Travelnews.lv atklāj Egejas jūras krasta Turcijas pērles - Ceļojums - I daļa

Turcijas vēstniecība Latvijā aicināja tūrisma ziņu portālu Travelnews.lv doties apceļot Egejas jūras krastu. Lidojumu (Rīga – Stambula - Izmira) nodrošināja lidsabiedrība Turkish Airlines (www.turkishairlines.lv). Travelnews.lv redakcija augsti novērtēja Turkish Airlines servisa kvalitāti, ērtos sēdekļus un tiešam garšīgu ēdienu, kas lidojuma laikā tiek pasniegt visiem pasažieriem.

Pirmās ceļojumu dienas mēs pavadījām Turcijas trešajā lielākajā pilsētā Izmirā un tad devāmies gar Egejas jūras krastu līdz pilsētai Dalamana.

Egejas jūras piekraste ir iemīļota atpūtas vieta gan tūristiem, gan Turcijas iedzīvotājiem. Te var baudīt mierīgu „baseina atpūtu” vairākos slavenos kūrortos Češme, Kušadasi, Bodruma, Marmarisa, iepazīt vēstures pieminekļus, sajust īstu Turcijas vienkāršā cilvēka dzīvi ārpus kūrortiem un pavērot vietējo iedzīvotāju paražas.

Egejas jūras krasti parāda tūristiem brīnišķīgākās Turcijas ainavas: balto smilšu krasti tiek apskaloti ar caurspīdīgiem gaiši zilajiem ūdeņiem, olīvkoku dārzi nomainās ar klinšainajām nogāzēm un priežu mežiem. Piekrastes garumā atrodas nelieli zvejnieku ciemati, seno pilsētu drupas liecina par vairāk nekā piecu tūkstošu gadu vēsturi, kultūru un mitoloģiju. Šīs reģions vilina ne tikai tūristus, bet arī slavenus fotogrāfus, sportistus, jūras ceļotājus un arheologus.

 

Stāsts ir par Izmiru – dzejnieka Homēra dzimteni

Izmira ir viena no lielākajām Egejas jūras krasta pilsētām, kuru iemīl jahtu un kuģu kapteini. Klimats te ir ļoti maigs un vasaras laikā jūras brīze mīkstina karstumu. Pilsētas ielas nāk no kalniem un iegrimst palmu birzēs. Izmira -  ir trešā Turcijas pilsēta pēc lieluma, bet tās osta ir otrā lielāka pēc Stambulas.

Pilsēta tika dibināta trešajā gadsimtā pirms mūsu ēras un uzskatīta par Rietumu Anatolijas kultūras centru. 1500. gadā pirms mūsu ēras pilsēta nonāca Hetu ietekmē. Pirmajā gadsimtā pirms mūsu ēras Izmira (tā laika nosaukums Smirna) kļuva par vienu no svarīgākajām Jonijas federācijas pilsētu. Tieši šajā pilsētas zeltajā attīstības laikā Izmirā ir dzīvojis dzejnieks Homērs. 600. gadā pirms mūsu ēras līdieši iekaroja Izmiru un pielika punktu uzplaukuma laikam. Izmirai ilgu laiku, līdz pat 6. gadsimtam mūsu ēras, bija ciemata statuss un tā atradās zem Persijas valdības. Jaunā pilsēta tika uzcelta 4. gadsimtā pirms mūsu ēras pēc Maķedonijas Aleksandra pavēles Pagos kalna piekājē (mūsdienu nosaukums Kadifekale). Pirmajā gadsimta pirms mūsu ēras, ar romiešu atnākšanu, sākās Izmiras atdzimšana. Pēc tam, 4. gadsimtā, sekoja Bizantijas valdīšanas laiks, kas turpinājās līdz pilsētas iekarošanai ar seldžukiem 9. gadsimtā. 1415. gadā, sultāna Mehmeta Čelebi valdīšanas laikā, Izmira tika pievienota Osmaņu impērijai.


Izmirā Travelnews.lv iesaka apmeklēt tūrisma objektus:

Agora (tirgus laukums) atrodas Namazgah rajonā un tas tika celts Maķedonijas Aleksandra laikā. Taču līdz mūsu dienām ir nonākušas Marka Aurēlija laika atjaunotas celtnes, kuras „izdzīvoja” spēcīgas zemestrīces laikā 178. gadā. No Agoras uz Izmiras cietoksni, kas atrodas uz Kadifekale kalna, ved slepenais pazemes tunelis. Izrakumi šeit vēl turpinās un dažās Agoras daļas vēl nav pieejamas tūristiem, arī mums – žurnālistu delegācijai, bija liegts fotografēt zīmējumus uz sienām, kuri stāsta par gladiatoriem, zvejniekiem un kareivjiem. 

Svētā Polikarpa baznīca ir vecākā funkcionējošā baznīca Izmirā, kura tika rekonstruēta 1625. gadā ar Suleimana Lielā atļauju. Baznīca ir slavena ar greznu interjeru un freskām, kuras stāsta par Svētā Polikarpa nāvi. Svēto Polikarpu, Izmiras aizbildni, nogalināja romieši Kadifekafe stadionā 155.gadā pirms mūsu ēras. Pēc leģendas Svēto Polikarpu gribēja sadedzināt, taču uguns viņu neaiztika, tāpēc romiešu zaldāti viņu nonāvēja ar asu zobenu.

Izmiras simbols - Pulksteņtornis atrodas Konak laukumā un šodien ir iemīļota tikšanas vieta Izmiras iedzīvotājiem. Pulksteņtorni 1901. gadā Otomaņu Impērijas sultānam Abdulhamidam II uzdāvināja Vācijas ķeizars Vilhelms II kā viņu personīgas draudzības un vācu-turku tautas draudzības simbolu. Torni izveidoja franču arhitekts Raymond Charles Pere. Stāsta, ka no tā laika pulkstenis nereizi nav apstājies…

Senlaicīgais pacēlājs atrodas vienā no Izmiras rajoniem, kur līdz mūsdienām ir saglabājušās un ir arī restaurētās senlaicīgas ēkas un šauras ieliņas. Pacēlāju 1907. gadā uzcēla ebreju izcelsmes uzņēmējs Nesim Levi, lai atvieglotu vietējo iedzīvotāju dzīvi, savienojot augstākās un zemākas rajona ielas. Pacēlāja augstums ir 51 metrs un tas darbojas arī šodien, protams, izmantojot modernu liftu sistēmu. Pacēlāja augšējā daļā atrodas restorāns, no kurā pavērās brīnišķīgs skats uz Izmiras pilsētu un ostu.

Vēsturiskais tirgus Kemeralti kādreiz ieņēma nopietnu vietu pilsētas dzīvē, bet arī šodien darbojas kā tirgus un piesaista tūristu uzmanību. Tirgum ir iekšējie un ārējie tirdzniecības laukumi, kur var iegādāties gan tradicionālus turku roku darbus: keramiku, flīzes, koka, vara izstrādājumus, paklājus, pledus, ādas izstrādājumus, kā arī visdažādākos turku saldumus.

Hisar ir lielākā un skaistākā Izmiras mošeja, kas ir celta 1597. gadā no apstrādātiem akmeņiem. Tās interjers parāda krāšņākos Otomaņu dekoratīvas mākslas piemērus.



Iepirkšanās iespējas:

Turcija ir moderna valsts ar attīstu vieglo rūpniecību. It īpaši šodien Turcija ir slavena ar tekstila un ādas izstrādājumiem. Daudzi pasaules slaveni modes ražotāji (Prada, Tommy Hilfinger, Burberry) izvēlas Turciju par savas produkcijas ražošanas vietu. Protams, Turcijai ir arī savi modes zīmoli. Piemēram, Travelnews.lv augsti novērtēja zīmola ''Fabrika'' trikotāžu un ''Leather Art'' ādas izstrādājumus. Ja Jūs esiet nolēmuši doties iepirkties, tad labāk izvēlēties lielus tirdzniecības centrus (kur iepērkas vietējie iedzīvotāji) vai arī doties uz pilsētas centru. Atlaižu sezonas laikā (aprīlis-maijs) var iegādāties kvalitatīvas preces pa ļoti izdevīgām cenām (ar atlaidi līdz 70%).

Turpinājumā ceļojumu stāsti par Češme, Efesu, Kušadasi, Bodrumu, Marmarisu.

Saistītās publikācijas:

«Man ir 8.500 gadi...» saka Homēra dzimtā pilsēta - Foto


Tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv pateicās Turcijas vēstniecībai Latvijā par iespēju apceļojot Egejas jūras piekrasti un tās pilsētas. Īpašs paldies jaukai un smaidīgai gidei Aylin Szilagyi, kas pavadīja mūsu delegāciju 7 dienu laikā un kļuva par labu Travelnews.lv draudzeni!

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 05.05.2024 Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47068191sec.