rūpējas, lai realizētos viena no nozīmīgākajām centra misijām – popularizēt, saglabāt un stiprināt Latgales keramikas tradīcijas un māla mākslu. Bez tam centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur var iepazīties ar rūdīto Baltijas raku keramiku.
Darba laiks: II – VI: 12:00 – 18:00, VII: 12:00 – 16:00, I-II: slēgts
Adrese: 18.novembra iela 8, Daugavpils, Latvija
+371 65425302, +371 29241488, [email protected], www.dnmm.lv


Utenas novadpētniecības muzejs
Utenas novadpētniecības muzeju 1929.gadā izveidoja pedagogs, novadpētnieks un tulks Antans Namikas. Muzeja fondos tiek glabāts vairāk nekā 72 000 eksponātu. Ekspozīcijās mūsdienīgi tiek atspoguļota Utenas novada vēsture, etnogrāfija un tradicionālā amatniecība. Izzinot Utenas attīstību, kopš tās dibināšanas brīža, uzzinām, kas pilsētā ir pievilcīgs, atšķirīgs un interesants.
Darba laiks: II–V: 10:00–18:00, VI: 10:00–17.00
Adrese: Utenu iela 3, Utena, Lietuva
+370 38961637, +370 38961634, [email protected], www.utenosmuziejus.lt



Tradicionālo amatu centrs "Svirnas" ("Klēts")
Kopš 2013. gada tradicionālo amatu centrā "Svirnas" ("Klēts") pilsētnieki un viesi var iepazīties ar lietuviešu tautas tradicionālajām amatu prasmēm. Sertificēti meistari māca savus amatus: papīra griešanas, olu krāsošanas, pīšanas, adīšanas, matu sapīšanas un sasiešanas iemaņas. Centrs apvieno sertificētus Utenas novada amatniekus, pēta, veicina nacionālā mantojuma un tautas kultūras tradīciju attīstību, organizē kultūras, izglītības pasākumus.
Darba laiks: I–V: 08:00 – 17:00, V: 08:00 – 15: 45
Adrese: K. Ladigos iela 18, Utena, Lietuva
+370 615 25062, [email protected], www.utenosmuziejus.lt


Neatkarības cīņu muzejs
Jaunais un mūsdienīgais Neatkarības cīņu muzejs uzsāk darbu 2015. gadā. Muzeja ekspozīcijas stāsta par vienu valsts nostūri, taču caur šo prizmu ir iespēja uzzināt ne tikai Lietuvas, bet arī citu Eiropas valstu pagātni. Ekspozīcija sagatavota balstoties uz vēstures kontrastu principu, atklājot 1940. – 1965. gada svarīgākos notikumus Utenas novadā Lietuvā, laiku pa laikam salīdzinot tos ar dzīvi, kas ritēja aiz "dzelzs priekškara". Zināšanas par Austrumeiropas un Rietumeiropas vēstures atšķirībām dod iespēju tautām vairāk uzzināt vienai par otru un tuvināt tās.
Adrese: Stotes iela 39, Utena, Lietuva



Brāļu A. un M. Miškiņu etnogrāfiskā sēta Juknenos
Autentiskajā etnogrāfiskajā brāļu A. un M. Miškiņu sētā tiek glabāta atmiņa par dzejnieku, izsūtījuma laiku dzejas dziesminieku Antanu Miškini, kā arī par tulkotāju un literatūras pētnieku Moteju Miškini, un viņu brāli Vincu Miškini. Tādejādi muzeja apmeklētājiem tiek dota iespēja izjust Aukštaitijas novada garu: dzejā, etnogrāfiskās sētas vidē, uz XIX gs. slepenās skolas sola.
Darba laiks: II–VI: 11:00–19:00
Adrese: Jukneni, Utenas rajons, Lietuva
+370 61142148, [email protected], www.utenosmuziejus.lt



Novada muzejs Tauragnā
Muzejs atrodas pie Lietuvā dziļākā – Tauragnas ezera, Aukštaitijas nacionālā parka pašā malā Tam līdzās atrodas viens no skaistākajiem Utenas rajona pilskalniem – Taurapils pilskalns. Muzejā ir iespēja uzzināt par drosmīgajiem, čaklajiem, radošajiem ļaudīm, kurus pazīst visā Lietuvā. Te mācīsities dzīvot pēc doktores Jevģēnijas Šimkunaites padomiem. Piedaloties izzinošās ekskursijās, iepazīsiet Tauragnas apkārtnes skaistumu, un noteikti vēlēsities atgriezties šurp vēlreiz
Darba laiks: II–VI: 11:00–15:00
Adrese: A. Musteiķa iela 29, Tauragna, Utenas rajons, Lietuva
+370 389 75037, www.utenosmuziejus.lt


Vītauta Vaļūša keramikas muzejs Ļaļūnos
Vītauta Vaļūša keramikas muzejs ir neparasts. Veidojot muzeju 2010.gadā, keramiķis V. Vaļūšs savākto kolekciju uzdāvināja sabiedrībai. Mūsdienīgajās izstāžu zālēs, kas tika atjaunotas 2011.gadā, lielā skaitā tiek eksponēti tradicionālās keramikas izstrādājumi, dažādi etnogrāfiskie priekšmeti, paša keramikas karaļa Vītauta Vaļūša instrumenti un darbi. Apmeklētāji ne tikai var iepazīties ar seno tradicionālo lietuviešu keramiku, bet arī piedalīties keramikas tapšanas radošajā procesā. Muzejā izveidota keramikas mācību meistarklase, darbojas izstāžu zāle, konferenču centrs un suvenīru veikals.
Darba laiks: II–V: 09:00–18:00, VI: 09:00–17.00
Adrese: Topoļu iela 7, Ļaļūni, Utenas rajons, Lietuva
+370 686 22807, +370 615 49525, [email protected], www.utenosmuziejus.lt


Mākslas centrs
Utenas mākslas centrs tika izveidots 2013.gadā Utenas rajona Ļaļūnos Latvijas – Lietuvas pārrobežu projekta ietvaros. Mākslas centrs apvieno profesionālos mūsdienu māksliniekus, kas strādā reģionā, atbalsta viņu daiļradi un sadarbību, kā arī iepazīstina ar aktuāliem mākslas darbiem un novatoriskām kultūras tendencēm. Mākslas centra estētiskajā vidē ir iespēja apskatīt Utenas reģiona, Lietuvas un ārvalstu mākslinieku darbus, piedalīties mākslas un mākslas terapijas darbnīcās, baudīt klasiskās un mūsdienas mūzikas koncertus.
Darba laiks: I–IV: 08:00 –17:00, V: 09:00 –15:45
Adrese: Topoļu iela 5, Ļaļūni, Utenas rajons, Lietuva
+370 68579652, [email protected], www.utenosmuziejus.lt









Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem - Latgales reģiona attīstības aģentūru, Polockas apgabala izpildkomiteju (Baltkrievija) un Utenas novadpētniecības muzeju (Lietuva) īsteno projektu "Museum Gateway" (Nr. LLB-2-208). Projekta kopējais budžets ir 1 428 494,77 EUR . No šīs summas 90% - 1 285 645,27 EUR ir Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalsts. Projekta vispārējais mērķis ir veicināt kultūras mantojuma saglabāšanu Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu teritorijā. Projekta ietvaros izstrādāts jauns pārrobežu tūrisma produkts: Tūrisma maršruts "Atver muzeja vārtus!".

Par šī materiāla saturu ir atbildīgs Latgales plānošanas reģions un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.